Utolsó frissítés 13.45. Berényi József ma 14.00 órakor reagál a fejleményekre.

Nem és nem csitulnak a szlovák államnyelvtörvény kiváltotta hullámok. Miközben Marek Maďarič kultuszminiszter az MKP-t  vádolja égbekiáltó hazudozással, valójában a Maďarič alá tartozó szlovák köztelevízió (STV) az, amely tegnap esti híradójában valós tájékoztatás helyett durván hazudott. Olvasónk tippjét köszönjük.

Szerdán Hágában járt az MKP delegációja, ahol az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosával, Knut Vollebaekkal tárgyalt a szlovák államnyelvtörvényről.

Az ezt követő sajtótájékoztatón Berényi József, az MKP alelnöke többek között arra kérte  a kulturális tárcát, hogy képviselői  részt vehessenek a törvény végrehajtó intézkedéseinek kidolgozásában. Marek Maďarič miniszter erre viszont  csak akkor hajlandó, ha „az MKP képviselői nyilvánosan visszavonják azokat a hazugságokat, melyeket az államnyelvtörvényről terjesztenek„.

Knut Vollebaek EBESZ főbiztos tegnap Szili Katalinnal, a Magyar Országgyűlés elnökével is egyeztetett. A találkozó után kiadott közleményében a főbiztos kijelentette: „nagyon lényeges, hogy a törvény végrehajtása ne befolyásolja hátrányosan a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogait”. Vollebaeknek ezt a mondatát  az STV esti híradója viszont botrányosan félreértelmezte.

Ott ugyanis, ahogy az a kimerevített képen is jól látható, ez jött le: „najpodstatnejšie je to, že implementácia zákona neovplyvňuje negatívne práva osôb patriacich k národnostným menšinám”, ami magyar fordításban „nagyon lényeges, hogy a törvény végrehajtása nem befolyásolja hátrányosan a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogait„. Ez pedig épp az ellenkezője az eredeti szövegnek.

 hirdetes_810x300  

A helyes „aby neovplyvňovalahelyetti „neovplyvňuje” kifejezéssel teljesen más értelmet adtak Vollebaek szavainak.

Kedves miniszter úr, ezek után ki az, aki hazudik?

(Vollebaek főbiztos eredeti, csütörtöki angol nyelvű közleménye itt olvasható.)

Sajnos azonban Bajnai Gordon magyar miniszterelnök sem érdemel több dicséretet. Tegnapi expozéjával, miszerint „”Mi szükség van arra, hogy a XXI. század Európájában embereket, megkérdőjelezhetetlenül szlovák állampolgárokat azért zaklassanak, büntessenek, mert az anyanyelvükön beszélnek orvosukkal, vagy magyarul szeretnének misét hallgatni? Hova vezet ez? Miért lenne erősebb ettől Szlovákia?” ismét nem minket segített.

A szlovák államnyelvtörvénynek ugyan, mint azt egy másik helyen már megírtuk, több  nem egyértelmű rendelkezése is van, a szentmisék nyelve viszont nem tartozik ezek közé. Robert Fico e „bajnai bakit” rögtön ki is használta epés megjegyzésével, miszerint Bajnai Gordon valójában nem is ismeri azt az államnyeltörvényt, melyet annyira kritizál.

Remek kilátások a szeptember 10-i szécsényi miniszterelnöki találkozó előtt.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!