Virgil
  • HUF: 369.30
  • USD: 1.13
  • 2 °C
  • 10 °C

Hirdetés (X)

egyebek

A gyermekkor vége

“Szlovákiában magyarnak lenni SZAR” olvastam a minap e sajátos megállapítást partnerblogunk, a Konzervatórium egyik posztjának kommentjei között bizonyos Cypriánustól. Bár rögtön adja magát   a kérdés, hogy vajon milyen lehet akkor magyarnak lenni Magyarországon, ezzel most ne foglalkozzunk. Vizsgáljuk meg inkább a fenti  állítást közelebbről. Tényleg ennyire rossz itt nekünk? És ha igen, kinek köszönhetően?

Szlovákia az elmúlt pár évben hatalmas lépést tett előre a felnőtté válás rögös útvesztőjén. Négy év alatt  telehordta az éléskamrát, és a nép nemzeti öntudata is emelkedett. Az első Dzurinda, a második Fico kormányának az érdeme. Az ország állampolgárai ma már igenis hisznek magukban, egyenesebben járnak, sorra gyűjtik be az elismerő, irigykedő tekinteteket,  nőtt az önbecsülés. Felragyogott a csillagunk, a rút kis kacsa mára gyönyörű, fehér hattyúvá változott, mondhatnánk.

A Dzurinda kormány reformjainak köszönhetően az ország pár szűk esztendő után gazdaságilag talpra állt, mára kifejezetten attrakció, mintaország lett belőle. A Fico kormány nagyrészt nem is nyúlt semmihez, tudva jól, hogy a reformok igenis kellenek. Még akkor is, ha a nép előtt ennek az ellenkezőjét állítja. Hisz ügyesen gazdálkodva az eredményekből  jó ideig vígan fosztogathat elélhet.  De mivel valamit mégiscsak nekik is kell  mutatni, kormányra lépésük után így inkább a nemzeti öntudat növelésébe kezdtek.

Jöttek is egymás után a hatalmas kettős keresztek, az igazságos Jánošíkkal való példázások, a nagy népnevelői történelemórák arról, hogy a Nagymorva Birodalmat a 8. 9. században az ősszlovákok alapították, vagy a Fico kormányfőnk adta “ésszerű állami történelem” arról, hogy  Svätopluk fejedelem a szlovákok első királyának tekintendő, stb. stb.

E kitartó munkának hosszú hónapok után  meg is lett az eredménye. A szlovákok erős koronájukat költve vidáman cseverésznek szlovákul  jó hangosan a győri Árkádban, semmeringi síeléseik során büszkén mutogatják immár csilingelő euróapróikat a kíváncsi osztrák, cseh, magyar szemeknek (friss élmény most szombatról). A rekordméretű gazdasági növekedés tudatában ráadásul  a politikai elitünk sem csinálja már  össze magát az európai porondon. Mindenki nyugodtabb, teli önbizalommal.

A két ország közötti eltérő hangulat mára már déli szomszédainknak is feltűnt. Állítólag előzékenyebbek vagyunk mint ők, hamarabb megállunk a zebránál mondják, egyben meglepve konstatálva, hogy akárcsak Nyugat felől, Észak felől is Magyarországon húzódik a Balkán határa. Érdekes meglátás.

De vajon hol vagyunk ebben a helyzetben mi, szlovákiai magyarok? Mi az erősebb számunkra? Mi az ami jobban megérint minket? A gazdasági előnyök adta nagyobb jólét, vagy maga a tudat és keserű szájíz, hogy kormányunk a nemzeti öntudat növelését a mi kárunkra végzi?

Ahogy Petr Pithart, a cseh szenátus alelnöke fogalmazott a Týždeň című szlovák hetilap évvégi számában, “a szlovák történelem aranykora éppen most érkezik. Egyvalami azonban hiányzik hozzá: jól kijönni otthon mindenkivel, a nem szlovákokkal is. Hisz az itteni, gyönyörű középkori városokat a szlovákokkal  közösen ők, az “idegenek” is építették. A nemzet, gondolva itt annak etnikai és nem polgári formájára ugyan kicsi lehet a számukra, a szlovák hazában,  az országban viszont jól megférnek. Kívánom önöknek, hogy ne rontsák el ezt” olvasható.

Szlovákia az utóbbi pár évben gyermekből pelyhesbajszú serdülővé vált. Vele együtt pedig mi, felvidéki magyarok is. Annak minden előnyével és hátrányával együtt. A kérdés az, hogy mindezek tudatában akkor most tényleg ennyire SZAR itt nekünk?

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

tibi
2009. jan. 05. 11:13

hat majd idovel kialakul... mert a hatar melloli tersegbol sokan dolgoznak magyarban... aztan ahogy parkanyer kollega is megirta: http://parkanyer.blogspot.com/2008/12/dl-szlovkia-esete-recesszival.html az erdekes jelenetek meg csak most kovetkeznek

jozsi
2009. jan. 05. 14:10

Akar el is fogadom, ha egy nemzeti part (kormany) a nemzeti ontudat erositesen faradozik (bar Europaban a 21. szazadban a nemzeti ontudatra apellalni minimum korszerutlennek tartom), de nem fogadhatom el ha ezt egy masik nemzet karara teszi.

