Marianna
  • HUF: 367.39
  • USD: 1.17
  • 9 °C
  • 13 °C
politika

Így (is) kampányolnak Bugárék

17 nappal a parlamenti választások előtt a Most-Híd keményen kampányol. Úton útfélen, ahol csak lehet. Adott esetben még ott is, ahol ezt a törvény kifejezetten tiltja. Például az iskolában.

Dátum: 2010. május 26.

Időpont: 13.40 óra

Helyszín: a Pozsonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium épületének udvara, Pozsony, Duna utca 13.

17 nappal a parlamenti választások előtt a Most-Híd keményen kampányol. Úton útfélen, ahol csak lehet. Adott esetben még ott is, ahol ezt a törvény tiltja. Például az iskolában.

Pozsony, Duna utca

Többek között a Pozsonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium is ide tartozik.

Pozsony, Duna utca

Persze akad, akiket ez nem különösebben érdekel.

Most-Híd iskolakampány

Bugár Béla pártja ugyanis jogszabályi rendelkezések ide,  etika oda, tanítási idő alatt, a Duna utcai magyar iskola udvarának sportpályáján  kampányol.

(mobiltelefonnal készített, alacsony minőségű képek).

Bugár, iskolakampány

Narancssárga BugiVAN-ok, kettő is, narancsba öltözött aktivisták, szóróanyagok…Minden, mi szem szájnak ingere. Semmitől sem zavartatva, tanítás alatt, ill. közvetlen utána.

Bugár, Most-Híd, iskolakampány

A pártaktivisták, köztük állítólag a helyi gimi magyar diákjai  immár második napja az iskolaudvaron, a betonpálya kellős közepén “pihennek”, “parkolnak”.

Az iskolatörvény, mely az oktatás és nevelés törvényi feltételeit szabályozza,  151. paragrafusa 2. pontjában így szól: “az iskolákban és az iskolai intézményekben  a politikai pártoknak, mozgalmaknak tilos bármiféle propagációt végezni”.

Jobb helyeken a tanintézmények adott iskolai évre vonatkozó szervezési szabályzatai is kifejezetten tiltanak bármiféle politikai kampányt, pártpropagandát az iskola területén.

“Tegyünk közösen a tisztességes politikáért és a kölcsönös megértésért”, hirdeti öles betűkkel a Most-Híd  propagációs anyaga.

Képeinken pedig a napi gyakorlat.

*olvasónknak köszönjük a képeket.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

jclayton
2010. máj. 27. 08:36

Az iskolákban nem szabad kampányolni, pont. Másrészt nagyon utálom, hogy már megint nekem kell magamra vennem az első tamáskodó komment terhét, de akkor ez mi? http://www.facebook.com/#!/album.php?aid=199853&id=376264282473

nyomkereső
2010. máj. 27. 09:01

Ha szerinted a kettő ugyanaz, akkor minden vita teljesen felesleges.

nimrod
2010. máj. 27. 09:25

pedig alapjában véve ugyanaz. :)a duna utcán amúgy melyik hidas politikus kampányolt? vagy csak ezek az autók, meg az aktivisták voltak ott?

kunigunda
2010. máj. 27. 10:24

A kettő teljesen ugyanaz! szerintem nem érdemes ilyen posztokba fogni, mert valahogy mindig a visszájára sül el a dolog, olyan érzésem van...

nyomkereső
2010. máj. 27. 10:26

Mivel a FB-on is megfogalmazódott ilyen igény, kifejtem bővebben: A posztban bemutatott pártpropaganda, hivatalos kampányidőszakban, Mostos kampánykocsikkal, beöltözött aktivistákkal, szóróanyagokkal, ami tetszik napokon keresztül, és egy meghívásra, magánemberként történt iskolai előadás között én legalábbis némi különbséget érzékelek. Az utóbbi elég rendszeres más politikusoknál is: http://www.facebook.com/album.php?aid=2060922&id=1526784727&ref=mf De Lucia Žitňanskáról, http://www.facebook.com/album.php?aid=10731&id=100000642309519 ill. Sulíkról, Ivan Miklošról, és KDH-s politikusokról is linkelhetnék hasonló, mindenféle színházi kellékeket nélkülöző képeket.

