Beindult hát az idei parlamenti munka. A gázválságot követően immár az országot sújtó világgazdasági válság ellen hozott intézkedéscsomag elemei is fokozatosan napirendre kerülnek. A parlament tegnap az elnöki vétót megtörve újra elfogadta a földrajzi nevek magyar megnevezését lehetővé tévő törvénymódosítást. Mindezt megelőzően pedig, a politikai szezon egyfajta felvezetőjeként  az ellenzéki politikai helyezkedés is elkezdődött.  Két fontos játékos is hallatott  ugyanis magáról a napokban, felkavarva az állóvizet. Kezdjük azzal, amelyik rögtön komoly hullámokat is vert, a másik vélhetően még csak fog.

A kereszténydemokraták fiatal üdvöskéje 36 éves korára immár komoly politikai karriert tudhat maga mögött. A jogi kar elvégzése után Amerikában, a Harvard-on tanult, majd négy évig az igazságügyi tárca hivatalvezetője, később minisztere lett. Mára az ellenzék vitathatatlanul legpiacképesebb politikusává nőtte ki magát. Az egyetlen karizmával is rendelkező keresztény konzervatív demokrata, aki képes a média nyelvén beszélni, tömören és velősen fogalmazni. Ráadásul jövőképe is van, ami, valljuk meg, politikai berkekben általában megbocsáthatatlan bűn, hisz komoly veszélyforrás lehet minden pártelnökre nézve.

Daniel Lipšic mindezt maga is belátva rájött arra, hogy ha célt akar érni, nagyban kell játszania. Mégpedig legjobb, ha saját szakállára. Pártjában ugyanis túlzottan tartanak tőle, így ott különösebb babér úgysem terem neki. Elhatározta hát, hogy Mikuláš Dzurindát követve, aki ugyanezt a második Mečiar kormány alatt (94-98) már megcsinálta, az egész  ellenzék mediátorává, egyfajta szellemi vezérévé válik. Pontosan egy éve javaslatot is tett   közös ellenzéki köztársaságielnök-jelöltre, árnyékkormányra és választási programra, mellyel szerinte sikerrel vehető a következő választás. Majd a Palko féle csoport-ból az utolsó pillanatban kilépve inkább pártjában, a KDH-ban maradt. Érthetően nem akart másodhegedűssé válni, hisz Pavol Hrušovský mellett jóval nagyobb  esélyt látott arra, hogy pártelnökké váljon.

Miután azonban kiderült, hogy a KDH tisztújításán Ján Figeľ team-lipsic jelenlegi EU biztos is indulhat, komplikálódott a helyzete. Pozíciója megszilárdítása érdekében így múlt héten egy újabb javaslattal állt elő. Lényege, hogy az ellenzéknek a második Dzurinda kormány (2002-2006) alatt elkövetett hibáit (többek között a képviselők megvásárlását) be kell ismerni, így törlesztve az erkölcsi adósságot a választók felé. Hogy bizonyos értelemben pártok felettiként is tetszeleghessen, ismert civilekből, közgazdászokból, szakújságíróból és egykori TV-elnökből „Szlovákia, képes vagy rá” néven saját csapatot verbuvált. Emellett Iveta Radičovát is nyíltan támogatja a közelgő államfőválasztáson, talán jobban is annál, mint azt maga az elnökjelölt pillanatnyilag szeretné.

Amiben Lipšic elszámolta magát, az elsősorban a naivitásának, ha tetszik éretlenségének köszönhető. Kétségtelenül értékes politikusi vonásai, képességei mellett ugyanis még ő sem gondolhatta komolyan, hogy ellenfelei elnézik majd neki, hogy csak úgy „kilépjen a családból”. A négy év kormányzati szerep őt is kellően megbélyegezte ahhoz, hogy bűneit meggyónva csak úgy feloldozást kérjen és kapjon a híveinél. Meg is kapta a magáét, koalíciós és ellenzéki pártelnökök sorra emlékeztették is őt eme kettősségre.

Daniel Lipšic tehát újra magára maradt, ami egy integrációt hirdető politikus számára nem éppen a legjobb bizonyítvány. Ezzel minden bizonnyal  pártelnöki ambícióinak is búcsút inthet. (Esetleg majd egy új párttal Iveta Radičovával együtt az elnökválasztás után?).

 hirdetes_400x285  

A másik hír, mely szintén múlt heti, de még csak most kezdi az első hullámokat vetni, Bugár Béla azon bejelentése az egyik szlovák nyelvű bulvárhetilapnak, hogy szimpatizánsai állítólagos kérésére ill. nyomására nő az esély a visszatérésére a párt élére.

Bárhogy is lesz, annyi már most is leszögezhető, hogy politikai értelemben elég erősen indult ez az év. Meglátjuk, hogy  a további sakkjátszmához mennyire ad majd új muníciót a közelgő államfő illetve EP választás.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!