Hadrian VII.
2009. jan. 05. 14:19

Kedves Nyomkereső, hová lehet neked e-mailt írni?

nyomkereső
2009. jan. 05. 14:53

Hadrian VII - mondjuk ide: korkep@korkep.sk Ahogy a jobboldali Körkép sáv Rólunk menüpontja alatt is feltüntettük

kalondaipappsanyi
2009. jan. 05. 17:44

A múltkoriban Hunčíktól olvastam valahol, hogy mennyire nevetségesek vagyunk mi magyarok, mert azt hisszük, hogy érdemben odatettük magunkat Európa történelméhez (törökök megállítása, stb...), s közben ezt nem is jegyzik úgy Európában, ahogyan azt mi gondoljuk, magyarul - szerinte - fölöslegesen büszkélkedünk önmagunk előtt, csak senki kis lúzerek vagyunk....innen már csak 1 lépés a "merjünk kicsik lenni"-ig...mondja ezt az a Huncík, aki közben hátast dob az amerikaiak határtalan optimizmusától, büszkeségétől, a vélt vagy valós sikereiktől merített pozitív energiáiktól....nos lehet, hogy erőltetett a párhuzam, dehát mi más kell egy nép - nemzet sikeréhez : 1-2 mítosz (a tökömet érdekli, hogy igaz vagy, nem Svatupluk meg a többi...a nép büszke oszt kész...szihlóggia vaze...), rendesen megcsinált gazdaság, viszonylagos jólét, és máris van egészséges nemzettudat...az meg már csak dupla öröm nekik, hogy az elmúlt 1000 évért (sic!) nagy gyönyörök közepette belénkrúghatnak....ennek az eredménye: az aszimilációra hajlamos szlovákiai magyarok a "méz és ostor" hatására még gyorsabban kapcsolnak át a kis agyukban szlovákra (inkább leszek sikeres szlovák itt, mint b@szogatott magyar ugyanitt, ráadásul "Magyarba" meg nem kellek senkinek), mi, a maradék, akik tartanánk magunkban a lelket, meg még jobban süllyedünk a Csaplovics és tsa-i által kevert sz@rba....magyarul nekünk - nekem igenis SZ@R itt!!!...ettől már csak az a borzasztóbb, hogy nem látjuk az alagút végét, ami egy pöcegödör estében még ráadásul teljes képzavar is... Ennyi Más: nyissatok már valahol vitát a jövő szombati, komáromi 94-es tüntetésre emlékező gyűlésről...ha látjátok értelmét...Köszi

Kleiner Daniel
2009. jan. 05. 18:30

Ha csak megnezi az ember ezt; //en.wikipedia.org/wiki/Belgium akkor kenytelen elgondolkodni azon,hogy vajjon Szlovakia Europaban van-e? Belgiumban meg a nehany tizezer nemetnek a nyelve is ott van meg az orszag szimbolumain is. A szlovak miniszterek pedig allandoan a magyar nyelv ellen harcolnak pedig az 5 millios Szlovakiaban a magyarok 500 ezren vannak... (Belgiumnak mennyi lakosa van? mennyi abbol a francia,mennyi holland nyelvu9a flamand csak tjszolas.irasban csak a hollandot hasznaljak)

Xx
2009. jan. 05. 20:55

Szia kedves Nyomkereso, Te milyen szemuvegen keresztul nezed Szlovakiat? A Nagymorva Birodalmat az oszlovakok (??????????????) alapitttak (???????????????!!!!!!!!!!!!!). Most irjak a szlovakok a tortenelmuket, vagy mi? Milyen is szlovakiaban magyarnak lenni? Hmmmmmm, fantasztikus, eltekintve a sok gunyolodastol, lenezestol, diszkriminaciotol (tobbek kozt gazdasagi), milyen erzes is lehet, amikor egyesek politikai pontokat szereznek masok karan....es majd amikor bevezetik a 50% szlovak oktatast a magyar iskolakban, akkor aztan valoban kiemelkezdo lesz Szl-ban magyarnak lenni! Azok a telepulesek - falvak es varosok - amiket mar csak szlovakul lehet emlegetni (tankonyvekben, stb ha elfogadjak az uj torvenyt), mar a 13. szazadban mint magyar helysegek szerepeltek. Igen, nagyon jo Szlovakiaban magyarnak lenni. Euro apro ide vagy oda.

Xx
2009. jan. 05. 21:01

Es meg valami, az email cimetek nem is annyira szembeotlo, mint azt gondolnad.

nyomkereső
2009. jan. 05. 21:52

Pappsanyi - nagyrészt egyetértünk, Hunčík nézeteinek többségén túl kéne végre lépnünk. Elfogadom, hogy SZAR itt neked, de engedj meg egy apró kérdést: máshol gondolod jobb lenne? Kontextusban kéne nézni szerintem a helyzetet. 94-es tüntetéshez: nem, nem látom értelmét. Jövőképet kéne végre épiteni, nem skanzenokat. Bővebben itt egy remek irás ugyanerről: http://konzervatorium.blog.hu/2008/11/18/nincs_elegetek_a_halalkultuszbol

Parkanyer
2009. jan. 05. 22:04

Xx te bolondgombát ettél vagy mifenét?

nyomkereső
2009. jan. 05. 22:05

Kleiner Daniel, Xx - a nemzeti öntudat növelése szerintem jó dolog, nézzétek csak meg mit művelnek a franciák. A baj csak az, hogy esetünkben történelmi blöffökön alapul, ráadásul a mi, itteni magyarok rovására. Ennek ellenére azt gondolom, hogy ezt az elnyomást az előnyünkre lehetne és kéne forditani. Megerősödhetnénk. Az a probléma, hogy nincs hozzá elitünk. Bővebben lásd Párkányer kolléga irását: http://parkanyer.blogspot.com/2009/01/mi-fn-terem-szlovkiai-magyar-elit.html Xx - a Nagymorva Birodalom körüli butaságok sajnos realitás, ez a hivatalos szlovák álláspont a kérdésben. Gúnyolódni és lenézni viszont csak azt lehet, aki hagyja magát. Igényesnek kell lenni magunkkal szemben, nem a könnyebb utat(értsd asszimiációt) választva,hanem megállni a helyünket ahol tudjuk, és akkor nincs mitől tartanunk. E-mail cimmel kapcsolatos meglátás jogos, orvosoljuk a dolgot amint tudjuk.

Parkanyer
2009. jan. 05. 22:13

pappsanyi! Ki hogy néz a világba, a világ úgy néz vissza rá: ha Te kakit látsz mindenhol, akkor mást észre sem fogsz venni. S lehet, hogy most megköveztek, de (nem csak)az amik életfelfogásából sokat lehetne inspirálódni.

