Ezzel a bejegyzéssel egy sorozatba kezdünk itt, a Körképen. Reményeink szerint  fokozatosan végigvesszük a parlamenti küszöb megugrására esélyes politikai pártok választási programját, kielemezve azok legfontosabb pontjait.

Két héttel ezelőtt a pártok közül elsőként, a Szabadság és Szolidaritás tette közzé választási programját. A párt húsz témakörbe és 120 programpontba csoportosította elképzeléseit. Az összeállításban mintegy száz ember vett részt.

Általános értékelés

A politikai csoportosulás deklaráltan liberális, szabadelvű. Ez érződik a programon is. Ezen felül a gazdasági aspektusok kiemelten jellemzik. A párt nevében szereplő másik szó, a szolidaritás, a szociális érzékenységet hivatott demonstrálni. A bevezetőben szerepel egy harmadik szó is, a józan ész. Ez az elképzelések és a törvények végrehajthatóságára illetve a stabilitásukra utal.

A párt a szabadságot az állam lehető legalacsonyabb szerepvállalásában látja biztosítottnak. A szolidaritást, pontosabban a szociális támogatások anyagi fedezetét, az állami pénzügyek racionalizálásával érné el. Ezek között szerepel a kiegyensúlyozott költségvetés, az állami anticiklikus gazdaságpolitika megszüntetése, az önkormányzatok gazdálkodásának az ellenőrzése, minisztériumok összevonása, például leépítések a Szlovák Nemzeti Banknál, illetve egy épületbe költöztetése a Pénzügyminisztériummal.

Adó- járulék- és szociális ellátórendszer

 hirdetes_300x300  

A program egyik vezérgondolata az úgynevezett járulékbónusz. Ennek értelmét úgy lehet összefoglalni, hogy szuperbruttósítás, továbbá a járulékok és adók számának radikális csökkentése és egyszerűsítése, beleértve az intézményi racionalizálást is. Ez egy olyan elképzelés, amely még egy országban sem működik. A párt szakembereinek számításai alapján bevezetése nem járna fiskális instabilitással.

A párt szociális programjának egyik kulcspontja a professzionális szülők előnyben részesítése a gyermekotthonokkal szemben. Kiemelt szerepet kap a szegénység elleni küzdelem is. Ebben alkalmazni kívánja a pozitív diszkriminációt.

EU, egészségügy, oktatás

Az egészségügy finanszírozási problémáit egészségbiztosítási piac liberalizálásával oldaná meg.

Érdekes a párt kapcsolata az Unióval is. Mivel a Lisszaboni Szerződés automatikusan nagyobb kompetenciát ad Brüsszelnek tagállami beleegyezés nélkül, a SaS minden uniós változtatást 3/5-ös parlamenti jóváhagyáshoz kötne.

Egy liberális párt szívén viseli a vállalkozók sorsát. A szakszervezeteket gyengítené, és nagyobb teret adna a konkrét munkaadói-munkavállalói tárgyalásoknak. Megszüntetné többek között a minimálbért, az iparhivatalt és a kötelező kamarai tagságot.

Ami a gazdaságpolitikát illeti, az energiaszektorban részleges piacnyitást javasol. Csökkentené az új külföldi beruházások támogatását. Az autópálya-építések esetében józan mennyiséget, körülbelül évi 60 km-t javasol. További magánosításokat ajánl, például a vasúti teherszállításét.

A tervek iskolaügyben, a számos liberalizációs javaslat mellett, a finanszírozás javítására irányulnak egységes normatíva kialakításával. Megengednék tandíj szedését is az alapellátást nyújtó iskolahálózaton felül.

Médiapiac

A média területén privatizálnák a TASR-t; a köztévét és közrádiót összevonnák. A koncessziós díjak helyett a nemzeti össztermék adott részéből finanszíroznák, bővebben nem kifejtett módon. A felügyeletet a Médiatanács helyett egy 7 éves mandátumú, 21 tagú, háromévente három új taggal bővülő tanács látná el.

A marihuána behozatalát egészségügyi céllal engedélyezné.

Közszféra

Ami az ország politikai rendszerét illeti, a népszavazási kérdésekben felvetett változtatások mellett szerepel az egyéni szavazatok kizárólagos száma a jelöltek mandátumszerzési sorrendjének esetében. Az országos és megyei szavazások körzetei azonosak lennének. A program ebben a fejezetben foglalkozik a gépjárművezetők jogbiztonságáról a túlzott rendőri intézkedésekkel szemben.

A párt a korrupciót az információkhoz való szélesebb hozzáféréssel csökkentené (közbeszerzés, személyi vagyon nagysága stb.) okozaAz egyén szabadságát többek között az adatvédelem szigorításában vagy a válások könnyítésében látná. Élettársi kapcsolatot azonos neműek is kialakíthatnának.

A SaS a jogállam megerősítést egyebek mellett úgy szeretné elérni, hogy a bírósági ügyeket a bírák véletlenszerűen kapnák. Az alkotmánybíróság döntési kötelezettségét határidőhöz kötné. Háromszintűvé tenné a bíróságokat: polgári-kereskedelmi, közigazgatási és büntető. A Bírói Tanács közjogi intézmények által kinevezett tagjait is ezekből az ágakból választanák meg. Minden bírósági döntés és jegyzőkönyv hozzáférhető lenne. A bírák kinevezése véges lenne, nyolc évre szólna.

A felsoroltakon kívül a programban még szerepel a természetvédelem, tudomány, kultúra, sport, mezőgazdaság, ill. kül-és biztonságpolitika.

Kisebbségpolitika

A párt programja nem foglalkozik a nemzetiségekkel. A roma ügyet, mint szociális kérdést emlegeti, a magyar kisebbség esetében konkrétan a szlovák-magyar államközi kapcsolatok javításáért száll síkra. Ezen felül javítani szeretné a határ mindkét oldalán élő nemzeti kisebbségek helyzetét. A többségi nemzettel kapcsolatban még szűkszavúbb. Nincsenek össznemzeti szlovák érdekek. Ilyen szókapcsolat, etnikai mellékzönge nélkül, csak mezőgazdasági politikánál, ill. a sportnál a jégkorong esetében szerepel. A programot olvasva úgy tűnik, hogy a bevezetőben kiemelt szabadságot, az egyén szabadságát, magában kell foglalnia az identitását megőrizni kívánó nemzetiségi lakos szabadságának is.

A Szabadság és Szolidaritás programja radikálisnak tekinthető, ezért még liberális szakújságíró részéről is komoly kritiká kapott. Vita alakult ki, hogy engedélyezné a drogokat, bevezetné a tandíjat és a túlzott deregulációt. A vádakat maga a pártelnök utasította vissza.

Összegzés

A program sok elemében újszerű, még sehol sem kipróbált ötleteket tartalmaz. Előnye, hogy a Szlovákiában bevezetett úgynevezett egyenadó, amely szintén ezen agytröszt találmánya, egyszer már komoly sikert hozott. Hogy mi valósulna meg belőle, az úgyis politikai alku kérdése. Ha a párt be is jutna a parlamentbe, egyedül bizonyosan nem alakítana kormányt. Nemzeti-nemzetiségi szempontból a program teljesen semleges. A felvidéki magyarság számára pedig egy gyenge állam mindenképpen előnyös lenne.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!