Nyári uborkaszezon ide vagy oda, a politika nem áll le teljesen. Zajlik a helyezkedés, taktikázás, készül ki erre, ki arra. Iveta Radičová is megtörte a csendet, elárulva, milyen hazai és külföldi ajánlatokat kapott és utasított vissza az elmúlt hónapokban. Azután, hogy lemondott a képviselői mandátumáról, lebegtetett, majd szépen visszasorakozott az SDKÚ-ba.

Rögtön négy politikai párt is kivetette rá a hálóját, köztük a Bugár Béla féle Most – Híd, ill. az SaS. Ezen kívül a Yale egyetemről  és a Tadzsik kormány részéről is kapott felkérést, mely utóbbi az ország szociális és nyugdíjrendszerének átalakítását bízta volna a szakértelmére. De  bejelentkezett a török kormány is,  hogy készítse fel az ország jogrendjét az EU-s belépéshez.

Pazar ajánlatok. Szlovák politikusért bizony elég ritkán kapkodnak ennyire. Ő mégis visszautasította mindet, hisz mint mondta, továbbra is a politikában szeretne maradni. Nem titkolt célja ugyanis, hogy 2014-ben újra elinduljon a köztársasági elnöki posztért (végre valódi elnökünk lehetne).

Mi következik mindebből?

Először is az, hogy Radičová józan gondolkodású, politikai pályáját tudatosan építő személyiség, aki tisztában van képességeivel és a belpolitikai erőviszonyokkal. Belátta, hogy egy pártot elvezetni nem lenne képes, egyszerűen „nemá na to”. Az ehhez szükséges személyiségjegyei ugyanis hiányoznak. Köztársasági elnöknek viszont ideális megoldás. Ennek elérésére pedig akkor van a legnagyobb esélye, ha marad az SDKÚ-ban. Még ha addig sok keserű pirulát is le kell nyelnie Dzurindától, ez még mindig vállalhatóbb, mint egy kétséges végkifejletű kalandozás, szerencsejáték. Főleg, hogy amint azt friss ajánlatai is mutatják, politikai pálfordulatokra másokkal ellentétben egyáltalán nincs rákényszerülve…

Kinek mit jelent a döntés?

 hirdetes_300x300  

Akiket Radičová döntése kevésbé érint, az Sulíkék SaS-je. Ők ugyanis saját erőből is  befuthatnak, az EP-választások eredménye megmutatta, hogy reális lehet számukra az 5 %-os parlamenti küszöb elérése. Aki búslakodhat, az sokkal inkább Bugár Béla és csapata, akik így pótmegoldásként kénytelenek a kiszolgált, politikának már búcsút intett Rudolf Chmelt leigazolni. Ő pedig valljuk meg, a választók megszólítása szempontjából teljesen más dimenziót képvisel (nemcsak a kora miatt).

shooty_bugarBugár Béla a Pravdának adott interjújában ezt többé-kevésbé el is ismeri: Arra a kérdésre ugyanis, hogy számolnak-e Iveta Radicovával, június elején kissé apatikusan így válaszolt: „Mindent el tudok képzelni, de fogalmam sincs, hogy ő maga miként gondolkodik. A képviselői mandátumáról való lemondása után több alkalommal hívtam, hogy elbúcsúzzunk, de semmi.”

Szlovák-magyar pártként viszont ha Bugárék valóban komolyan gondolják, és többnek akarnak tűnni egy „trucpodnik”-nál, akkor már a közelgő megyei választásokon fel kell kötniük a gatyát. Mégpedig leginkább a vegyes lakosú területeken bizonyítva, mint Pozsony, Kassa, vagy a Besztercebányai kerület, ahol a legnagyobb az esély a szlovák szavazatok megszerzésére. Ehhez viszont ismert, hiteles szlovák személyiségekre van szükség, akiket továbbra is még keresnek.

Pozsonyi főpróba

Csakhogy Radičová nélkül az új párt Sulíkék számára se annyira érdekes, elvégre fő bástyájukban, Pozsonyban, eleve erősebbek, mint a Most- Híd bármikor is lehet.  A fővárosban egyébként az MKP-ból kilépők, és a Branislav Záhradník fémjelezte, pillanatnyilag  Polgári Klub néven futó SDKÚ-DS szakadárok hasonló helyzetben vannak.

A megyei választások előtt pedig a legvalószínűbbnek az a forgatókönyv tűnik, hogy  a jobbközép pártokkal szemben a Smerrel szövetkeznek. Ez pedig már akár főpróbának is tekinthető a jövő évi parlamenti választások előtt.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!