Xx
2009. jan. 05. 22:24

Koszi a valaszt Nyomkereso, teljesen egyetertek vele. A Pappsanyihoz irt valaszodbol, mashol gondolod jobb lenne? kerdesre, vannak orszagok (Kanada, Finnorszag, Svajc), akiktol Szlovakia tanulhatna. Par gondolat: Igen, hianyzik - vagy legalabbis inaktiv a szl. magyar elit. Ezt elfogadom. Az Ifju Szivek kivalo munkat vegez. Szerintem az iskolakat kellene felerositeni. Van itt Kaliforniaban egy utazo szinhaz, foleg gyerekeknek adnak elo konyvtarakban. Annyi mindent lehetne csinalni.

zz
2009. jan. 05. 22:52

Nem kellett volna ezt az orbitális baromságot leírnod... Igenis SZ@R itt magyarnak lenni, legyen az infláció akár mínuszban, legyen a minimálbér 1000 Euró, nekem akkor is sz@r lesz itt lenni. Amíg az állam itt magyarveréseket szervez az őt támogató "vállalkozókkal" (maffiózókkal) együtt, amíg fico meg a pajtásai tovább operálhatnak sikeresen a soviniszta-primitív szövegeikkel, amíg a magyar oktatást és kultúrát és médiát vágják tönkre (pár magát magyarnak nevező képződménnyel karöltve), amíg minden EU-s támogatást Zsolna meg sz északi megyék kapnak, amíg azt hallom/olvasom/látom, hogyha nekem a magyar himnusz a himnusz és az Árpádsávos ill. magyar trikolór a nemzeti zászló, akkor fasiszta/irredenta vagyok, amíg a Benes dekrétumokat itt bebetonozzák, hogy megfélemlítsenek, addig nekem itt igenis SZ@R lesz élni. Tudod vannak fontosabb dolgok is a pénznél meg GDP-nél, hiába szajkózza a sok balfácán, hogy a pénz visz előre mindent. A "mindent" a jószándék és a becsületesség viszi előre. Kívánom, hogy szlovákiának addig aranykora NE legyen, amíg a magyarokat békén nem hagyja, és nem ad nekünk területi autonómiát. Kész. Másrészt pedig pont ficoék fasiszta-maffiakormánya alatt jönne el az aranykor??? Basszus, tudnak ebben a tyzdenben is óóóóraási fasságokat leírni. Köszöntem.

?
2009. jan. 05. 22:55

Nem kéne annyira segget nyalni a "liberális értelmiségnek", ami csak az itteni magyarság vesztét akarja és okozza, számomra érthetetlen okokból...

Xx
2009. jan. 05. 22:56

zz, csatlakozom

nyomkereső
2009. jan. 05. 23:03

zz, szerinted mihez tudnánk kezdeni a területi autonómiánkkal? Mitől lenne életképes?

alajos
2009. jan. 05. 23:07

te biztos cigany,szlovákiai magyar kissebségi cigány leszel,mert minnél tobbet kapsz annál naggyobb koveteléseid vannak.Nagyobb része a szlovákiai magyaroknak bekésen él,de egy pár csurhe nem fér a borébe.

nyomkereső
2009. jan. 05. 23:12

Kérem disztingváljunk, különben moderálni leszek kénytelen, amire ezen a portálon eddig még nem volt példa se szükség. Továbbá kérném jelezni, ki kire reagál, kezd ugyanis követhetetlenné válni a vita. Köszönöm.

Xx
2009. jan. 05. 23:42

alajos - egypar csurhe nem fer a borebe? Koveted Te egyaltalan a politikai zajlast? Vagy ugy a jo, ha lepten - nyomon a magyarokat hasznaljak labtorlonek? Mondd a Te gyereked magyar iskolaba jar? Az unokad hova fog? Szlovakiai magyar kisebbsegi cigany- na ezzel meg nem talalkoztam. Ha annak akarsz nevezni, nevezz. Az is ember. En mindig ki fogok allni a jogaimert Szlovakiaban. Senki nem fogja meghatarozni ki vagyok, ki legyek, milyen nyelven beszeljek. Senki.

kalondaipappsanyi
2009. jan. 06. 00:11

oké-oké, akkor moat mindenki nyugodjon meg és próbáljuk újra :))! : 1. a kérdés az, hogy MAGYARKÉNT sz@r vagy nem sz@r Lovákiában....sztem, akinek legalább 70 fölött van az EQ-ja annak igenis zsar most itt!!! Könyörgöm mitől legyen jóóó??? Slotától, Csaplovicstól, a DAC-veréstől a hedvig-veréstől, a napi hírektől elleünk??!!, még el sem kezdődött az év és CSAK MA min. 6 hír volt a médiákban, amely elcseszte a mai napomat-nepunkat....családapaként jó, vállakozóként jó, nonprofit szervezet vezetőjeként is elég jó, vidékfejlesztési szakiként is elmegy, dekalondaiként már kevésbbé, demokataként lassan kiábrándító, viszont MAGYARKÉNT NAGYON ROSSZ 2. Nyomkereső: attól lenne jobb a terrületi autonómia amitől jobb a katalánoknak, baszkoknak, svédeknek, stb,stb...nehogy már te ne tudd!! :))) a baj az, hogy a felvidéki gyalogmagyar 98%-nak fogalma sincs miről is szólna az autómia...de ez nem az ő baja, hanem a MIÉNK...s hogy mi a tökömet csinál az ELITünk lassan 20 éve, azt nem tudom, de az tuti hogy képtelen volt elmagyarázni a 98%-nak hogy mit kellene támogatniuk, vagy elutasítaniuk.... 3. Alajos: csókollak..én, a Csürhe....téged Békés Szlovákmagyart...dobre ti je tu???...chudák 4. ....KONKLÚZIÓ: totális tanácstalanságot tapasztalok mindenkitől - képtelenek vagyunk megkezdeni azt az összefogást, azt a közös tevékenységet, amely előrevinné a felvidéki magyarság (autonómia)ügyét - akinek pénze lenne az ügy finanszírozására, az másra költi. Akinek szakmai és komunikációs képessége van, annak pénze nincs. Akinek hatalma és pénze van, az nem keresi magához a "csóró" de eszes egyedeket...a kör bezárul...közben meg az óra ketyeg...10 év alatt mínusz 50ezer...lassan itt a következő népszámlálás....olyan izgi, hogy most mennyivel leszünk kevesebben... :(((

