Kedden befejeződött a parlament idei utolsó ülésszaka is, a képviselők megérdemelt év végi pihenőre vonultak. Ha az égiek is úgy akarják, legközelebb február 3-án találkoznak ismét. Hála  Ján Slotának, Marián Janušek építésügyi és régiófejlesztési miniszter sikertelen visszahívása során érdekes dolgok kerültek felszínre (azon kívül, hogy az eurofondok körül már a Szlovák Információs Szolgálat 2007-es jelentése szerint is él és virul a korrupció és a klientelizmus). Talán érdemes kicsit beleásnunk  nekünk is magunkat, főleg az ilyenkor szokásos év végi értékelések, visszatekintések, összefoglalók idején.

A parlamenti képviselők közmegítélése mint ismert, eleve rendkívül negatív világszerte. Erről nagyrészt maga a politika tehet, részben pedig a média, mely szinte kizárólag  a cirkuszra utazik. A jó hír nem hír, tudjuk. Arra viszont eddig még nem volt példa, hogy választott parlamenti képviselőinket saját kollégájuk szapulja,   holmi egyszerű, szavazó automatának degradálva őket. Ján Slotának hétfőn ez a bravúr is sikerült. Íme. Az ominózus rész 1 perc 59-nél indul:

 

A cifrábbját már bent az ülésteremben, parlamenti felszólalása alatt eresztette meg, képviselői immunitása tudatában:


 

A fő mondanivaló röviden: Slota szerint  a politikusok és a média nagy része idomított cirkuszi majomként kezeli a népet. Mint mondja, szánalmas, ahogy egyesek kemény, vértizzasztó munkának állítják be a napi parlamenti gombnyomogatásokat olyan dolgokról, melyekben a döntést a kiválasztottak egyesek a pártközpontban már jóval előtte meghoztak.

 hirdetes_300x300  

Belegondolva  magunk is rájöhetünk, hogy az abszurd valóság az, hogy Slotának valójában  igaza van. Gombot nyomogatni tényleg nem nagy művészet. A valós, érdemi, politikai munka teljesen máshol mérhető és található: konkrét törvények előkészítésekben, módosító javaslatok benyújtásában, parlamenti felszólalások alatt, aktív vitákban az ülések során, tárgyi megjegyzésekben, vagy a közvélemény által leginkább figyelemmel kísért TV vitákban, sajtótájékoztatók során, kerekasztal beszélgetéseken, médianyilatkozatokban, stb. A sokak által kedvelt, kérdések óráján és interpellációkban mérhető aktivitás  is  gyakran csalóka képet mutat.  

A valóság az, hogy  parlamenti képviseletünk  e választási ciklusban rég nem látott mértékű megalázó helyzetbe került. Az országban nagyrészt az történik, amit a három pártelnök a Koalíciós Tanácson eldönt (határon túli olvasóink kedvéért  magyarázatul:  a Koalíciós Tanács mint olyan a szlovák jogrend szerint valójában nem is létezik,  nincs intézményesítve. Kizárólag a kormányzás alapjait meghatározó Koalíciós Szerződés utal rá). A valós képviselői munka, ha valaki tényleg gondolkodni szeretne és véleményt megfogalmazni, a felsorolt lehetőségekben rejlik.

De vajon mennyire mérhető a valós aktivitás, és ha igen, hogy állunk ezen a téren? A kérdésre a Mediahit nevű, nemrég indult internetes portál adhat választ, mely a közszereplők mediális aktivitását méri az írott és elektronikus sajtóban  Akit érdekel, megvizsgálhatja, hogyan szerepel hétről hétre kedvenc pártja, politikusa, megyefőnöke, minisztériumi szóvivője, sportolója, celebje, stb. Ha a politikusokat vesszük, a kapott rating elég sokatmondó. Hisz feltételezhető, hogy aki aktív a médiában, az aktív a parlamentben is és fordítva.

Ján Slota szavazóautomatákról beszélt,  nagy felháborodást kiváltva ezzel. Könnyen lehet, hogy valójában nem is tévedett olyan nagyot. Elárulhatjuk, tudjuk miről beszélünk. Mi  már megviszgáltunk  egyet s mást az említett portálon…

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!