Tegnap kiderült,  a jövő évi parlamenti választások után Szlovákiában nem lesz nagykoalíció. Az SDKÚ szerdai  sajtótájékoztatója ugyanis, melyen értékelték a parlamenti választások óta eltelt három évet, egy nagyon fontos üzenetet is hordozott: a legerősebb ellenzéki párt nem köt olyan koalíciót, melyben a Fico vezette Smer is szerepel.

Közel egy év múlva újra parlamenti választások lesznek,  a politikai paletta pedig egyre jobban kitisztul. Tegnap a legerősebb ellenzéki párt értékelte a 2006-os választások óta eltelt három évet. Akik nézték, megerősíthetik, az utóbbi évek egyik legérdekesebb, legjobban felépített produkcióját láthattuk. Ott volt mindenki, aki számít, akik el is mondtak mindent, ami számíthat. Így már tudjuk, hogy 2010-től a Smer és az SDKÚ nagykoalíciója kizárt. Ennél azonban sokkal több minden is kiderült. Vegyük csak sorjában:

1. Az SDKÚ komoly konkurenciát lát a Szabadság és Szolidaritás (SaS) pártjában. Eddig ugyanis ők voltak az egyetlen párt, mely egyértelműen kimondta, hogy Ficoval soha. Ha az SDKÚ nem akarta elveszíteni azt a választói rétegét, mely a Fico féle politikát elvből elutasítja és megveti, lépniük kellett.

2.  Az új párt, a Most-Híd sorsa is megpecsételődött komplikálódott. Ők, mint a Smer egyik lehetséges ( ha nem a legvalószínűbb) koalíciós partnere, mostantól az összes szlovák  párt számára konkurencia. Ez nagyban megnehezíti Bugár Béláék helyzetét, hisz könnyen lehet, hogy mostantól már Sulíkékra sem számíthatnak.

3. Az MKP ebből a szempontból sokkal jobb helyzetbe került. Robert Fico ugyanis nem titok, jelen állás szerint Durayról hallani sem akar. Az MKP az SKDÚ-tól ezzel egy nagyon fontos, szorosabb ellenzéki együttműködési ajánlatot is kapott.

4. Vigyázó szemeinket a KDH-ra vessük. Sok függ ugyanis attól, képesek lesznek-e követni  erősebb társukat, és  ugyanúgy kizárni a Smert, vagy belemennek az opportunista játékba, ki ígér többet alapon. Mivel  a mostanihoz hasonló javaslattal korábban már Daniel Lipšic is előállt, valószínűbbnek az első lehetőséget tartjuk.  Az új pártelnökük viszont ezen még változtathat.

 hirdetes_400x285  

Bárhogy is lesz, Mikuláš Dzurinda szerdai bejelentésével lerakta annak  az ellenpólusnak az alapjait, mely a következő parlamenti választásokon reális eséllyel bírhat Ficoval szemben.  Ehhez persze nagyban kellett a Smer eddigi „csődbe visszük az országot” politikája is, ami  ha így nézzük, nem is  olyan rossz teljesítmény.

A tegnapinál jobb hírt egy évvel a választások előtt tehát nem is remélhettünk. Kérdés csak az, hogy ugyanezt gondolják-e a Most-Hídban is.

Megosztás:
Címkék: KDH MKP Most-Híd SKDÚ

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!