kalondaipappsanyi
2009. jan. 06. 00:13

bocs a rengetek hibáért..nem olvastam vissza..hiba volt

nyomkereső
2009. jan. 06. 00:23

kalondaipappsanyi - tartok tőle, hogy a területi autonómia ideje még nem érkezett el. Főleg miattunk. Egyszerűen "nemáme na to", lássuk be. Nézd meg mit értünk el ott, ahol erre lehetőség van, pl. az oktatásban: Selye János Egyetem, brrrr. Vagy milyen az önkormányzataink szinvonala? Vannak háttérintézményeink? És folytathatnám... Azt hiszem egy efféle autonómia a következő saját választását se érné meg. Addig ugyanis simán csődbe vinnénk mi magunk. Nincs hozzá építőelem pillanatnyilag, ez a nagy helyzet.

nyomkereső
2009. jan. 06. 00:26

Ja, még egy dolgot elfelejtettem, pappsanyi: mióta SZAR itt neked? A Fico kormány óta? Vagy már előtte is?

Xx
2009. jan. 06. 00:29

Nyomkereso, es ha csak kulturalis es oktaatasi autonomiarol beszelunk?

nyomkereső
2009. jan. 06. 00:31

Xx, azt támogatom, csak itt egész idő alatt a területi autonómiáról beszéltek egyesek.

Xx
2009. jan. 06. 00:34

Mar igy is az onkormanyzatok felelossegi korebe tartozik az iskolak ugye. Ez biztositana a nyelvhez valo jogot es annak apolasat.

nyomkereső
2009. jan. 06. 00:40

Sok hatáskör már most is le van delegálva. Nem is a jogokkal volt itt a fő baj sosem, hanem hogy mi még a meglévőket se tudjuk, akarjuk, vagyunk hajlandók kihasználni. Kinek hogy tetszik.

Xx
2009. jan. 06. 01:05

Nyomk. - Konkretan?

nyomkereső
2009. jan. 06. 11:54

Pl. nyelvi jogok, hogy csak egyet említsek a sok közül.

jelenka istván
2009. jan. 07. 10:30

T.NYOMKERESŐ,és BARÁTAI! El kell dőntened,MAGYAR vagy,vagy csak magyarul beszélsz.Te nem szereted,a MAGYAROKAT,azt ve- szem ki ,az irásaidbol.Szivedben nem MAGYAR sziv dobog,az ISTENED ,nem MAGYAROK ISTENE, azért tisztellek,mind embertársamat.Magyarokat terület rabloink,bántják,nem elég volt TRIANON. Hiszem MAGYAR NEMZET talpra fog állni.T.JELENKA Várom válaszodat:jelenka56@gmail.com

nyomkereső
2009. jan. 07. 11:01

Tisztelt Jelenka István! Bevallom, már vártam, mikor kapom meg ezt a bókot. Biztosíthatom Önt azonban arról, hogy téved. Esetleg ajánlom figyelmébe a dec. 5 margójára posztunk kommentjeit.

Eszter
2009. jan. 07. 15:07

Kedves valamennyi Hozzászóló! Egy barátomtól kaptam meg ennek a blognak a linkjét. Ő érdekesnek tartja a témát, amit nyomkereső feldobott, én meg nagyon érdekesnek tartom az összes hozzászólást. Magyarországi magyar vagyok, de kérlek, ennek ellenére engedjétek meg, hogy elmondjam a véleményemet ebben a témában, ami ha a gyakorlatban nem is érint engem, bizonyos szempontból saját ügyemnek tekintem mégis, azon az alapon, hogy magyar vagyok. Szóval olvastam a kommenteket, és nagyon szíven talált kalondaipappsanyi egyik hozzászólásában ez a mondat:"ráadásul “Magyarba” meg nem kellek senkinek". Ez egyszerűen nem igaz!!!! Tudom, hogy a szégyenletes kettős-állampolgárság népszavazás óta különösen így tűnik, ezt a szégyent egyszerűen nem lehet sem megmagyarázni, sem lemosni, sem túllépni rajta. De pont ez a legszörnyűbb: én, aki igennel szavaztam, szégyenkezem, az, aki a "nem"-re rávette a sok buta embert, az ma (még mindig )a miniszterelnökünk, akinek a romló szlovák-magyar viszony is csak kedvez, mert kedvére fasisztázhat!!!! Őt igazából a szlovák-magyar viszony is csak addig érdekli, amíg kommunikációs profitja származik belőle, a szlovákiai magyar-magyarországi magyar viszonyról meg látszólag tudomást sem vesz, pedig valójában a háttérben ahol tudja, rombolja a kapcsolatokat. De visszatérve: nem igaz, hogy nem kelletek senkinek! Olyan helyen dolgozom, ahol sok (igaz már egyre kevesebb) felvidéki magyar dolgozik, s vannak, akiket barátomnak nevezhetek. Szeretem jellegzetes tájszólásukat, egyedi (rafinált) gondolkodásukat, arany szívüket. De köztük is vannak olyanok, akik néha azzal büszkélkednek, hogy "nálatok" (Sk.-ban) már mennyivel jobb a gazdasági helyzet, hogy lehagytok minket, hogy már eurótok van... Nekem ez mindig nagyon fáj, pedig tudom, és mindig ezzel is vígasztalom magam, hogy ebben van egy kis dac, hogy:"nem kellettünk? már ti sem kelletek nekünk". Ebben benn van az, amit kalondaipappsanyi írt: inkább sikeres szlovák, mint b@aszogatott magyar... Csakhogy a logika téves... szerintem. Nem lehettek sikeres szlovákok, mert MAGYAROK vagytok. Lehettek sikeres magyarok, de ehhez bizony összefogás kell. Nem akarok senkit kioktatni, nehogy ez a vád érjen, tudom, hogy Magyarországon is nagy a züllés, de vannak bíztató jelek is. Ismeritek Sárdy Barbarát? Annyira felemelő érzés, amikor a koncertjein több száz emberrel együtt énekli, hogy: "Lesz, lesz, lesz, csakazért is lesz...!" Ismeritek? Tudom, hogy ez csak érzés, és tudom, hogy idealizmusból nem lehet megélni, de ezzel azt szeretném érzékeltetni, hogy nagyon sok embernek (például az összes barátomnak) fáj Trianon, és igenis kelletek, autonómiával, vagy anélkül. És szeretnénk, ha magatokra, meg ránk, és úgy általában a magyarságra lennétek büszkék, nem a szlovák euróra. Köszönöm, hogy elolvastátok a véleményemet.

