Érdekes csörte zajlik a SME-n és a Facebookon a szlovák miniszterelnök ma esti tv-szereplése kapcsán. Bár a műsor még le sem ment, felhozatala a bejelentés első pillanatától kezdve akkora, hogy sokan megirigyelnék az ilyen hírverést akár utólag is.

Miről van szó: Robert Ficoról köztudott, hogy a legtöbb hatalmon levő populistához hasonlóan kerül minden olyan közszereplést, ahol valódi vitára kényszeríthetik.  A populizmus  ugyanis azzal a veszéllyel jár, hogy hordozója egy hosszabb, élő adás adta nyílt eszmecserében esetleg lebukhat, és kiderül róla, hogy a király meztelen. A vitaműsorokba így legtöbbször csak azzal a feltétellel megy, ha abban egyedül van, az ellenzék nélkül. A nyílt konfrontáció nála annyi, hogy sajtótájékoztatókon, vagy a parlamenti kérdések óráján keresztüli üzenget. Utoljára három éve,  a választások előtti kampányban volt példa arra, hogy tv-műsorban Dzurindával együtt szerepelt.

Na de most! Kedden megtudtuk, hogy a helyzet változott, és komfortérzetét feladva igazi alfahímként besétál  az oroszlánbarlagba. Elfogadta ugyanis Štefan Hríb meghívását annak csütörtök esti élő tv-műsorába, a Lámpa alá, melynek témája ezúttal a szlovák baloldal.

És itt kezdődtek a bonyodalmak. A hírre rögtön rámozdult a SME, és annak egyik vezető invesztigatív újságírója, Monika Tódová (Žemlová). A Facebookon hasonlóan érdekes vita bontakozott ki.

A gond egyesek szerint ott van, hogy Fico ezúttal is maga lesz, még ha Hríbről nem is állítható, hogy balra húz.  Tódová szerint a műsorvezető nem konzekvens, példaként Hríb egyik videókommentártját hozva fel, melyben ő maga kritizálja a mai abszurd állapotot, miszerint Fico a média szervilisségének köszönhetően évek óta egyedül vitázhat. Most pedig ő is ugyanezt teszi, a dicsőség és műsora nézettsége kedvéért, mondják egyesek.

E sorok szerzője úgy Hríbet mint Tódovát vitán felül a legnagyobb hazai sztárújságíróknak tartja, akik egyértelműen a  TOP 5-be sorolhatók Szlovákiában. A köztük levő feszült viszony,  ha úgy tetszik konkurenciaharc sem újkeletű. Megmutatkozott már az ún. zsaruháború alatt is, amikor Tódová inkább az akkori Korrupcióellenes Hivatal vezetőjének Jozef Šáteknak, a Týždeň, ill. Domino Fórum pedig Jaroslav Spišiak akkori bűnügyi főigazgatónak (ma a Slovnaft védelméért felel) az oldalán állt. De hasonló animozitásokra figyelhettünk fel más írásaikban  is, pl. Vladimír Palko volt belügyminiszter ténykedése alatt.

 hirdetes_810x300  

A mostani csörte nagy valószínűséggel hasonló okokból ered. Magyarul, ki lesz a nagyobb császár az ország véleményformáló újságírói, szerkesztőségei között.

Hríb Ficoval kétségkívül igazi nagyvadat lőtt, a legnagyobbat, ami a revírben fellelhető. Ilyen műsor még nem volt Szlovákiában, a SME-nek pedig keserű a szőlő, mondhatnánk.

Kérdés az, hogy Hríb mennyire fog tudni megbirkózni a feladattal, vagy rosszabb esetben mennyire válik a műsor az alfahím – közelgő megyei választások előtti – kampányhadjáratának újabb sikeres állomásává. A tét nem kevés: ha Fico hengerel, az inkább jobboldalra szimpatizáló sajtónak és az  ellenzéknek annyi, vagy legalábbis nagyon nagyon nehéz helyzetbe kerül. Ha a Lámpa alatt, saját műsorában sikerül legyőznie az etalont, a talán legnevesebb, legfelkészültebb hazai jobbos médiaszemélyiséget, végleg felszalámizhatja az egész médiát. Ez pedig akár végső győzelmét is jelentheti a jövő évi parlamenti választásokon.

Csütörtök este meglátjuk.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!