Sanya
2010. máj. 27. 11:11

Miklos, Zitnianska es Sulik eloadni jarnak az egyetemekre, mindig egy bizonyos temarol. En voltam ezeken az eloadasokon, es max a szaktudasaikat lebegetetik a diakok elott.

nyomkereső
2010. máj. 27. 11:14

@Sanya:Žitňanská esetében a képek a Vazovová utcai Ján Papánek Gymnáziumban készültek. Pleštinská pedig az egyik szepességi gimnáziumban járt.

Sanya
2010. máj. 27. 11:20

@nyomkereső: Lehet, hogy csak nekem tűnik úgy, de Zitnanska a kepen tényleg előad. Április 20. pedig szerintem még nem kimondottan kampányidőszak (max. 0. hullám). Plestinska albumát letörölték.

nyomkereső
2010. máj. 27. 11:25

@Sanya: nem értjük egymást. Az efféle előadásokkal nekem sincs az égadta világon semmi bajom. Olvasd vissza a kommentjeimet.

Sanya
2010. máj. 27. 11:30

Már látom, szemüveg nélkül többet nem olvasok :( Elnézést.

Kinizsi
2010. máj. 27. 12:00

A gimi akkor egy kampánystáb központja?

stb.
2010. máj. 27. 13:19

El a kezekkel tőle: Bunkó Beloéknak szabad, mert bomlasztnak, és be-folyásos támogatóik vannak. Most a hídat támogatom, mert félek, hogy rámszakad. Üzenjetek má' neki, legyetek szívesek, hogy küldjön még egy flaskával abból a borókapálinkából, meg valaki más f...t is helyettem ide a híd alá. Meg kü'dje azt szuperjárgányt is, amit a múltkor megígért.

trapper
2010. máj. 27. 15:20

a torveny most mae a kettosallampolgarsagot is tiltja kicsi huszi...elrte ezt az mkp es a fidesz gratula. a kepek jot:-)

csallóközi
2010. máj. 27. 18:42

Falunkban az ovódában az ovisoknak gulyás helyett fehér joghurtot osztottak.Fő ,hogy a gyerekek többsége nem is szereti.Jó lesz joghurtortának .Kérdés,hogy ki kér belőle?A/Híd/- vonatozás jó kis cirkusz volt.Szerencsére a kis emberpalántákat nem érdekelte az "üzemeltető" kiléte.A szülők meg "csendben voltak"ez ügyben./Talán a békesség kedvéért. /

e1
2010. máj. 27. 19:13

Azért kiegészítésként hozzátenném, hogy úgy hülyeség az egész cikk, ahogy van. A képekből csak annyi látszik, hogy két furgon áll az udvarban, és az egyikből a másikba raknak át valamit + néhány iskolás gyerek, akik a közelben nézelődnek. Mivelhogy a suli udvara ki van bérelve különböző cégeknek mint parkolóhely (amivel nekem nagyon nem tetszik), egy okkal több arra, hogy nem kampányoltak, csak amolyan átrakodóhelyként funkcionált az udvar/parkoló. Maga az időpont is 13:40, pontosan ekkor ér véget a tanítás, a diákok többsége ilyenkor rohan ebédelni, vagy haza, szóval ez sem éppen egy kampányidőpont, legvégül pedig van egy olyan dolog, hogy választani csak 18 évesek és idősebbek tudnak. Ez alapján egyértelmű, hogy az esetleges célközönség maximálisan azok a diákok lehetnek, akik betöltötték ezt a kort. Mivelhogy erősen érettségi szezon van, vagy már meg is voltak az érettségik, gyanítható, hogy néhány harmadikos gimnazista diák miatt nem küldenek egy két autós küldöttséget tanítási időn kívül egy gimi udvarára kampányolni. Ezzel ellentétben a te képeid sokkal inkább kampányszagúak, ugyanúgy mint Fico iskolalátogatásai, ahol csak a tizennyolcadik életévüket betöltött diákok voltak ott a "beszélgetésen".