jürgen
2009. jan. 07. 15:13

Tegnap volt egy éve, hogy beindítottuk az önálló korkep.sk-t. Már kezdtem azt hinni, hogy valamit rosszul csinálunk, hogy még bizonyos "nagymagyarok" nem vágták a fejünkhöz, hogy "nem magyar szív dobog a szívünkben". De most megnyugodtam. Mégiscsak jó úton vagyunk. :)

jelenka istván
2009. jan. 07. 17:46

T.MAGYAROK és T.NYOMKERESŐK! Mai magyar vezetőinket szégyelem,ez enyhe kife- zés,gyűlőlőm őket,becsapták a népet,ellene vol- tak kettősállampolgárság ellen.igaz én IGENEM kevés volt.Lopnak,csalnak,rabolnak,1989-ben nem volt rendszer váltás nálunk.Mi lesz nálunk FOR-RRADALOM,tőbbi helyen nincs minden rendben,ná-lunk FECOT és bandáját gyűlőli mindenki,szégyent nem ismerik.MAGYAROK,és SZLOVÁKOK testvér nép, KÁRPÁT medencében,nincstiszta nép,kevert a nép az én vérem,50%székely,tőbbi tot,horvát,szerb. Őssze kell fogni SZENT KORONA népeinek,nem kell bántani egymást,de aMAGYART se,ország határok megszűntek.T.NYOMKERESŐK irjatok nekem,én nem haragszok negativ véleményekre se,nem rossz a- mit csináltok,nálunk MAGYARORSZÁGON sok keserű- ség gyűlt őssze,nem műkődik semmi!Ha van kis i- dőtőkT.NYOMKERESŐK irjatok! ADJON a MAGYAROK ISTENE! SZEBB JŐVŐT minden népnek,ne bántsátok a MAGYAR NÉPET sokat szenvedett,és szenved! Kőszőnőm,várom véleményeket.T.JELENKA jelenka56@gmail.com

marky
2009. jan. 07. 22:46

Üdvözlök mindenkit! Egy debreceni férfiú volnék, 100%-ban erdélyi felmenőkkel. Jómagam is laktam Nagykárolyban, tudom, milyen külföldön lenni magyarként. Nem is ez a lényeg. 1-2 hete beszéltem pár szlovák fiatalemberrel egy ismert videómegosztó portálon, és beírtam, hogy jó lenne, ha abbahagynánk a kölcsönös ellenségeskedést. Mindkét ország selejtes vezetőségét el kéne küldeni. Azt is megemlítettem, hogy annak idején a címert úgy választotta meg Szlovákia, hogy tükrözze a közös magyar-szlovák történelmet. Ehhez képest ma... mindegy. Sokan értékelték pozitívnak a hozzászólásomat. DE! Kaptam egy felvidéki felhasználótól egy elég sértő levelet. Azt állította, hogy én nem vagyok magyar, a magamfajták miatt nem foglalták vissza a Trianon előtti területeket, és bizonyára nemmel szavaztam a kettős állampolgárságra. Nagyon sértett, mivel ez nem igaz. Szörnyű volt, ahogyan 2004. dec. 5.-e után a rokonok rám néztek, hiába szavaztam IGENNEL! Az iskolákban olyanokat kezdtek tanítani, hogy a magyarországi magyarok egy közösség, mindenki egyforma, nem érdekli őket a nemzet sorsa. Nem igaz! Győzött a butaság, és a megtévesztő politika. Persze, hogy nekik nem lenne érdekük több, mint 1,5 millió új szavazó, aki valószínűleg nem a baloldalt támogatná... Mi viszont a legelkeserítőbb, az Magyarország hanyatlása. Romániai nyaralásom során nagyon meglepődtem, pár év alatt mennyit változott. Néha kezdtem úgy érezni, hogy a felvidékiek, és az erdélyiek jobban jártak... leszámítva persze a sorozatos inzultálásokat. Végezetül egy kis OFF. Elnéztem a szlovák 1 és 2 Eurós érmék hátoldalát, és kísérteties hasonlóságot mertem felfedezni közte, és az SNS logója között... Paranoia, vagy mások szerint is hasonlít?

nyomkereső
2009. jan. 07. 23:18

Kedves Eszter! Köszönöm az értékes hozzászólást, már megérte posztolni. És most a válaszom: közgazdász vagyok, így érthető, hogy az írásomban elsősorban gazdasági oldaláról közelítettem meg a kérdést, ami az itteni esetleges SZAR helyzetünket illeti. Nem emocionális értelemben írtam, tisztán gazdaságilag. Azonban, amiben sokan tévednek a határon túl, és amit Te is leírtál, leegyszerűsítve most csak az új fizetőeszközre: Az euró nem szlovák siker, az euró Szlovákia sikere, az itteni állampolgároké, értelemszerűen a mi sikerünk is. A fél millió szlovákiai magyaré úgyszintén, akik anno szavazatainkkal bejutattuk a parlamentbe azokat a pártokat, akik a szükséges reformokat elvégezve mára elérték azt, hogy Szlovákia ott van ahol. Mi is ennek az országnak vagyunk a része, akarjuk-e vagy sem, mert ide tartozunk. Az én korosztályomat tekintve mi már itt születtünk, itt fizetünk adót, ezt az országot tartom a hazámnak, még ha nemzetiségileg a magyar nemzethez is tartozom. Ti azonosítjátok az országot a nemzettel, amit én külön értelmezek. Ez a különbség. Én nem szlovák eurónak veszem, amire szavaid szerint nem kéne büszkének lennem, hanem a MI eurónknak, amiért én, ill. az itteni 500 ezer magyar is megdolgozott. Miért ne legyünk mi, szlovákiai magyarok is büszkék arra, hová jutott ez az ország? Még ha most olyan kormányunk is van amilyen, még ha elnyomnak is most minket? Még ha pillanatnyilag sok mindenben visszafelé is haladunk, akkor is. Akkor is, ha tudunk Malina Hedvig esetéről, Slotáról, a hibrid tankönyvekről, DAC meccses magyarverésről. Mert ez csak az érem egyik oldala. A másik az, ami volt itt 1998 és 2006 között. Nem szabad összekapcsolni az országot és a nemzetet.

