245 ezer szavazat, 11 %. Ennyi plusz kellett volna ahhoz, hogy Szlovákiának végre valódi köztársasági elnöke legyen. Sajnos  ezúttal sem jött össze, így a régi új Ivan Gašparovič lehet az, akit országunk élén újabb öt évig kénytelenek leszünk elviselni. A Körkép a választások éjszakáját Iveta Radičová kampánystábja meghívására az elnökjelölt  főhadiszállásán töltötte. Frontvonalban, a lehető legközelebb az eseményekhez, exkluzív környezetben várva a  beérkező eredményeket.

A remény a választási helyiségek bezárását követően  összesen mintegy 75 percig élt. Éjjel negyed tizenkettőkor már Iveta Radičová legközelebbi munkatársai is felismerték, hogy ez a hajó elment.  Abszolút számokban az akkori állás szerint mért több mint 190 ezer szavazatnyi különbség – emelkedő tendencia mellett – már döntőnek bizonyult.

Az  első forduló váratlanul szoros eredményére ugyanis a kormányoldal a lehető leghatásosabban reagált. A magyar kártya és a koalíciós-ellenzéki  szembenállás kiélezésére alapuló mobilizáló kampányuk  igazi telitalálatnak bizonyult. Bár ha jobban megnézzük a térképen az egyes választási körzetek második körben mért részvételi arányait, láthatjuk, hogy – némely médianyilatkozatokkal szemben – a magyar kártya nagyjából nullszaldót mutat. Amennyivel többen mentek el ugyanis ennek hatására az északi területeken, hozzávetőlegesen annyival nagyobb magyar tömeg mozdult meg délen. (Némileg persze azért így is Gašparovič javára billen a mérleg). Ami igazából döntött, az a kormányoldal felismerése, hogy az elnökválasztást a koalíciós erőket támogató népszavazássá kell változtatni. És mivel Robert Fico kormányának támogatottsága a választási időszak harmadik évében is jóval meghaladja az ellenzékét, mindez kényelmes többséget eredményezett a számukra.

vegeredmenyA számok tükrében elmondhatjuk azt is, hogy Szlovákia gondolkodásmódban végérvényesen két részre szakadt. Dél-szlovákia a két nagyvárossal Pozsony és Kassával az egyik oldalon, a fennmaradó országrész pedig a másikon. A halmozottan frusztrált, Facebook-os szlovák értelmiségi, demokrata körökben fel is merült az ötlet, hogy vissza kéne állítani az egykori Monarchiát, Pozsony után szögesdrótot felhúzni, vízummentes rezsimmel a nyitrai és nagyszombati kerület számára. Mások pedig már egyenesen a magyar nyelv elsajátításán gondolkodnak.

Iveta Radičovát  választási eredményéért ennek ellenére minden elismerés megilleti. Csaknem egy millió főre rúgó  tábora  komoly erőt és esélyt jelent a jövőben. Be is indult már a választások napján a közös médiaoffenzíva, hogy személyét az SDKU élére, sőt, némelyek egyenesen az egész ellenzék közös vezérének követeljék. E sorok írója viszont úgy látja, hogy  öngól nagy hiba lenne, ha engedne ennek a nyomásnak.

Szombaton éjjel Iveta Radičová  főhadiszállásán érezhető volt az elszántság a levegőben. Érezhető és tapintható volt az is, hogy az ellenzék pillanatnyilag legkedveltebb, legerősebb politikusa egy olyan, az eddigiekhez képest sokkal nagyobb játékba kezdett, melyben a hétvégi elnökválasztás csak egyfajta epizódszerep. A sakktábla egyes játékosai pedig szintén a teremben voltak. Bár ezúttal még vesztett, kétségkívül meg is erősödött. Kérdés, hogy sikerül-e a továbbiakban egy olyan ellenzéki felállást találni,  mely reális esélyt nyújthat arra, hogy tizennégy hónap múlva a mostaninál több okunk legyen az ünneplésre.

 hirdetes_400x285  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!