A szlovák elnökválasztás a második félidejéhez érkezett. Az első játékrész eredménye ismert. A továbbiakban Ivan Gašparovič jelenlegi államfő, és kihívója, Iveta Radičová között dőlhet majd el, ki lesz az ország következő elnöke. A végeredményre ugyan két hetet még várnunk kell, április 4-én azonban minden kiderül. De vajon mire számíthatunk addig? Kinek van nagyobb esélye, és milyen tanulságokkal szolgált az első forduló? Török Gábor helyett most Nyomkereső elemez 🙂

Az első kör több érdekességgel, meglepetéssel is szolgált. Kiderült ugyanis, hogy a nemzeti kváziszociális kormány felmérésekben mért támogatottsága messze nem a valós képet mutatja. Ha pedig igen, akkor Ivan Gašparovič ezeket a szavazókat nagyon rosszul mobilizálta. Bár Robert Fico és Ján Slota  megtettek szinte mindent, ez is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy szimpatizánsaikat a szavazóhelyiségbe csalogasság. Kérdés, hogy milyen módszerekhez nyúlnak a következő két hétben. Nem tudni, van-e még kijátszható tartalékuk. Ha igen, akkor minden bizonnyal csak a kormányoldal és az ellenzék közti konfrontáció további kiélezésésével, ami kontraproduktívvá is válhat.

Iveta Radičová az elért 38 százalékával  viszont az ellenzéki pártok támogatottságát is sikerrel megfejelte. Többé kevésbé ez magyarázza az előzetes felmérésekben  mért, és az első kör végeredménye közti különbséget. A pártszavazók elmaradása így akár azt is jelenthetné, hogy Ivan Gašparovičnak nagyobb esélye van szavazótábora növelésére. Az alacsony, majd 44 százalékos választási részvétel viszont mindkét jelöltnek egyforma esélyt nyújt az erősödésre.

Másik fontos tanulság, hogy a szavazásra jogosult 4,3 millió választópolgár közül csak alig 1,8 millió élt ezzel a jogával. Ez egyben azt is jelenti, hogy a többség, majd 2,5 millió ember otthon maradt. A második körben minden bizonnyal az ő szavazataikért várható a legádázabb harc. 

A második forduló ugyanis a részvételről fog szólni. Rengeteg olyan bizonytalan választó van, akik döntésüket a második körre halasztották. Iveta Radičovának pedig, ha nyerni akar, mindent meg kell tennie azért, hogy  többségüket megszerezze. Április 4-én ezért egy rendkívül kiegyenlített, szoros és dramatikus végeredmény várható, ahol minden szavazat számíthat. Ha a tartalékokat nézzük, jól látható, hogy a déli, magyarlakta járásokban és Kassán  van még mit javítani a részvételen.  Az MKP-ra szavazók részvétele ugyancsak tovább növelhető.

 A 3. és 4. helyen végzett František Mikloško ill. Zuzana Martináková szavazótábora nagyrésze inkább az ellenzékhez sorolható, így ők inkább Radičovához állnak közelebb. Azzal, hogy mindketten elutasították az ellenzék közös jelöltjének támogatását (bár Martinákovánál erre még van esély), csak megerősítették azt a gyanút, hogy az elnökválasztás valójában  nem is érdekli annyira őket, és mindketten már a jövő évi parlamenti választásokra készülnek.

 hirdetes_300x300  

Mikloško azzal, hogy Gašparovič múltját megnyitotta, már teljesítette feladatát. Mivel szavazótábora egyébként is eléggé fegyelmezetlen (tele olyanokkal, akik szerint Gašparovič a kisebbik rossz !!),  kérdéses, mennyire lenne egyáltalán értelme és hatása egy második körre vonatkozó ukáznak a részéről. Körbeudvarlásuk helyett így Radičová talán jobban teszi, ha inkább a 2,5 milliós eddig otthon maradt tömegben halászik. Az elsőválasztók között, vagy a modern közösségi oldalak felhasználásával mint pl. a Facebook, tömegekhez lehet eljutni.

Ami várható, hogy megnő a TV viták, közös szereplések jelentősége. Azzal, hogy a jelöltek száma  kettőre zsugorodott, az eddigi monológok dialógusokká válnak. Ebben pedig a kommunikációs képességekben jobb, egyértelműen hitelesebb, őszintébb képet nyújtani tudó Radičovánál van az előny. A jelenlegi államfőnek már most is komoly problémát jelent, hogy leplezze izgatottságát, csökkenő magabiztosságát,  fel-fellelhető zavarodottságát. Bár  a köztük levő alig 9 százalékot (162 ezer szavazat) igyekszik sok-ként eladni, valójában nagyon kevés különbségről van szó. Végezetül íme talán a legérdekesebb, igazán tanulságos grafikon, mely a választások eredményét  az egyes körzetek szerint mutatja.

A kocka tehát újra el van vetve, minden kezdődik elölről. Aki még nem szavazott, most szavazhat. Aki a kiesettekre adta voksát, most újra elgondolkodhat. Aki pedig már az első körben is Iveta Radičová mellé tette a jelet, az  tartsa meg jó szokását!

U.I. ahogy az első körben, úgy most is, szavazni a végső győztesre portálunk jobb oldali sávjában lehet.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!