nyomkereső
2009. jan. 07. 23:26

Marky, nagyrészt egy cipőben járunk. A lényeg, hogy külön kell választani a nemzethez és az országhoz való tartozást. Meg kell érteni, hogy mi, szlovákiai magyarok Szlovákiához tartozunk, de egyúttal a magyar nemzethez. De hogy megnyugtassalak, az SNS logó és euroérme hátoldala közti hasonlóság tényleg csak paranoja :)

marky
2009. jan. 08. 10:46

Nyomkereső, ezzel részben értek egyet. Ha nem igazságtalanul vették volna el a Felvidék és Erdély egyes részeit (t.i.: VASÚT miatt), akkor más lenne a helyzet. A trianoni határokat úgy szabták meg, hogy minden nemzet a saját országához tartozzon, ehhez képest 3,3 millió magyar rekedt az országán kívül, legtöbben a határ mentén élnek. Az ilyen igazságtalanságok nem teszik lehetővé Trianon feldolgozását szvsz. És magam részéről én is akkor lennék nyugodt, ha minimum a kettős állampolgárság garantálva lenne. Más kérdés, hogy revizionista nem vagyok, mert pl. Horvátországot hiába követeljük vissza. Biztos vagy Te ebben? :P Készítettem egy összehasonlítást: http://lh5.ggpht.com/_il0ouX4UTO0/SWT6XotKudI/AAAAAAAAAqA/u2G21KACNOo/n%C3%A9vtelen%20m%C3%A1solata.gif Nekem több, mint gyanús, és megmondom őszintén, Slotáékból ki is nézem.

nyomkereső
2009. jan. 08. 11:17

Marky, "revizionista nem vagyok, mert pl. Horvátországot hiába követeljük vissza". Ugyanez érvényes Szlovákia esetében is, így ezt a kérdést szerintem le is zárhatjuk. Sajnos nem megy a link amit küldtél. Az euróérmék hátoldalán mindenesetre a jellegzetes "szlovák" címer található, a hármashalom és a kettőskereszt. Bár ugyanez van az SNS logójában is, nincs köze a kettőnek egymáshoz. Ha jól emlékszem afféle közvéleménykutatás volt nálunk anno arról, milyen szimbólumok kerüljenek az érmékre, szavazni lehetett. Ezek kapták a legtöb szavazatot a néptől. https://korkep.sk/2008/12/02/csilineglo-szlovak-euroaprok/

tibi
2009. jan. 08. 12:12

a link az megy... ha nem menne, akkor refresheld azt az oldalat, ahova bemasoltad a linket, aztan masodszorra mar mukodni fog

marky
2009. jan. 08. 12:23

Hát jó, lezárhatjuk, de az utolsó szó jogán annyit hozzátennék, hogy egészen más az osztrák, a szlovén, és a horvát földek elvesztése, mint a vajdasági, felvidéki, erdélyi, és székelyföldi. Ott ugyanis nem alkalmazták azt a kritériumot, hogy a többségi társadalom a saját nemzetéhez tartozzon. Ráadásul katonai okokból, a valót miatt. És emiatt 3 millió magyar esett el a hazájától. A kép azért nem jön be, mert sajnos sortörést tartalmaz, egyszerűbb kijelölni, majd beszúrni a címet, vagy a címből kiszedni a %20 kifejezést. De választom a könnyebb utat, írtam róla cikket is. http://hatezaz.blogspot.com/2009/01/az-rem-s-ami-mgtte-van.html Remélem, ez bejön. ha nem, ugyanazt kell csinálni, mint a képnél. Nos... Nem az a baj, hogy a hármas halom, és a kettős kereszt van rajta. Csak az gyanús, hogy nem címer formájában, mint a kisebb címleteken; hanem mit ad Isten, pont úgy, mint az SNS logójában. Egyébként ez a közös címer pont az összetartozást kéne jelképezze, szégyenletes, hogy hová fajultak a dolgok :(

Xx
2009. jan. 08. 21:21

Kedves Korkep! Szivesen olvasnek tobb, Szlovakiaban elo magyarokat erinto irast! Mit jelent Szl-ban magyarnak lenni? Sokan az autonomia fogalmaval sincsenek tisztaban. Vagy pl. kulfoldon bevalt kisebbsegi politikakrol. Amiket Szl -ban is lehetne implementalni. Nyomkereso ezt irod: Sk hatáskör már most is le van delegálva. Nem is a jogokkal volt itt a fő baj sosem, hanem hogy mi még a meglévőket se tudjuk, akarjuk, vagyunk hajlandók kihasználni. Kinek hogy tetszik. Ami szerintem nagyon hianyzik a Szl. magyarok eletebol, nincsenek forumok, ahol ezeket meg lehet beszelni. Know your rights! Ugye? Es talan, ha tobbet foglalkozunk a temaval, akkor lassan, fokozatosan a szl. magyar elit is fellendul. Es kulon orulok annak, hogy Mo-i hozzaszolok is megtudhatjak, hogy velekedunk tobb dologrol. Mert igenis, kell a parbeszed.

