Hétfőn fontos belpolitikai bejelentés történt. A KDH definitíven kizárta annak lehetőségét, hogy a választásokat követően összeálljon a Smerrel. Mivel korábban már az SaS és az SDKÚ-DS is így nyilatkozott, Robert Fico koalíciós potenciálja 20 nappal a választások előtt igencsak lecsökkent. Ha maradt volna az egységes magyar politizálás, az MKP-val immár meglenne a kormányváltáshoz szükséges többség. De nem maradt.

Rajz: Dóra
Rajz: Dóra

És itt jön a bibi. Kivel tud ezek után kormányt alakítani Robert Fico? Mert hogy a jelenlegi Smer-SNS-HZDS hármas nem ismétlődhet meg, az szinte biztos.  Ahhoz már a Smernek sem lenne gyomra. Ráadásul könnyen lehet, hogy Slota és Mečiar közül csak az egyikük éli túl a mostani  négyéves ciklust.

A KDH bejelentése előtt le a kalappal. Figeľékről eddig sok mindent el lehetett eddig mondani, csak azt nem, hogy koalíciós partnerként az ember tűzbe merte volna tenni értük a kezét. Karakán kiállásukkal viszont sikerült túllépniük saját árnyékukat, megnyitva az utat a Fico nélküli kormányzás felé.

A megriadt kormányfő sietett is leszögezni, hogy „a farizeus KDH ezzel a döntésével csatlakozott az antiszociális, korrupt SDKÚ, a szlovákellenes MKP, és a marihuána, ill. homoszexuális házasság legalizálását hirdető SaS egyvelegéhez. Igen, jól látják, egy pártot kihagyott ebből a felsorolásból”.

És itt jön a másik bibi. Hogy a Sme című, egyébként legjobb,  jobbközép szlovákiai napilap miért hozta mégis szalagcímen, hogy a Smer mint lehetséges jövőbeli partner egyedül már csak Csáky Pálnál lehetséges?  Hisz mit mondott valójában Bugár Béla? A cikk videójában arra az újságírói  kérdésre, hogy kezet rázna-e a választások után Robert Ficoval,  megismételte tavaly decemberi nyilatkozatát,  szó szerint ezt mondva: „hozzá akarunk járulni ahhoz, hogy Szlovákiában a jelenlegi kormánykoalíció nélküli  kormány alakuljon.  Egyúttal, amennyiben ilyen kormányt nem lehetne létrehozni a jelenlegi koalíció nélkül, de lenne esély a politikai stílusváltásra, úgy ezt el tudjuk képzelni, de nem magunk. ” Majd hozzátette, hogy a jelenlegi politikai stílus annyira megromlott, hogy ennek lehetőségére minimális az esély.

Azaz, ugyanaz a hátsó ajtót nyitva hagyó „mačkopes” álláspont, melyet hétfői bejelentéséig a KDH is képviselt.

 hirdetes_810x300  

Ebből a Bugár nyilatkozatból születhetett a Smes cikkcím, miszerint „a Smert  már csak Csáky Pál nem zárja ki”. Pedig ha megnézzük, a bugári nyilatkozatnál az MKP hivatalos választási programja  is egyértelműbben fogalmaz, mely kormányváltást és stílusváltást hirdet.

A fontos valójában nem az,  hogy ki határolódik el és ki nem.  Ha maradt volna az egységes, MKP-n belüli magyar politizálás,  semmiféle elhatárolódásra nem lenne szükség. Ellenkezőleg, már készülni lehetne a 2006-ban félbehagyott reformokra. A Smernek viszont láthatóan érdeke, hogy ez ne így legyen…

Megj: a szerző az MKP tagja, annak választási listáján a 29. helyen szerepel.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!