Vannak dolgok, amik hiába változnak, újulnak, hiába ragadnak meg emberek millióit, mégsem tudnak a szívünkbe férkőzni. Nekem személy szerint van ilyenből egy jó pár, filmek, könyvek, politikusok közt, majdnem minden területen. Ezzel szemben vannak dolgok/emberek, amiknek/akiknek fikarcnyit sem kell adniuk az image-re, mégis szeretjük őket. Nekem ilyen pl. a kommunizmusból ránk maradt DRU sósrudacska (elnézést magyarországi olvasóinktól, ők ezt valószínűleg nem ismerik), ugyanúgy néz ki már x éve, mégis az a legjobb, soletti ide vagy oda 🙂 A szlovák nemzet egy nagy részének ilyen kategóriába tartozik Ján Slota, vagy a szlovákiai Berlusconi, ahogy Katarina Mallok aposztrofálta, reális párhuzamot vonva közéjük.

Mondhatnánk úgy is, minnél rosszabb, annál jobb. Abba nem is érdemes belemélyedni, hogy a „nemzet ellenségei” propaganda csak a piszkos üzletek elfedésére irányul, írtunk már erről többször ezen a portálon. De hogy bunkónak és primitívnek lenni melyik politikai szakkönyv szerint előny és politikailag hasznosítható stratégia, az számomra továbbra is rejtély marad. Jó, bonmotjai egy része az előbb említett politikai – elnézést a kifejezésért – „programjával” hozható összefüggésbe, ha kócos asszonyról, tankos hadjáratokról, a káromkodva nyilvános helyen pisilés műfajáról, vagy az MKP minősítéséről van szó, akkor érthető csökkentett gondolkodású főhősünk szóhasználata, hisz a maga kis választóbázisa erre vevő.

Ennek ellenére vannak helyzetek, amikor a bunkóságot nem lehet megvédeni, kimagyarázni. Így volt ez pár hete is, amikor az elnök úr (gy.k. Ján Slota) pénzszámolás/tunelásás/emisszió-eladás/tenderírás (nem idevalót kérjük áthúzni) közben időt szakított arra, hogy sofőrjét kirántsa a bajból, akit egy csúnya rendőr néni nem akart beengedni a pozsonyi parlament garázsába. Meg is kapta ezért a magáét, persze Slotának nem kellett már a mondandója közepén  a negyedik szinonimát keresni az „elnézést”-re hogy ne ismételje magát, hiszen ő más szókinccsel operál. Szó mi szó, megvan az újabb ügy. Mégha bizonyíthatatlan is, hiszen hangfelvétel nincs, a rendőrnő szava áll a Jánoséval szemben. Az azért látszik, hogy hál istennek a legtöbb embernek ez már Jánost ismerve untig elég.

slota1Ezzel betelt a pohár több embernél. Az egyik a pozsonyi Slovak Pub üzemeltetője, aki az egyik legfrekventáltabb utcán található étterme utcára néző falára a fenti transzparenst  (magyar szövege: „Jelenleg senki sem árt úgy országunknak, mint Ján Slota”) rögzítette tüntetőleg. Ezt magam is lefényképeztem, mert féltem hogy feledésbe merül, de örömmel láttam hogy a SME is ráharapott. Remélem hogy nem egyéni nézetről van szó és hamarosan felnyílik a szeme mindenkinek. Bár ezt gondolni inkább naivitás, mint reális elvárás, hisz aki eddigi ténykedése után is rá szavazott, ezután is rá fog, ismét érthetetlenül. Ennek ellenére  szimpatikusak az ilyen vélemény-nyilvánítások, mégha nem is magyarság védelmében születtek.

A másik maga Slota, aki az aktualne.sk-nak adott mai interjújában mindent tagad, mindent megmagyaráz, a cikk végére majdnem meg is sajnáltam. Semmi nem az övé, a Mercedesben nem is ült, a repülőt totálkárosan vette, fiait nem is ismeri, de rajtuk kívül mindenkit. Ja, és egyetlen új autó, amivel rendelkezik, egy Lada Niva. Ez az előnye, ha az embernek sok barátja van, mindig van valaki aki kölcsönad egy Mercedest, ha a Niva nem indul. De legalább egy jó ötlet elhangzott tőle az interjúban: „Hát csatornákon keresztül kellene közlekednem, hogy senkivel ne találkozzak?” Hát szerintem igen, sok mindenki nyugodtabban aludna. És gondolom vagyunk ezzel még egy páran, akik így gondolják. Ennek ellenére politikai karrierje semmiképpen sincs veszélyben, sőt virágkorát éli.

Akárcsak Berlusconié…

 hirdetes_400x285  

Megosztás:
Címkék: klientelizmus Slota

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!