jürgen
2009. jan. 08. 23:05

Pontosan ez a körkép célja: teret biztosítani a véleménycserére. Nem a konkrétat szeretnénk megmondani (csak néha:), hanem kommunikálni. Extrémizmus, nacionalizmus, homofóbia stb. nélkül. Eddig nem kellett megmoderálnunk semmit, ami nem jelenti azt, hogy nem tesszük meg, ha majd a szükségét érezzük. De annak is szívesen lehetőséget adunk, aki nem csak egy komment erejéig szeretné elmondani a véleményét, hanem egy tejes bejegyzést szeretne írni. Lásd vendégszerzőink írását. És a körképen kívül is van élet: van egy csomó színvonalas blog (lásd jobboldali menüsor), s profin működő online portálok is működnek mér a Felvidéken is (bumm, paraméter, felvidek.ma) Ezzel azt akarom mondani, hogy nem igaz, hogy nincsenek fórumok, ahol lehet a dolgokról beszélni. Vannak, csak az emberek nem kíváncsiak rájuk. Én az emberek passzivitásában látom legnagyobb nehézséget. S ez egyben a legnagyobb kihívás is: felrázni őket ebből az érdektelenségből. (most nem megyek jobban ebbe bele, ha lesz időm, írok egy posztot...:)

[...] 3. A gyermekkor vége [...]

FriendlyFire
2009. jan. 13. 08:18

Magyarnak lenni szerintem mindig is szar volt. Talán 1956 októberének végén nem, de előtte is meg utána is az. Szar egy nem létező, mesebeli nemzethez tartozni, szar egy rokontalan idegen nyelvet anyanyelvként tudni. Szar egy hamis nemzeti romantikától átitatott történelem szemlélettel élni. Jó lenne ha "jó lenne" magyarnak lenni, de ehhez ki kellene dobni nagyon sok mindent, ami meg sokak szerint pont a magyarság ismérvei. Ha ezt nem látjuk be, addig csak tényleg legyen szar magyarnak lenni.

nyomkereső
2009. jan. 13. 09:50

Azt hiszem mckenzie tette fel az I-re a pontot a Felvidéki blog egyik hozzászólásában, íme: "Nem lenne ok ennyi mélabúra, mert sajnos a hiba az "ön készülékében van"! (az "ön" alatt értsd a felvidéki magyarságot, leszámítva a kivételt). Ugyanis egy öntudatos magyar embernek, akinek számít, hogy magyar is maradjon, annak manapság bármilyen léptékű nacionalista (személy, párt, kormány, ország vagy amit akartok), csak egyet tehet: Kinyalhatja a hátsó fertályát!!! Az ilyen ember kineveti a primitív és kicsinyes bajúszrángatásokat, belső derűvel magyarosítja a keresztnevét a személyiben, íratja magyar iskolába a csemetéjét, fogalmaz meg magyar nyelvű kérvényeket és felvállalja magyarságát a legszlovákabb környezetben is . Az ilyen ember bátran barátkozhat a normális szlovákokkal, a nem normálisokat meg legfeljebb a fene eszi emiatt, de a fentebb említett szívességnél többet nemigen tehetnek. A helyzet viszont tényleg merőben más: meghunyászkodunk, szégyenkezgetünk, alázatoskodunk, besimulunk, bátortalanul kéregetünk feltétel nélkül járó jogokat, siránkozunk. Mi van velünk emberek??? Kurázsi náne ??? " http://felvidek.blog.hu/2009/01/08/a_felvidek_nacionalizmusarol_gondolat#comments

jürgen
2009. jan. 13. 23:06

FriendlyFire: beszélj csak a saját nevedben. Ha neked szar magyarnak lenni, nyitva áll előtted az ajtó: emigrálj, kérvényezz andorrai állampolgárságot, vagy amit akarsz (Szlovákiába ne gyere, plíz:). Mert ez az "így is szar, úgy is szar, minden és mindenhogy szar" hozzáállás sok mindennek nevezhető, csak építő jellegűnek nem...

FriendlyFire
2009. jan. 14. 08:07

jürgen! Én magyar vagyok, mert ebbe születtem bele. Nem választás kérdése. El tudnék képzelni egy olyan magyarság képet amire akár büszke is lehetnék, de ez a mostani elég távol áll ettől. Nekem személy szerint nem szar az életem, mert ember próbálok lenni, az én esetemben magyarul. Származásomat egy véletlennek tudom be, valaki romának született vagy afrikainak, én magyarnak: ne bántsatok ezért nem tehetek róla! Büszkének is pont annyira lehetek rá büszke: sehogy. Arra esetleg lehetnék, hogy egy klassz közösséghez tartozom, de azt a közösséget nem észlelem. Normális emberek nem anyanyelv és bőrszín, származás szerint szerveződnek, hanem az alapján, hogy hozzá tudnak-e tenni a tutihoz, vagy nem.

FriendlyFire
2009. jan. 14. 10:26

"kérvényezz andorrai állampolgárságot" Miért szerinted az állampolgárság teszi a magyart? :-)

jürgen
2009. jan. 14. 17:55

Én ezt így szoktam megfogalmazni: büszke vagyok rá, hogy magyar vagyok, de ugyanúgy büszke lennék arra is, ha szlovák, román, orosz, andorrai stb. lennék. Gyakorlatilag ugyanazt jelenti, amit te mondasz, vagyis hogy értelmetlen valami olyasmire büszkének lenni, amibe beleszületünk, nem mi választjuk. (Fene ezt a pozitív gondolkodásomat:) Pláne úgy, hogy ezt még a másik népcsoport utálatával is tetőzzük. "Normális emberek nem anyanyelv és bőrszín, származás szerint szerveződnek, hanem az alapján, hogy hozzá tudnak-e tenni a tutihoz, vagy nem." - ezzel is egyetértek. De ha te és a hozzáértő barátaid megcsináltok valami tutit, azt magyar emberek csinálták meg. Tetszik, nem tetszik, része vagy a magyarságnak (kivéve, ha emigrálsz, s letagadod, hogy valaha is éltél ott). Szal az tényleg szar, ahogy ma sokan Magyarországon gondolják, hogy magyarnak kell lenni, de hogy te hogyan töltöd meg a te magyarságod tartalommal, az csak rajtad múlik.

jürgen
2009. jan. 14. 17:56

Nem, sztem nem az állampolgárság teszi a magyart. Hanem az, hogy van-e fitymája vagy nincs. :-)

FriendlyFire
2009. jan. 15. 07:56

"ha te és a hozzáértő barátaid megcsináltok valami tutit, azt magyar emberek csinálták meg." És ha ezt figyma nélkül tették? :-) ("nem az állampolgárság teszi a magyart. Hanem az, hogy van-e fitymája vagy nincs. :-)")

jürgen
2009. jan. 15. 09:49

Na jó, akkor elárulom: a fityma csak vicc volt... :-) (ez meg egy szmajli...)

nyomkereső
2009. jan. 15. 10:43

FriendlyFire - vedd lazábbra kicsit, minek feszülsz?

