Az utóbbi időben úgy tűnhet, mintha Robert Fico jó útra tért volna. Sorra vadássza le saját minisztereit, akik gazdasági válság ide vagy oda,  az államra nézve rendkívül előnytelen, milliárdos összegű  szerződéseket kötnek. A gond csak ott van, hogy  kizárólag külső nyomásra reagál, miután az egyre pofátlanabb és durvább lenyúlások a közvélemény, és az EU előtt is tarthatatlanná válnak. További érdekesség, hogy  kizárólag a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) minisztereit „alázza, miközben saját szponzorai csendben, fű alatt, kevésbé primitív, és  jóval cizelláltabb módon mint Slotáék,  vígan zsiványkodnak.

Úgy tűnik, hogy Robert Ficonak a gazdasági válság, csökkenő pártpreferenciái és a romokban heverő állami költségvetés közepette az előrehozott választások igazi megváltást jelentenének. Ha pedig az SNS hagyja magát kiprovokálni, netán visszavág, könnyen be is következhet. Ahogy ez már idén februárban meg lett szellőztetve. Hisz  elégtételt venni könnyen lehet.

Átláthatatlan közbeszerzések, a nyilvánosság előtt titkolt versenytárgyalások, közvetlen állami megbízások, saját támogatói körök  felhizlalása, pártfinanszírozás-gyanús ügyletek. Opal22-nek köszönhetően most csak egy ilyen  érdekes ügyletről számolunk be, melyre ha rá  szeretnénk fogni a fent leírtakat, akkor sem nézne ki másként.

Bedřích Heger trencséni szlovák állampolgár, aki 2001-ben, amikor a SMER  még ellenzékben volt, és legfeljebb csak készülődött a kormányzásra, 236 ezer koronával támogatta Robert Fico pártját (lásd 586. sor).

heger_smer_szponzoring3

2009 januárjában, már Robert Fico miniszterelnöksége idején,  a SMER által vezetett védelmi minisztérium közbeszerzési eljárást hirdetett a repülőtér karbantartására szükséges, pontosabban annak tisztítására szolgáló segédeszközök beszerzésére. 8 darab KM-T 1850 típusjelzésű berendezésről volt szó, melyet ún. nem nyilvános tárgyalás útján kívántak beszerezni (értsd a lehető legkevésbé transzparens módon). A Közbeszerzési Közlöny ez év január 14-én megjelent 2009/5  számában  a kiírás végeredménye is olvasható, egyetlen beérkezett ajánlat alapján. A nyertes beszállító egy trencséni cég, bizonyos DIBER International, Ing. Bedřich Heger képviseletében. Ugyanaz a személy, aki 2001-ben a SMER egyik mecénásaként szerepelt.

1oldal
2oldal3
3-oldal

 hirdetes_810x300  

A 8 berendezés beszerzési ára tokkal, vonóval,  Áfa-val együtt mintegy 102 ezer euróba jött az államnak (több mint 3 millió korona), ami darabonként  közel 400 ezer koronát jelent. Szép kerek összeg, mondhatnánk, és kb. ez minden, hisz fogalmunk sincs arról, sok ez vagy kevés. Egészen addig, amíg Opall 22 meg nem mutatja nekünk, mennyiért is szerezhető  be ugyanez a berendezés Csehországban:
km-t-1850

Némi számolás után könnyen kideríthető, hogy majd 400 %-os !!! (kb. 2,2 millió koronás) haszon tehető zsebre egyetlen közbeszerzési eljárás után, melyekből évente akár több ezer is lehet. Míg a közvélemény figyelmét  a nagy megatenderek és megamegalopások  kötik le, addig a háttérben, a zavarosban, az ügyesebbek  vígan halászgatnak. Mondanunk sem kell, a kis tenderek által „termelt haszonkulcs”  simán kiteheti a nagyokét.

Mindez akkor, amikor a szakértők riasztó, akár 100 milliárd koronás (3,2 milliárd euró) költségvetési bevétel-kiesést prognosztizálnak,  mindez akkor, amikor  a szlovák államháztartási deficit elérheti akár a 130 milliárd koronát  is (4,3 milliárd eurót). Hol a sok pénz, Robi?

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!