Ha nem vagy biztos valamiben, légy határozott. Legjobban talán így jellemezhető mindaz, amit Robert Fico és pártja a gazdasági válság közepén művel. Ha ég a ház, de igazából fogalmad sincs, mihez kéne kezdeni, a legjobb, ha eltereled róla a figyelmet. Tegyél úgy, mintha tudnád, mire van szükség, mintha lenne elképzelésed, megvalósítható víziód. És ne feledkezz el a gumicsontokról sem a nagyérdemű számára.

Mit nekünk gazdasági válság, mit nekünk romokban heverő büdzsé, vagy épp  egy soha nem látott mértékű gazdasági visszaesés. Mit nekünk riasztó költségvetési hiány? A lényeg, hogy haladunk,  megyünk előre. Valódi kormányzás, említésre méltó elképzelések, megoldási javaslatok sehol, gondosan fenntartott, gerjesztett ellenségkép annál inkább.

A Smer pár napja programalkotó konferenciát tartott. Lehet, hogy csak e sorok írójának furcsa, de  egy hatalmon lévő, kényelmes többségben kormányzó párttól ez egy merőben szokatlan lépés. Afféle figyelemelterelő marketinglépés, mondhatnánk, a tehetetlenség leplezésére. Akkor, amikor válságellenes csomagokról a parlamentben még csak nem is vitáztak (egyetlen európai országként!!), akkor, amikor az ellenzék javaslatait sorra leszavazzák, akkor, amikor a sürgető, egyre komolyabb gazdasági problémáink megoldás helyett inkább a szőnyeg alá vannak söpörve, amikor az embereket inkább az érdekli, hogyan lábalunk ki mindebből, Robert Fico kérem szépen programalkotó konferenciát szervez (Ján Slota és az SNS szombaton tartja a  magáét). Kormányfőnk Jiří Paroubek, Barbara Prammer és Hannes Swoboda jelenlétében inkább pótcselekszik, Szlovákia ellenségeiről,  homályos jövőről beszél, ahelyett, hogy napjaink problémáival küzdene.

Megoldási javaslatokat ezúttal sem hallottunk, Robert Ficot ugyanis más,  fontosasmer_konferenciabb dolgok érdeklik. Például halandzsálni  arról, hogy kerüljön bármibe, meg kell akadályozni, hogy a világválság kirobbantói, a neoliberalizmus és individualizmus eszméjének szlovákiai megtestesítői, (értsd a jobboldal), válságkezelés címén sikertelen politikai programjukkal visszatérjenek. Ezért e szerinte aljas, Szlovákiára nézve rendkívül káros politikát újra és újra le kell leplezni. „A pénzügyi és gazdasági válságot – mint mondta – nem a szlovák emberek okozták. A szociáldemokrácia nem engedheti meg, hogy a jobboldal ellenük fordulva a haszon privatizációját, és a veszteség szocializációját vigye végbe. A szociáldemokráciának el kell utasítania minden olyan konzervatív, neoliberális alapokon nyugvó válságellenes javaslatot, melyek valójában  a világválságot okozták.”

Mecénásairól azért persze ilyenkor sem feledkezik meg.  Robert Fico szerint ugyanis, mint az a konferencián szintén elhangzott,  a szétaprózódott minisztériumi struktúra hatékonyabbá és olcsóbbá tétele érdekében, – afféle krízisellenes megoldásként – a minisztériumokat és  központi államigazgatási szerveket magába foglaló ún. govcity kialakítására lenne szükség. Nagyszerű, mondhatnánk, végre valami új, spórolást jelentő gondolat. (Kormányzati negyed néven  egyébként nemrég Magyarország is  hasonlót tervezett, de az egész elképzelés  végül kútba esett).

Az ötlet valójában nálunk sem olyan új, hisz egy már 2007 szeptemberében megszellőztetett elképzelésről van szó, melynek értelmi szerzői  érdekes módon épp a K&P pénzügyi csoport, értsd Ján Počiatek pénzügyi, és Robert Kaliňák belügyminiszter, a kormány két fő maffi…, kseftesei voltak.

 hirdetes_810x300  

Ez minden, amire a kormánykoalíció legerősebb pártja válságkezelés címén képes. A Smer és Robert Fico egyre inkább arra a bizonyos sofőrre emlékeztet, aki az autópályán a szembe sávban száguld, és csodálkozik, miért jön vele mindenki szembe, miközben  az öklét rázva vörös fejjel toporzékol, hogy  térjenek már észre és mindenki forduljon vissza.

Ez a banda, aki paradox módon Szlovákia történetének legnépszerűbb kormányaként hatalmon van, egyre több véleményformáló szerint közelsem nem tekinhető kormánynak. Ez ugyanis sokkal inkább egy Család. Robert Fico Családja. A világgazdasági válságot pénzsóvár, telhetetlen emberek okozták. Szlovákiában  a következményeit hasonlóan telhetetlen, felelőtlen emberek pedig csak tovább fokozzák.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!