rigi
2010. máj. 27. 22:24

"egy okkal több arra, hogy nem kampányoltak, csak amolyan átrakodóhelyként funkcionált az udvar/parkoló" Ne haragujd e1, de ez nagyon-nagyon erőltetett magyarázat...fordítva kell inkább megközelíteni a dolgot: gondolom a képeket beküldő azért küldte be a képeket, mert meg akarta osztani hogy a Híd a Duna utcán kampányol, tehát ezt én tényként kezelem, hisz ő látta mi folyik ott...te meg a fényképekből indulsz ki, hogy áll ott két autó és nem látszik mit csinálnak...ezt inkább a Hidasok magyarázhatnák itt ilyen formában, hogy "a bizonyíték nem perdöntő", mert alacsony minőségű kép, stb... tehát kvázi egy harmadik ember azt is állíthatná, hogy valakik narancs színű ruhában akár magyar szépirodalmat is oszthattak...VAGY: az MKP-sok öltöztek be narancs színű cuccokba, kipingálták a kocsijukat, hogy kompromittálják a Hidat :))

e1
2010. máj. 28. 00:04

Tudod mit, holnap felhívom az igazgatónőt és megkérdezem tőle, mi is volt ez. :) U.i.: Továbbra sem értem miért jó célközönség egy politikai pártnak a választások előtt egy alapiskola és egy gimnázium, ahol legfeljebb 50 potencionális választó van. U.i.2: Szerintem is az MKP emberei voltak, akik így akarják diszkreditálni Bélát. :) U.i.3: Van egy másik lehetséged magyarázatom, de majd meglátjuk mit mond az igazgatónő.

Colonial
2010. máj. 28. 08:48

Ez azért durva! Már látom is a szalagcímeket: Bugár 8-18 éves gyerekeket vett rá, hogy szavazzanak a Hídra, de a hős MKP-s lebuktatta. Botrány! A duna utcai gimnáziumban egy teherautóból rakodtak egy másikba! A képhez, amin a gimi látható egy Bugáros óriásplakáttal, mintha bármi közük is lenne egymáshoz viszont külön gratulálok, biztosan sokáig kerestétek ezt a beállítást :) Ezekről a nagyot-mondani-akaró de igazából nevetséges cikkekről (melyek tartalma, és a cikket ért kritikákra írt reakciók stílusa inkább ellenszenvet vált ki az MKP iránt, és a cél biztosan nem ez volt) eszembe jut a régi vicc... "Vadász, vadász..." :)

Colonial
2010. máj. 28. 08:53

"Ne haragujd e1, de ez nagyon-nagyon erőltetett magyarázat…fordítva kell inkább megközelíteni a dolgot: gondolom a képeket beküldő azért küldte be a képeket, mert meg akarta osztani hogy a Híd a Duna utcán kampányol, tehát ezt én tényként kezelem, hisz ő látta mi folyik ott…te meg a fényképekből indulsz ki, hogy áll ott két autó és nem látszik mit csinálnak…ezt inkább a Hidasok magyarázhatnák itt ilyen formában, hogy “a bizonyíték nem perdöntő”, mert alacsony minőségű kép, stb…" Akkor én most szeretném megkérni a képeket beküldőt, legyen olyan kedves, és írja ide le mi történt pontosan a gimnáziumban, hogy ne legyenek kétségeink. Köszönöm. Valamint javaslom, amíg ez nem történik meg, vagy nem jön más információ első kézből, fejezzük be a találgatást, az nem felnőtt emberhez méltó, és maradjunk annál, ami a képeken látható (rakodás az udvaron).

