Mikuláš Dzurinda tegnapi bejelentése – gondolom sokakkal egyetemben – engem is meglepetésként ért. Főleg abból kiindulva, hogy az elnökválasztás idején mennyire magabiztosan utasított el minden olyan hangot, amely Iveta Radičová jövőbeli pártpolitikai szerepvállalását, illetve elnöki vagy listavezetői ambícióit firtatta. Most azonban mégis félig lemondott. Félig, hiszen pártelnökként marad. Rögtön az elején leszögezném, hogy nem szándékom mélyelemzést eszközölni a témában, elvégre már így is Dunát lehet rekeszteni a különböző véleményekkel, blogokkal, nézőpontokkal. Talán linkelni sem érdemes, mert bármilyen portált kinyit az olvasó, vezető hír, több ide kapcsolódó „leleplezéssel” egyetemben.

Mégis úgy érzem, érdemes egy x-edik szemszögből is megírni, már csak az olvasóink körében kialakulandó vita végett is. Megpróbálok ezért a lehető leglényegretörőbben fogalmazni, kihagyva a sallangot.

Jól tette a volt miniszterelnök hogy lemondott? Igen, bár egy fokkal magasabbra tenném a piedesztálon, ha a pártelnökségéről már a 2006-os sikertelen választások után lemondott volna. Vagy legalább megmérettette volna magát egy új vízióval, programmal, ami nem történt meg. Így azt sem igazán lehet értékelni, hol tartott az efelé vezető úton. Bizonyára megpróbálta összefogni a jobboldalt, egy 2010-es ütőképes koalíció táptalajának megteremtése végett, ebben azonban kudarcott vallott. Én ugyanis nem érzem, hogy most szorosabb lenne a jobboldal köteléke, mint 2006-ban. Tegnapi tette tehát szerintem érett döntés volt, csak kicsit kései.

Másik kérdés viszont, hogy milyen üzenete van mostani lemondásának. Számomra egyértelműen az, hogy ha nincs a pártfinanszírozási botrány, Mikuláš Dzurinda esze ágában sem lett volna lemondani listavezetői pozíciójáról. Ennek ellenére érvelése helytálló volt, meg akarja kímélni a választásokat és a kampányt a személye ellen irányuló támadásoktól, és azt akarja elérni, hogy a választó érdeke és Fico kormányának előző négy évről szóló elszámoltatása legyen a fő téma. Ez számomra csak egy ponton sántít: Fico célpontja ebben a támadásban nem Mikuláš Dzurinda, hanem az SDKÚ, illetve az egész jobboldali paletta. Ebben az esetben pedig Dzurinda a listavezetőségről való lemondásával nem oldotta meg a helyzetet. Viszont természetesen az is tény, hogy ha marad, a helyzet úgy sem jobb egy fikarcnyit sem.

Mi a támadás lényege? Olvasatomban egyértelműen az, hogy Fico megmutassa az embereknek, lám-lám, ők IS loptak, lopnak és lopni fognak. Tehát ebben a tekintetben nincs különbség bal és jobb oldal között. És a lényeg a meglebegtetés, hisz ez az ügy is húzódni fog, míg a többség egyszer csak el nem felejti. Az egész cirkusz célja az, hogy a választások ne programokról és reformokról, hanem szimpátiáról szóljanak.  Ebben pedig Fico hazai pályán van. Hisz emissziós botránytól kezdve, szociális vállalatokon keresztül egészen a Počiatek-féle árfolyamspekulációs botrányig, egyetlen egy ügy sem mozgatta meg igazán a SMER és az SNS választóbázisát, az ő választóik nem érzékenyek az ilyesmire. A jobboldal viszont annál inkább…

A ma megjelent vélemények elolvasása után összefoglalható, hogy többekben felmerült az a gondolat, Fico ezzel átesett a ló másik oldalára. Ártani akart, de azért nem ennyire, tanácsadói szerint „vigyáznia kellett volna, hogy el ne vessze Dzurindát”, ami megtörtént. Ő ugyanis majd négy év alatt nem tudta úgy felébreszteni az ellenzéket, hogy reálisan optimista forgatókönyvvel számolhassunk a választásokon. És ezt esetleg egy új arc még megteheti a választásokig. Érdekes lesz figyelemmel követni azt is, hogyan alakul a helyzet az SDKÚ listáján, ki veszi át a nagy előd helyét. Ez a momentum ugyanis adhat egy utolsó impulzust a jobboldalnak, hogy összeszedje magát. Bár itt csak feltételes módot használok, hisz a többi ellenzéki párt nem bővelkedett támogató és Ficot szidó nyilatkozatokban a mai nap folyamán.

 hirdetes_810x300  

Lenne még pár érdekes pont, amin keresztül meg lehetne vizsgálni ezt a tegnapi bombahírt, a J&T szerepétől kezdve a pártok finanszírozásának módszeréiig, a lényeg azonban ebben az esetben inkább a MIÉRT, nem a MI. De szívesen várok természetesen minden hozzászólást, hogy a vitát a hozzászólásokban is folytathassuk.

Megosztás:
Címkék: Dzurinda Fico SDKU

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!