Két napja Révkomáromban szlovák-magyar kormányfői csúcstalálkozót tartottak.  Mint az előre várható volt,  Robert Fico  a politikai és gazdasági értelemben teljesen megroppant déli szomszéd miniszterelnökét lemosta a pályáról.

Gyurcsány Ferenc  kezdettől fogva reménytelen helyzetben volt. Hisz Szlovákia és Magyarország  pillanatnyilag  nincs egy súlycsoportban, bárhogy is nézzük. Bár valószínűleg ezt Gyurcsány Ferenc is tudatosította, más választása, mint kényszerből belemenni  a találkozóba nemigen volt. Ha csak nem akart a fokozódó szlovák-magyar feszültségek és azok lehetséges politikai megoldását  ignoráló feketebárány szerepében tetszelegni.

Robert Fico mindezt kihasználva ügyesen lavírozott. Az egész mediális hadjáratnak így nem is lehetett más végkifejlete, mint  megalázó győzelem. A magyar szemmel nézve bezzegország kormányfőjeként – az európai unió leggyorsaban fejlődő mintagazdaságával és stabil politikai rendszerével  –  egyszerűen leiskolázta partnerét. Élve Szlovákia helyzeti előnyével sajátjai előtt alaposan kiosztotta magyar kollégáját, miközben a nemzeti érzelmű szlovák választók előtt pontokat szerezve mindebből  még politikai tőkét is kovácsolt. Lássuk be, Robert Fico propagandában, rétorikai és politikusi képességekben  fényévekkel jobb politikus Gyurcsány Ferencnél. Az euroszocialisták behódolása után Révkomáromban  így újabb politikai sikert aratott.

Szlovák szemmel nézve első látásra nincs is semmi ok az aggodalomra. Az ország lovon van, sikert sikerre halmoz itthon és külföldön egyaránt. Közelebbről nézve viszont már korántsem ilyen rózsás a helyzet.

A mögöttünk hagyott reformok egy ideig ugyan még   szárnyakat adnak nekünk, legbelül viszont már elkezdődött a visszarendeződés. Fájó látni, ahogy folyamatosan feléljük a lehetőségeinket, szomorú megélni, ahogy hatalmon levő  politikai elitünk legfeljebb a következő választási ciklus horizontjában gondolkodik, dühítő, hogy holnapi kenyerünket már tegnap az asztalra tették számunkra.

Eközben a média mellett egyre több  józanul gondolkodó fiatal  kezd együttműködni a mostani hatalommal. Veszélyforrást jelent a társadalmunkban eluralkodó felelőtlen populizmus és politikai marketing. A napi közbeszédben egyre világosabban mutatkozik az a hatalmas mediális fal, mely a manipulációra, hazugságokra, az emberek alulinformáltságára épül a megalapozott, szakmai érvekkel szemben. Kihasználva a társadalomban rejlő tájékozatlanságát, meglogalva a félelmet. Elég ha csak a nyugdíjrendszer védelmére gondolunk.  Be kell látnunk, hogy a napi politikiában ma már elengedhetetlen a bulvár szintjén való kommunikáció.

 hirdetes_300x300  

Szlovák értelmiségi körökben egyre többen már az 1994 – 1998-as Mečiar időszakban tapasztaltakkal való párhuzamról beszélnek. Hozzátéve, hogy valószínűleg az akkor megismert és használt  módszereket, metódusokat leszünk kénytelenek újra elővenni. Az emberekkel való beszélgetést, a civil szektorban, polgári intstitúciókban rejlő lehetőségeket, a helyi szintű, mobilizáló hatású kisebb-nagyobb rendezvényeket. A hatalmas tervekkel szembeni szerényebb, mérhetőbb célok elérésének kitűzését. (lásd pl. bazini szemétlerakóhely kiváltotta polgári engedetlenség).

A mai nap nemzeti ünnep. 1989 óta november 17-e a bársonyos forradalom, a szabadság és a demokrácia ünnepe. Szimbolikum, hogy mától kezdve utazhatunk szabadon, vízum nélkül az USA-ba. Schengent követően újabb határoknak inthetünk búcsút, miközben itthon újabbak emelkednek.

Robert Fico hithű kommunistaként a 89 előtti rendszerben is az elnyomó rendszert szolgálta. Bizarr, hogy ma, 19 évvel a rendszerváltást követően pedig erősebb mint valaha. Uralmának – csakúgy mint anno Gustáv Husákék idejében –  már csak a demokratikusan gondolkodó szlovák polgári erők vethetnek véget.

Találkozunk 17.00 órakor Pozsonyban a Szlovák Nemzeti Felkelés terén. Ugyanott, ahol 1989 november 17-én a kommunista diktatúra is megbukott. Állítsuk fel együtt az ismeretlen idióta bábuját.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!