Kezd kiéleződni a szlovák elnökválasztási kampány. Közben pedig épp a honi magyar és szlovák demokratikus  ellenzék jelöltjei gyengítik egymást, Ivan Gašparovič jelenlegi elnök meg röhöghet a markába. Röviden összefoglalva az  eseményeket: A szakadár fundamentalisták vezére Vladimír Palko a minap   keményen kiosztotta a katolikus egyházat. Szerinte  a posztkommunista Ivan Gašparovič és  liberális Iveta Radičová közti választást mérlegelő lelkészek mentálisan gyengékEgyben bírálta a papok körében dívó pszeudoszocialista, populista eszméket és elítélte azok követőit. Palko szerint egykori pártja, a KDH is hibázott akkor, amikor František Mikloško helyett inkább az esélyesebb, a teljes ellenzék által támogatott Iveta Radičová mellé állt.

Talán a gyóntatószék magányában talán nem, hét pozsonyi keresztes lovag mindenesetre  magára talált az üzenet hallatán, és kedden ultimátumot   levelet intézett a KDH vezetéséhez. Ebben arra szólítják fel Pavol Hrušovský-t és az egész pártot, hogy azonnal vonják meg a támogatást Radičovától és álljanak át az egyszer már csúfosan leszerepelt Mikloško-hoz. Ellenkező esetben  politikai öngyilkosságként értékelik a dolgot, és kérni fogják, hogy a párt nevéből töröljék a „keresztény” szót ill. mondjon le a teljes vezetés.

A hét fővárosi pap, és általuk közvetve  az egész egyház így igencsak beavatkozott a választási kampányba. Már hallom is a vasárnapi misére igyekvő hívők diskurzusát, vagy a prédikációkba foglalt rejtett üzeneteket. Mindez csak azért, mert egyesek képtelenek elfogadni, hogy  Radičová nőként érthető módon támogatja a művi terhesség-megszakítás jogát.  Aki egyébként, látva a  feszültséget, „nem tudom, ki fél úgy tőlem, mint ördög a szenteltvíztől”, szavakkal próbálta a helyzetet (videó).

 

Eltekintve attól, hogy miért kell egyáltalán az egyház képviselőinek ilyen formában politizálni, partizánakciójuktól a Szlovák Püspöki Konferencia is elhatárolódott,  az egészet a saját magánvéleményükként értékelve.  Mindezt szűk politikai érdekek miatt, melyek hátterében Palko és Mikloško pártja, a KDS puszta léte, politikai túlélése a tét.

František Mikloško kétségtelenül egy tiszteletre méltó ember, aki személyi és politikusi kvalitásairól  a  legnehezebb időkben tett tanúbizonyságot. Bocsánatot kérve a felvidéki magyaroktól a háború utáni meghurcoltatásukért nem véletlenül kapott több díjat Magyarországon is.   Mindezért örök tiszteletet és elismerést érdemel. Ugyanakkor – sok már társához hasonlóan –  elszalasztotta az aktív politikától való méltó búcsú lehetőségét.  Karrierje végén így, Vladimír Palko-tól befolyásolva  sorra múlja alul korábbi önmagát.

 hirdetes_810x300  
Sok demokrata számára kétségkívül elfogadható jelölt, de sajnos ismételten teljességgel esélytelen. Be kéne ezt végre látni. A vicc az, hogy tudja ezt ő is, hisz jó egy évvel ezelőtt  még bármiféle jelölést mereven elutasított. Azóta persze változott a helyzet. Néhány társával együtt kilépett a KDH-ból, így az egyébként is szinte életképtelen új pártjuk felfuttatása érdekében bármire hajlandó. Szomorú látni, hogy társaival ezért bármilyen áldozatra képesek. Még arra is, hogy feláldozzák Szlovákia esélyét ahhoz, hogy végre méltó, nem kommunista köztársasági elnöke legyen. Olyan, aki miatt nem kell szégyenkeznünk. A mai állapotok, a hullámzó vörös cunami közepette ugyanis már az is kérdés, lesz-e egyáltalán második kör, vagy Gašparovič-ot netán már első nekifutásra megválasszák nekünk. Mikloško az utóbbi esélyét növeli.
Radicovával szemben  rengeteg kifogásunk lehet (és kell is), de egyet el kell ismerni: egyedül csak neki van reális esélye ahhoz, hogy legyőzze a mostani elnököt övező kétségbeejtő ürességet. Ha nem akarjuk, hogy megismétlődjön  az öt évvel ezelőtti szituáció, március 21-én a szavazóurnáknál a helyünk, mégpedig az Iveta Radičová nevét tartalmazó borítékkal a kezünkben.
E sorok írója a mai napig meg volt győződve arról, hogy különböző objektív okok miatt  az elnökválasztás  számára még azelőtt befejeződött, hogy egyáltalán elkezdődhetett volna. A most indult keresztes hadjárat azonban szerencsére nála is elérte célját.

iveta

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!