FriendlyFire
2009. jan. 15. 10:51

"vedd lazábbra kicsit, minek feszülsz?" Nekem ugyan nem öltek meg egy rokonomat sem származása miatt, így klasszikusan zsidó sem vagyok, de a fitymázóknak az vagyok. Főleg ha összehasonlítjuk a két brand-et, hát inkább lennék zsidó, mint magyar. Jobb az ország, szebb a zászló, a himnusz, a történelem! :-)

Eszter
2009. feb. 09. 21:21

Kedves Nyomkereső! Nem állt szándékomban elvitatni az érdemeiteket, munkátok gyümölcsét, a megérdemelt jelenlegi "jólétet" tőletek. (Látszik, hogy én nem vagyok közgazdász, :-), de erősen humán beállítottságú, tetejébe még nő is vagyok, ezzel az emocionális megközelítésemet magyarázgatom...) DE! minden tiszteletem mellett, ami megillet benneteket azért, hogy keményen dolgoztatok, és hogy annak idején a megfelelő pártokat szavaztátok be a Parlamentbe (ami nekünk újra és újra nem jön össze), mégis engedd meg, hogy azt mondjam, hogy szeretném, ha ti odahaza a szlovák szomszéd előtt Magyarországgal dicsekedhetnétek. Gazdaság, külpolitikai kiállás, kulturális események, társadalmi tartás, vagy bármi más miatt. Sajnos ezt jelenleg nem tehetitek meg. De engedtessék meg nekem, hogy erre vágyjam. Természetesen ez NEM a ti dolgotok, nekünk kell itthon "összekapni" magunkat. Itt üzenem, hogy vannak/vagyunk, akik ezért (is) dolgoznak. Mert nekünk tényleg fontos a ti véleményetek, és tényleg fontos a kapcsolat veletek. Hogy azt az országot tartod hazádnak, az teljesen természetes, oda születtél. A plusz abban van, hogy ÉN IS hazámnak tartom, ahogyan Erdélyt is. És szeretném, ha te is hazádnak tartanád a gúnyhatáron belüli területet, igen, nemzetiségi alapon. Köszönöm válaszod, minden jó kívánok!

nyomkereső
2009. feb. 10. 00:16

Eszter,ez jó sokáig tartott! :) Nem igazán tudok már mit hozzátenni, azt hiszem elég rendesen kielemeztük a kérdést. Talán maradhatunk annyiban, hogy legyen büszke mindenki arra, amire akar, tartsa hazájának ha úgy tetszik, akár az egész Kárpát-medencét. Egy szlovákiai magyar, aki azért örül, hogy euróval fizethet.

Eszter
2009. feb. 17. 18:31

Maradhatunk! :-)

jelenka istván
2009. nov. 15. 00:08

T.Gyermekeim! Mondjátok el Szívetek bánatatát,ne féljetek PISTA bácsi elolvassa,megtaláljuk a megoldást. Pénzt adni nem tudok,de van egy-két modszerem ahogy pénzt lehet keresni,becsületes uton.Igaz ebben sokan nem hisznek.Én három gyereket nevel- tem becsületesen,mindenkinek lakása mindene meg van.Majd a következő irásba kifejtem,igaz én mil liárdos nem vagyok,de BECSÜLETES. T.JELENKA PISTA BÁCSI

jelenka istván
2009. nov. 23. 23:37

T.Magyarok ,és Magyarul beszélők mi lett vele- tek oly csendben vagytok,félelmetes.Talán vala-mi tőrtént veletek.Mi van veled NYOMKERESŐ ? Vagy lecsuktak,ezek a rohadtak. T.JELENKA PISTA bácsi

Jelenka István
2009. dec. 28. 10:45

T.MAGYAR ,és MAGYARUL beszélők! Az én MAGYAR HAZÁM 64 vármegye,Nemzetközi Zsidóságnak köszönheti a MAGYAR NÉP a TRIANONT!!! Minden MAGYAR tudja a 64 vármegye milyen státuszba tartozott MAGYAR HAZÁHOZ,ez nem lehet vita téma.De nekem nagyon bántja a fülemet ,hogy Felvidéki ,vagy határon túli MAGYAROK,Csonka MAGYARORSZÁGON nem azt mondja FELVIDÉKI MAGYAR vagyok,vagy ERDÉLYI MAGYAR vagyok .Én SZLOVÁKIAI MAGYAR vagyok mondja,KOMÁROMI NOKIÁBAN.MAGYAR MINDIG LEGYEN MAGYAR,NE CSAK AKKOR ,HA VALAMI JÁR VELE!Az a magyarul beszélő ,hogy mondhat ilyent ,a MAGYARNAK ,hogy szlovák,román azután ,csak KÖPNI kell utána a földre,mást nem érdemel!!!! NYOMKERESŐ barátom ne ne magázzál ,én vagyok az öregebb!!!! Van egy HONLAPOM MAGYAR JELEN 2009 írjatok,jöhet negatív vélemény is,politikai honlap.Köszönöm! ADJON a MAGYAROK ISTENE BOLDOG ÚJ ÉVET minden MAGYARNAK és MAGYARUL beszélőnek! T.J.PISTA bácsi

[...] szorosan a már említett Skóciában rólunk. Őket követi az Index címoldalt is megélt Gyermekkor vége, majd a magyarországi média nagy része által is átvett februári, Magyarország csapdában van [...]

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Hirdetés (X)

Kövessen minket