Az előző bejegyzésemben azzal foglalkoztam, miért olyan csekély az érdeklődés az európai politika és az európai parlamenti választások iránt. Végül arra a következtetésre jutottam, hogy az Európai Parlamentnek és helyi irodáinak kellene nagyobb részt vállalnia az európai ügyekről való tájékoztatásban. Foglalkoztunk már azzal is, hogyan értékelhetjük képviselőink eddigi munkáját, és azzal is hogy miért kell elmennünk szavazni. Portálunk már arról is tájékoztatott, milyen az egyes pártok vizuális kampánya. Bár nem ez az egyetlen EP-t érintő téma ami még kimaradt, mégis úgy döntöttem, hogy így a kampánycsend kapujában egy poszt erejéig érdemes lenne értékelni a Brüsszel által kivitelezett kampányt is.

Nem nagyon olvastam még jót a „központi” európai parlamenti kampányról. A sajtó nem igazán a kampány tartalmi részét vette át és segített a felhasznált motívumok magyarázatában, inkább a kritikáé volt a fő szerep: túl elvont, érthetetlen, nem megszólító, nem motiváló, választásra nem buzdít. Hát valószínű hogy csak ennek a hatására én sem mennék el szavazni. És be kell vallanom azt is, amikor először láttam az egyik óriásplakátot, a fent említetthez kísértetiesen hasonló véleményen voltam. Aki városban lakik, gondolom már találkozott a lenti plakátokkal, aki viszont vidéken, nem hiszen hogy szerencséje lett volna hozzá az út szélen, illetve kirakatokban. Nem kívánok komplex elemzéssel élni, ezért csak négy plakátot és négy videót szeretnék bemutatni (a kampány összes grafikai eleme innen letölthető). Na de lássuk a medvét.

148x105_eup_postcards_hu

Címkéből is megárt a sok? Vegyél részt…? Első ránézésre a két mondatnak köze sincs egymáshoz. Azt hiszem ez volt az első óriásplakát amit láttam, nem igazán értettem hogy mit akar mondani.

148x105_eup_postcards_hu2

Energetika.  Kapós téma, főleg az orosz-ukrán gázvita után. Az egyik legfontosabb európai téma lehetne, ha nem lenne olyan remélytelen a helyzet a Nabucco-val és a Déli Áramlattal kapcsolatban. Nap, szél, gáz, atom? Ennél a képnél valamivel világosabb a koncepció. Mindenesetre szívesen készítettem volna felmérést egy próbacsoporton, hogy kinek mit mondanak ezek a motívumok és hogyan értelmezik a feltett kérdéseket. Amennyiben viszont a kampányt egy profi ügynökség kreálta, ez megtörtént. Vajon szlovákiai alanyokkal is?

 hirdetes_810x300  

148x105_eup_postcards_hu3

Szintén egy jellegzetes európai téma – a biztonság. A schengeni térség létrejöttével felértékelődött a szerepe, bonyolultabbá vált az ellenőrzés. Biztonságból is megárt a sok? Sokunknak hiányozhat a válasz, bár a bizonytalanság érzésének előhozatala és a nyitvahagyott kérdésekre való hagyatkozás (márminthogy ami nincs megválaszolva, az valahogy belülről érdekel és idegesít bennünket) kipróbált marketing-taktika.

148x105_eup_postcards_hu4

Talán ezen a plakáton a legnyilvánvalóbb és legérthetőbb a kérdés: mire költsünk többet? Természetesen a stratégia ugyanaz mint az eddigieknél, kérdést feltenni és azt elérni a választóknál, hogy ezt megválaszolják. Itt és az energetikánál a legérthetőbb a szándék. Ennek ellenére nem vagyok biztos benne, hogy elérte a kampány a szándékát: azonosítani a választók szemében a fontos európai témákat: fogyasztóvédelem, energetika, biztonság, költségvetés. Azt hiszem azonban, hogy lesznek vagy voltak olyanok (engem is beleértve), akiknek a választási videó hozta meg igazán a választ a kampány mondanivalójára, íme:

A videón néhány hírt láthatunk/hallhatunk, első hallásra észrevehető hogy a hírek nem valósak. És ez is az apropója a mondanivalónak: ezek fiktív hírek, „Ön dönt milyenek lesznek a holnap hírei”. Ennek a videónak a fényében egyértelműbbé válik a négy plakát mondanivalója is. A kérdések azt a célt szolgálják, hogy a választópolgár érezze, ezek nem eldöntött kérdések, a választók mondják meg képviselőiken keresztül, hogy milyen európát akarnak.

Címkéből is megárt a sok? (Mennyi a fogyasztóvédelem megfelelő mértéke) Milyen energiát használjunk? Biztonságból is megárt a sok? (A növekvő biztonsági követelmények a magánszférába hatolhatnak. Hajlandóak vagyunk ebből áldozni biztonságunkért?) Mire költsünk többet? (Oktatás, mezőgazdaság, tudomány?) Megmondom őszintén, hogy nekem tetszik ez a gondolatmenet, bár kétlem, hogy ezt mindenki kisilabizálta belőle. Másik hátránya, hogy sajnos a szlovákiai kampány nem ezen a síkon folyik, ahogy azt az előbbi írásomban is említettem. Inkább a belpolitika dominál (ne legyenek azért illúzióink, így van ez a szomszédos országokban is), megspékelve egy jó adag nacionalizmussal, illetve magyarellenességgel, ami azért már senkire nem hat az újdonság erejével.

Végezetül következzen az a három „fiatalosabb” videó, amely már magára a részvételre ösztönöz és a fő mondanivalója az: mindig van idő választani, hisz pár percről van szó. Bár nem szigorúan a témához tartozik, de az MKP egyik filmje is ezt hangsúlyozza.  Szóval a három EP által kreált film:

Itt tényleg a fiatalosabb stílus volt a nyerő, a figyelemfelkeltés, a meghökkentés volt a cél, ami a fiatalabb generációra hatékony lehet. De az is bizonyítja a fiatalabb közönségre való orientációt, hogy ezeket a videókat az EP leginkább a közösségi portálokon keresztül terjeszti. Azoknak pedig a hatása – legalábbis nálunk – egy bizonyos korig terjed.

Ez volt tehát az EP központi kampányának bemutatása, saját véleménnyel kiegészítve. Mindenesetre kíváncsi lennék, ti hogy látjátok, láttátok egyrészt ezt a kampányt, másrészt az egyes politikai pártok kampányát.

Nem marad más hátra, mint mindenkit figyelmeztetni: a június 7-i dátum az anyagokon Magyarországra vonatkozik, Szlovákiában a választásra június 6-án kerül sor!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!