Múltkor ígértem egy cikket, amelyben bővebben is kifejtem a véleményem a komáromi nyelvtörvény elleni tüntetéssel kapcsolatban, meg úgy általánosságban, hogy mit is akartam mondani azzal a kommentemmel, hogy „a tüntetés az egy relatív dolog, és szerintem hirtelen elkapkodott rosszul megszervezett dolog lett belőle, amely inkább negatívan jelenik meg a szlovák médiában, és inkább olaj a tűzre… nem minden az akarat és a pozitív hozzáállás… gondolkodni is kellene előtte…”stb stb.

A komáromi tüntetésről

Nos, mielőtt még bármi rosszat is mondanék, nem árt az elején leszögezni, hogy minden tiszteletem és elismerésem a szervezőké és a felszólalóké, akik vették a bátorságot, megszervezték a tüntetést, kiálltak a véleményükért, és tűrték (vagy még azóta is tűrik;) a kritikát. Legyen az éppenséggel negatív, pozitív, vagy építő jellegű. Fiatalkori fociedzőm szokta mindig mondogatni: „Csak az nem hibázik, aki semmit sem is csinál!” Szóval jó, ha ez a mondat belevésődik az emberek fejébe, mert ilyen szemmel kell nézni a dolgokat. Én például ilyen szemmel néztem végig Bastrnák „öszödi beszédét” is, amelyet a kelleténél cseppet durvábban kapott szét nyomkereső kollégánk. De ez benne van a pakliban. Erről még majd írok pár mondatot a sorozat második részében.

Visszatérve a tüntetésre, a tüntetéssel, mint magával, különösképpen nincs semmi problémám. És mint korábban is említettem, csak dicséret illeti a szervezőket és a felszólalókat. Jó húzás volt, hogy igyekeztek kihangsúlyozni az akció politikamentességét, „magánszemélyként” megszervezni, kihagyni belőle a komáromi egyetem vezetését, stb. Ami tényleg bánt, és amin elcsúszott az akció sikeressége, azok a látszólagos apró nüanszok, amelyek tornádóként söpörtek végig a szlovák médiában. Gondolok itt az árpád-sávos zászlókra, a két fiatal kihallgatására (akiknél tiltott önkényuralmi szimbólumokat találtak), a „Tudta, hogy a szlovák népzene 94%-a magyar?” stílusú plakátra. Az ominózus plakátot még a tüntetés kezdete előtt eltávolították a szervezők. Kár, hogy még a híre így is bekerült a médiába, és a legemlékezetesebb mondattá vált, amelyet még évek múltán is nosztalgiával idéznek fel az emberek, ha sör mellett szóba kerül a komáromi megmozdulás.

A szervezők sajnos ilyen dolgokat nem tudnak befolyásolni. A tömeget nem lehet irányítani. Mindig lesznek különcködők, vagy csak egyszerűen provokátorok, akik extrémebb nézeteket vallanak, és hisznek benne, hogy provokatív szöveggel jobban felfigyelnek majd az eseményre. Ez igaz is. Biztosan jobban felfigyelnek rá. Csak nem biztos, hogy éppenséggel pozitív jelleggel. Szóval gondolkodni kell előtte egy cseppet, mert a cél nem szentesíti az eszközt. A célt többféleképpen el lehet érni. Provokációt pedig tényleg csak akkor érdemes használni, ha az ember szeretné formában tartani a kondícióját és egy-két kocsmai verekedéssel alapozni a tavaszi szezonra.

Az egyetlen dolog, amit a szervezők az extrém és provokatív megnyilvánulásokkal szemben csinálhatnak, hogy keményen elhatárolódnak tőlük, és elítélik őket. Az mondjuk jó húzás volt, hogy a tüntetés előtt kiszűrték a plakátot, de látjuk, hogy nem sok eredménye lett. Keményebb elhatárolódásra lett volna szükség.

 hirdetes_810x300  

A szlovákiai magyar “PíáR”

És lényegében most kezdem még csak a cikket. Az eddigi az csak ráhangolódás volt. A legnagyobb hibája a tüntetésnek, mint szinte minden ilyen jellegű magyar akciónak, hogy nem tudják „magukat eladni” a szlovák médiának. Mert most ugye kinek csináltuk (csináltátok) a tüntetést? Magyaroknak? Nekünk? Mert akkor sikeresnek mondható, hisz elég szépen beszámoltak róla szinte mindenhol, és csupa nagyszerű és jó dologról hallhattunk. Jó példaként említhetjük a bummos beszámolókat, a felszólalók leközölt beszédeit, a magyarországi lapok visszajelzéseit és a többi felvidéki internetes portált. De mint fentebb is említettem, szerintem elég kínos és balul sikerült akció volt éppen az „apró nüanszoknak“ köszönhetően, amelyek domináltak a szlovák médiában.

Az objektivitással cseszegettek állandóan minden nyomkeresős cikk után, de egy cikk eleve nem lehet objektív, mert egy ember véleményét tükrözi. Meg aztán a szlovákiai magyar közösségben a honi internetes portálok számának növekedésének köszönhetően több forrásból is tudtok már információt szerezni. Szóval én így ettől nagyon nem félek, és nem is tartom semmi különösebb problémának a Körkép „objektivitását” éppen a nagy választékú felvidéki portáloknak köszönhetően. Rosszabb a helyzet a szlovák médiában, ahol úgy etetik a népet, ahogy akarják, és úgy publikálnak és közölnek írásokat, ahogy a szájuk ízének megfelel. Nem hallgatnak el dolgokat, nem hazudnak (annyit), de úgy fogalmaznak, és úgy publikálnak, ahogy akarnak (persze köztük én is és nyomkereső is;) A szlovák példára kitűnőek Vollebaek nyilatkozatai a nyelvtörvény témájában. Petőcz Kálmán, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalától mutatott rá a szlovák sajtó multifunkcionalitására, amely képes ezeket a nyilatkozatokat többféleképpen is értelmezni (itt és itt).

A komáromi akcióból többet ki lehetett volna hozni (mármint a szlovák sajtóban). Idézni lehetett volna a felszólalók beszédéből. Egész más stílusban lehetett volna publikálni a nagyközönség felé. Tóth Tímea, a Diákhálózat elnöke például szlovákul is elmondta a felszólalását, amely szép gesztus volt, de nagyon nem jött vissza semmi a honi sajtóból. Egyik ismerősöm szokta mindig mondogatni, hogy mindent el lehet adni, még a szart is, csak „jó szöveg, jó megjelenés” kell hozzá. Ezt mondják „píárnak” (PR- „Personal Relationship”, azaz magyarul PRopaganda). Egy dolog az, hogy mit mondunk egymásnak a kocsmában, a másik meg az, hogy mi jön le belőle másnap az újságban. Pl. hogy „betaszítottunk”, vagy hogy „a harmadik nemzetközi szakmai találkozó keretein belül négy elismert szakember neutrínó részecskéket ütköztetett malátaöntetben”.

Na, ennyi ráhangolódásnak elég is lesz. A következő részben már írok a lehetőségekről is, hogy miben és hogyan lehetne fejlődnünk, és hogy hogyan látom tovább a dolgokat „nyomkeresőre jellemző precíz objektivitással”;)

(folyt. köv.)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!