Levelet hozott a gúgli. És benne egy meghívót, meg egy felkérést. „A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala” címet viselő szakmai tanácskozásra a Fórum Intézet szervezésében, a Somorja melletti Csölösztőre. Célja, a szlovákiai magyarsággal kapcsolatos legfontosabb kérdések megvitatása, állásfoglalás az őket érintő legfontosabb kérdésekben. Örülnének, szólt a felkérés, ha a vizsgált témakörökhöz két korreferátumban mi is hozzászólnánk. Örömmel fogadtuk, egyben megtiszteltetve érezve magunkat. Annál is inkább, mert nemrég, a témában, egy hasonló pályázati kiírást mi is „megvalósítottunk”.

Másnap a postás is csengetett. Levelet hozott, és benne egy  meghívót. „A Magyar Koalíció Pártja Stratégiai Tanácsának szakmai konferenciája„, a felvidéki magyarság sorskérdéseit taglaló szakmai előadásokkal.

Furcsamód ugyanarra a napra, azonos kezdettel, egymástól mindössze alig pár kilométerre.

Mondanunk sem kell, hogy a honi civil szféra és politikum eme újabb remek összefogására a média is kellőképpen ráérzett.  Az időpontegyeztetést firtató újságírói kérdésre az alábbi válaszokat érkeztek: „Ez az egyeztetés hiányának az eredménye, de nem tartom zavarónak-…-a két tanácskozás akár ki is egészítheti egymást” reagált az egyik, „Bennünket nem érdekel, hogy még hányan terveznek konferenciát arra a napra” ill. másik oldal. Jelzésértékű állapot.

Éljen a szlovákia magyarság, éljen a felelősségteljes együttműködés, az egymást támogató kisebbségi képviselet, éljen az előremutató, effektív érdekérvényesítés. Még szerencse, hogy jövőképpel úgyis tele van a padlás.

 hirdetes_300x300  
Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!