Múlt héten még arról értekeztünk, mennyire jó, hogy egy évvel a parlamenti választások előtt tisztul a kép, a választópolgár egyre világosabban láthatja, milyen lehetőségeket is kínál számára a politikai paletta. Nos, a keddi nap után úgy tűnik, hogy Mikuláš Dzurinda a Smer elutasításával valamire nagyon ráérzett,  bizonyos erők ugyanis szinte azonnal beszálltak a kormányalakító játékba. Mégpedig igazi nehézfegyverekkel, a közvélemény befolyásolásán keresztül. A gond csak ott van, hogy ez az erő maga a média.

A keddi Sme Monika Tódová (Žemlová) által öles betűkkel hozta a hírt, hogy az SDKÚ nem zárja ki elég világosan az SNS-szel és a HZDS-szel való kormányzást. A Bumm pedig anélkül, hogy tudatosítaná, mire is megy ki a játék, annak rendje és módja szerint – némi címtuningot követően persze, mert hát Slota azért mégiscsak többet hoz  a konyhára kattintásban – le is fordítja át is veszi a cikket, hogy aszongya’ „Dzurindáék nem zárják ki, hogy együtt kormányoznának Slotával”.

Kész, egyértelmű, teljesen világos! Gondolhatná az átlagolvasó, legyen az szlovák, vagy magyar, aki jobbára csak az írások címéig jut el: Dzurinda egy kiégett opportunista politikus, aki mindenre hajlandó azért, hogy visszakerüljön a vályúhoz. „Akkor már inkább az SaS mint ők”, mondhatja a barnára vörösre kiütésekkel reagáló, az ellenzékkel szimpatizáló Stano. „Akkor már inkább a Most-Híd, mint az MKP, ők legalább Ficonál is esélyesek”, mondhatja Bálint, a politikát félszemmel követő csallóközi értelmiségi.

Szép munka, mondhatnánk mi. A gond csak ott van, hogy az egész Sme-s címválasztás egyszerű manipuláció, megtévesztés. A tények tudatos elferdítése, hangulatkeltés, melyre mi magunk is rájöhetünk, ha  vesszük a fáradtságot, és végigolvassuk a cikket. Abban ugyanis az SDKÚ alelnöke, Iveta Radičová, a két kormánypárttal való esetleges kooperációról így vélekedik:

HZDS – „Minek oldani azt, melynek szerintünk nincs  nagy valószínűsége?” (megj. a HZDS könnyen előfordulhat, hogy 2010-ben be sem jut a parlamentbe). SNS – „Mivel ilyen lehetőséggel nem is számolunk, azt sem tartottuk szükségesnek, hogy erről érdemben nyilatkozzunk”.

Ennyit hát a tényekről, innen jutott el Monika Tódová irigylésre méltó logikával egészen az írása címéig, mely közvetlenül ugyan, de érdekes módon épp az ellenkezőjét sugallja annak, mint ami a valóság.

 hirdetes_300x300  

Egy évvel a választások előtt láthatóan a média is beszállt a királycsinálásba. De hogy álszent módon ekkora fabulációt lehozzon egy véleményformáló napilap vezető újságírója, melyet ráadásul még egy kommentárral is megerősítenek, gyanús, felelőtlen, kalandori hozzáállás.

Igaz, a múltban a média már  több alkalommal  besegített ebbe-abba, elég ha csak Mikuláš Dzurinda 1998-as, Rudolf Schuster 1999-es, vagy a Pavol Rusko féle ANO 2002-es sikerére gondolunk.  Néhány tollforgató most minden jel szerint újra kedvet kapott a politizáláshoz. Csak ki fogja akkor írni az újságot?

Megosztás:
Címkék: Dzurinda MKP Most-Híd

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!