Simon Zsolt keddi bejelentése, miszerint kilép az MKP-ból és annak parlamenti frakciójából, a továbbiakban pedig független képviselőként tevékenykedik, érdekes politikai helyezkedéseket mutat, melyek összerakva és értelmezve meglepő  puzzlet adhatnak.  Sci fi vagy valóság? Döntse el mindenki saját maga.

Alig egy évvel a 2010-es parlamenti választások előtt igazán paradox helyzet alakult ki az ellenzéki pártok háza táján. Az SDKÚ, MKP és KDH-ban is vesztésre áll a média és az elit által preferált vonal, akik így végső lehetőségként  egymás karjaiba hullhatnak. Iveta Radičová, Bugár Béla és Daniel Lipšic mára eljutott odáig, hogy nincs vesztenivalójuk. Lépjenek  bármit, mai párton belüli pozíciójukhoz képest csak előbbre juthatnak. Az eddigi fejlemények tükrében pedig kijelenthető,  hogy minderre maguk is rájöttek. Bizonyos jelek szerint ugyanis  kialakulóban van egy új, nemzetiségi vonal helyett szlovák-magyar alapon formálódó polgári platform, mely Richard Sulíkkal és pártjával, az egykori közszolgálati TV-elnök Richard Rybníčekkel, és további nevekkel együtt,  a politikai paletta jobbközép, liberális oldalán kialakult űrt kihasználva  új politikai pártot hozhat létre.

Simon Zsolt ennek a kezdeményezésnek az egyik előhírnöke magyar részről. Hisz tapasztalt politikusként annyi neki is világos, hogy csak az MKP-ból kiábrándult magyar szavazatokra építeni meglehetősen kockázatos, kétesélyes hadjárat. Akkor már inkább egy nagyobb, szélesebb, tömegeknek szimpatikus, eddig még ki nem próbált, de annál több reménnyel kecsegtető elképzelés. Daniel Lipšicről az már eddig is kiderült, hogy nincs ellene egy ilyen alakulat, Iveta Radičová pedig már a választások éjszakáján sokatmondó volt, mikor kijelentette, hogy a megszerzett egy millió szavazat  kötelez. A magunk részéről már akkor megírtuk, hogy egy olyan, az eddigiekhez képest sokkal nagyobb játékba kezdett, melyben az elnökválasztás csak  epizódszerep. Beleillik a képbe, hogy az SDKÚ szerdai közös  sajtótájékozatójáról a beharangozottakkal ellentétben inkább távolmaradt.

Elvileg minden készen áll hát ahhoz, hogy egy új, modern, a 21. századi eszméknek és elvárásoknak megfelelő politikai tömörülés alakuljon meg Szlovákiában. A kérdés csak az, milyen reakciókat szülhet  pártberkekben egy ilyen lépés. Az biztos, hogy szlovák ellenzéknél  meglehetősen nagy riadalmat válthat ki, hisz igencsak életképes projektről van szó, mely szavazatokat vonhat el az amúgy is meggyengült SDKÚ-tól és KDH-tól.

MKP vonalon viszont már korántsem ilyen egyértelmű a helyzet. Egy nagy, közös, szlovák-magyar választási lista ugyanis várhatóan elég szűkmarkúan tudja majd osztani a befutó helyeket, így arról valószínűleg több, az MKP-ban jelenleg Csáky Pál ellenérdekelt politikus is hiányozhat. Számukra tehát biztosabb, ha inkább vissszavonulót fújnak (legalább átmenetileg, amíg kiismerik magukat az új helyzetben), maradnak anyapártjukban, és növelik lojalitásukat a jelenlegi vezetés felé. Elvégrejobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok.

A fentiek tükrében tehát kijelenthető, hogy Simon Zsolt keddi lépése sokkal inkább összekovácsolhatja, nagyobb egységbe gyúrhatja a pártot. Kérdés, hogy mennyire lesznek képesek élni ezzel a lehetőséggel. Ami az igazi veszély, az a várhatóan indulatokkal teli, ideges, személyeskedő magyar-magyar kampány, és az ez kiváltotta választói távolmaradás. Ebbe pedig sokan így is úgy is belebukhatnak.

 hirdetes_400x285  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!