Zsuzsanna, Tiborc
  • HUF: 345.12
  • USD: 1.17
  • 21 °C
  • 31 °C
politika

Műboldogság emberi sorsok romjain

Utazás határok nélkül, közös piac, közös valuta. Az egyértelmű európai uniós pluszok mellett vannak természetesen negatívumok is, amiket a globalizáció és a határok megnyílása hozott magával. Legkézenfekvőbb a határokon is átnyúló bűnözés, illegális migráció, ember-, fegyver- és kábítószerkereskedelem. Hogy ezek közül most az egyik legégetőbb problémáról ejthessünk szót, kapóra jött a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction – EMCDDA)  által épp tegnap (november 5) kiadott éves jelentés (itt tölthető le 23 nyelven).

Ezen a helyen természetesen nem tisztünk, hogy részletesen foglalkozzunk a témával, illetve magával a jelentéssel, mégis kötelességünknek érezzük, hogy már a megemlítéssel is felhívjuk a figyelmet erre a globális problémára.

Az EMCDDA 1993 óta működik liszaboni székhellyel, mint az Európai Unió és tagállamai drogokkal kapcsolatos információs gócpontja. Az intézetben 20 különböző államból származó 90 szakember dolgozik. A most nyilvánosságra hozott jelentés már tizenötödik a központ által kiadottak közül és 30 állam (27 EU-s tagállam plusz Horvátország, Törökország és Norvégia) nemzeti jelentéseinek összegzését tartalmazza. Természetesen az időigényes folyamatnak köszönhetően az adatok kicsit késnek, a mostani jelentés 2007-es adatokkal dolgozik.

Hirdetés(x)

Fontos összegezni a politikai eszközöket is, amik a drogellenes harcban rendelkezésre állnak. Az EU 2008 decemberében fogadta el a 2009-2012-es időszakra szóló cselekvési tervét, amely már hatodik a sorban. Leginkább az utolsó terv előtárgyalásánál mutatkozott meg a növekvő globalizáció hatása, mégpedig abban, hogy meglepően nagy volt a konszenzus és hasonlóság a tagállamok és problémáik között. Az EU-n kívül másik nagyon fontos intézmény az ENSZ is, amely szintén a legmagasabb szintén foglalkozott a problémával és politikai nyilatkozatot is elfogadott.

A jelentés külön foglalkozik az egyes drogtípusokkal és elterjedésükkel Európa-szerte. Természetesen pontos adatokkal nem lehet itt sem operálni, mivel büntetendő tevékenységről van szó. Így a rendelkezésre álló információk leginkább felmérésekből származnak. Ezek szerint a kannabisz életprevalenciája (magyarul mennyi ember próbálta már életében) a vizsgált országokban 74 millió ember, ami a felnőtt lakosság 22%-át teszi ki. A kokainnál ez a szám 13 millió, az ecstasy-nál 10 millió míg az amfetaminnál 12 millió. Mindez persze a teljesség igénye nélkül, hisz a jelentés számos más információt tartalmaz arról is, milyenek ezek az arányok havi szinten (mennyien használtak kábítószert az utolsó hónapban), vagy pl. a fiatalok (15-34 év) körében.

A grafikonokra nézve a legjobb arányokkal Románia, Görögország és Málta rendelkezik, ők jelentek meg legtöbbször a dobogón a legalacsonyabb fogyasztás kategóriában. A másik póluson Dánia, Olaszország és Spanyolország helyeszkedik el, de itt-ott felbukkant Csehország is. Összehasonlításképpen: Míg az elmúlt évben Románia felnőtt lakosságának 0,4%-a próbálta ki a kannabiszt, addig ez az arány Olaszországban 14,6%, de Csehországban is 9,3%. Szlovákia és Magyarország nagyjából a középmezőnyben helyezkedik el.

Csak a probléma komolyságának illusztrációja végett emelnék ki egy érdekes számadatot adatot a jelentésből. A tiltott kábítószerkereskedelemből származó éves bevétel a becslések szerint mintegy 100 milliárd eurót tesz ki, ami természetesen a határnyitás következtében növekedett is. Épp ezért kell tudatosítani minnél hamarább, hogy már nem saját problémáról van szó és a harc európai, globális megközelítést és összefogást igényel, hogy a gyártókkal és a kereskedőkkel a jogalkotók és a bűnüldözési szervek is felvegyék a versenyt.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Kató
2009. nov. 09. 19:48

Helló!Szerintem a cannabist legálissá kéne tenni,mint Hollandiában.Az a sok blABLA inkább csak ingyen reklám a fiataloknak.Elrettentés csak az idősebb,hiszékeny embereknek.(akik nem probálták,tehát nem is tudják mivan).Szerintem a cigaretta és alkohol káros mellékhatásaiba már többen belehaltak.A füves nem fog naponta 20 dzsót megtekerni,mint a cigis.Miért van az,hogy az arab országokban a szesz be van tiltva?Ha körülnézek egy buliban durván fogalmazva,aki be van szívva,elvan 1 sarokban magának,a részeg meg elkezd kötekedni,meg verekedni.Ez van.Ha legális lenne a fű,mennyi-mennyi pénze lenne az országnak!Amiől nemcsak a maffiózóknak lenne jó!Azért ilyen szar a helyzet szlovákiában,mert minden politikus öreg,kommunista,csak lopja a pénzt és nem törődik velünk!Hirtelen ennyi!

Kató
2009. nov. 09. 19:50

Drogriporter.hu!!!!!

tibi
2009. nov. 10. 15:16

haaaaat... az az allami kassza gyarapodasa nem a fu legalizalasatol fugg... Hollandia sem azert gazdag orszag, mert a fu es a kurvak biztositjak nekik a legnagyobb beveteleket... a maffia meg az egy relativ fogalom... nem feltetlenul csak a szuros szemu nagy behemot alakok azok, akik kabitoszerrel teritik be a piacot... eleg csak az orosz parlamentet megnezni, vagy a szlovakot... ugy hogy olyan mindegy, hogy legalis a dolog vagy illegalis, a penz, amit megkeresel igy is-ugy is rossz helyre kerul... amugy meg, ha az emberek csak akkor lesznek "boldogok" es csak akkor tudnak "kibontakozni", ha bedobnak egy felest, elsodornak egy cigit, vagy ragyujtanak egy dzsointra, akkor az mar eleve rossz ... ezek tobbnyire olyan emberek, akik menekulnek a problemak elol, nem tudjak elvezni az elet egyszeruseget, a szurke mindennapokat apro oromoket talalni, es vadulni vagynak, meg bulizni, es a buli szo naluk a tudatmodositok hasznalatat jelenti

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket