Ha Bugár Béla valóban ennyire elégedett a megyei választásokon elért pozsonyi eredményével, lelke rajta. A magunk részéről még sok hasonló „sikert” kívánunk neki a jövőben.

A Most-Híd elnökének szavait olykor nehéz értelmezni. Pár napja a megyei választások eredményével kapcsolatban kijelentette:

„Az MKP-nak soha nem voltak ilyen eredményei Kassán és Pozsonyban. Pozsonyban az összes szavazat több mint 5,5 százalékát szereztük meg, Kassán még jobban szerepeltünk. (…)”

Az érintettség  végett maradjunk most csak Pozsonynál. Vajon milyen jó eredményre gondolhatott Bugár Béla?

Most-Híd vs. MKP

Bejutott képviselők számára? – A fővárosból a Most-Híd egy, az MKP két képviselő-jelöltje jutott megyei mandátumhoz. Míg ennek eléréséhez Bugáréknak 31, az MKP-nak  – mivel széles, a megyében végül többséget szerzett jobboldali koalícióban indult –   3 jelöltre volt szüksége.

Hatékonyság? – A szerzett mandátumok tekintetében  Pozsonyban a Most-Híd  3,2 %, az MKP 66 %-os hatékonysággal szerepelt (31-ből 1, ill. 3-ból 2 bejutott képviselő).

 hirdetes_400x285  

Leadott szavazatok? – A több mint tízszer annyi fővárosi hidas jelölt alig több mint a dupláját szerezte meg a három MKP-s jelöltre leadott karikáknak (15 587 vs. 6 615 egyéni szavazat). Egy főre lebontva ez Bugáréknál 502 karikát, míg az MKP-nál 2 205 karikát jelent. További érdekesség, hogy Flaškár Péter, az MKP harmadik pozsonyi jelöltje, aki alig lemaradva végzett kettővel a vonal alatt, ugyanabban a városrészben indult, mint a képviselő-jelöltként és megyeelnök-jelöltként sokkal komolyabb anyagi ráfordítással futó Robo Beňo. Az eredmény mégis + 690 szavazat az MKP jelöltlének javára.

Koalíciós potenciál? – Tény, hogy a Pavol Frešo személyében megyeelnököt adó SDKÚ-DS – KDH – MKP – OKS   koalíció körüli első tárgyalások még az MKP előző megyei vezetése alatt kezdődtek. (Nem igaz viszont az az általuk hangoztatott vélemény, hogy a koalíciókötés a Mede fémjelezte korábbi megyei vezetés érdeme). Tény viszont, hogy a pozsonyi MKP akkori vezetői, nevezetesen Václav Mede kerületi elnök és Solymos László járási elnök röviddel a koalíciós tárgyalások megkezdése után átléptek a Most-Hídba. Ezt követően pedig  az SDKÚ-DS-nél megpróbálták elérni a  formálódó koalíción belüli MKP – Most-Híd cserét, de nem jártak sikerrel. Ez egyben a zárójelben szereplő hamis állítás cáfolata, hisz ha valóban Medééken múlott a koalíció, miért nem jártak sikerrel az új párttal?

Mindezek után a koalíciós partner híján kényszerből szinte teljes listát állító, majd egyetlen  mandátumot szerző Most-Híd eredményét a  leadott karikák tekintetében az MKP-nál nagyobb sikerként eladni,  már csak a megyei választási törvény miatt is igencsak merész és  erőltetett gondolat. Nem beszélve arról, hogy az MKP  választási eredményének köszönhetően  önálló frakciót tudott létrehozni a megyei parlamentben, és az egyik alispáni posztot is megszerezte. A Most-Híd egyetlen állva maradt képviselőjének pedig maradt a sima frakció-alelnöki poszt  az OKS három, és az SaS egy képviselője mellett.

Ha a Most-Híd elnöke mindezek ellenére mégis elégedett pozsonyi eredményével, lelke rajta. A magunk részéről még sok ehhez hasonló „sikert” kívánunk neki a jövőben. E sorok írója viszont nyugodtan kijelentheti, hogy az MKP fővárosi eredményével ő maga is felettébb elégedett. Annál is inkább, mivel a négy évvel ezelőtti megyei eredményt a választási körzetek előnytelen megváltoztatása, ill. a kemény konkurencia ellenére is sikerült megőriznie, sőt, hatékonyságban még túl is szárnyalnia.

Végezetül, ha Bugár Béla netán az „MKP-nak soha nem voltak ilyen eredményei Pozsonyban” kritika címzettjeit keresné, a legjobb, ha körülnéz saját pártjában. Az előző, „eredménytelen korszak” kovácsai ugyanis pont azok az MKP-ból nemrég a Most-Hídba átvándorolt Václav Mede és Solymos László egykori kerületi és járási elnökök, akik ténykedése alatt – hála az általuk kötött helyi önkormányzati választásokat megelőző MKP – Smer koalíciónak – a Pozsonyban élő magyarság úgy a fővárosi magisztrátusból, mint az egyes helyi önkormányzatokból is sorra kimaradt.

Csak a rend kedvéért, az MKP akkori elnökét úgy hívták, hogy Bugár Béla.

A szerző az MKP pozsonyi járási elnöke, a megyei választásokon az MKP kampányát koordinálta.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!