rigi
2010. máj. 28. 09:23

Ámen...akkor várjuk az igazgatónő és a képeket készítő álláspontját... de mindenesetre ez egy jó stratégia lehet a jövőben: nem kampányolunk, átrakodunk :)

Attila bácsi
2010. máj. 28. 09:44

Uraim, nincs hozzászólnivalóm a cikkhez, egyetértek. A második kép viszont nem korrekt... Az iskola kerítésének látszó fal, amelyen a Híd összekötne minket lebo Bugár, nos az nem az iskola tulajdona (tudomásom szerint már a fal és a kerítés közötti telek sem), az óriásplakát más tulajdonában lévő ingatlanonra szereltetett fel - a kerítés meg nagyjából nyolc éve reklámfelület. Nagyon purisztikusan szemlélve a dolgot, Bugár "köztér" felé mosolyog. Ezt a képet érvelésnek nem használnám. Uff

somi
2010. máj. 28. 10:07

Régebben szerettem ezt a blogot. De a hozzászólásokat elnézve úgy tűnik, hogy ez itt most egy MOST-os tobzódás. MOST suxx!

Saskia
2010. máj. 28. 10:21

A Duna utcara jaro alapiskolas lanyom Hidas narancssarga trikoban jott haza, ellatva mindenfele mas aprosagokkal - Hidas logos kulcstarto, szines ceruzak,kituzo... Nemcsak rakodtak az udvaron! No comment.

rigi
2010. máj. 28. 12:19

Colonial, e1: akkor azt hiszem Saskia kommentje után le is zárhatjuk ezt a magasröptű vitát... Hacsak nem az lehet még, hogy egy néhány gyermek egyszerűen odament az "átrakodás" színhelyére és kimondottan ő kért a reklámanyagokból... és nekik meg persze nekik volt szivük, adtak :)))

Tizedes
2010. máj. 28. 13:03

e1: Nem rosszbol, de eleg izzadtsagszagu magyarazkodasrol van szo. Elvbol nem szeretem, amikor valakik iskolakban kampanyolnak, megha egyesek ezt szofisztikaltabban teszik is - ugymond szakmai eloadas kereteben -, mig a bunkobb fajta csak egyszeruen odatol ket minibuszt es ket kezzel osztja a polokat. Mi lenne, ha a politikus tenyleg kihagyna az iskolai korutat? Sokkal kevesebb szavazatot szerezne? Nem nagyon hiszem...

seboka
2010. máj. 28. 21:01

@somi: a blog es a kommentelok ket kulon dolog, meg ha ossze is tartozik. a blogot olvashatod a kommenteles nelkul is. vagy megfogalmazhatod ellenvelemenyedet. ;)

beeble
2010. máj. 28. 23:28

Ma Somorján a béla-buli előtt, buziVAN... öööö bugiVAN-ok árnyékában Most-plakátokkal teleragasztott kisvonattal kocsikáztatták az óvodák és a város gyerekeit...

semiramis
2010. máj. 29. 00:16

Nagyon mennek itt a találgatások...én ott voltam és megosztom önökkel az igazságot! Az "aktivisták" tényleg rakodtak az egyik autóból a másikba...és a gyerekek tényleg odamentek hozzájuk és kérték tőlük a ceruzákat és az apróságokat...ők meg adtak nekik egy-két dolgot.Szórólapokat egyik gyerek kezében sem láttam. Semmilyen kampányolásról nem volt szó...

nelly
2010. máj. 29. 00:20

Elegge elszomorit az a teny hogy szlovakiai magyarok egymas ellen harcolnak. Nem eleg hogy a fel orszag ellenunk van meg a Szlovakiaban letezo ket Magyar partnak is ily modon kell viselkedni?! Nem gondoljatok hogy ezen el kene gondolkodni ?

e1
2010. máj. 29. 19:27

rigi, akkor azt hiszem semiramis kommentje után le is zárhatjuk ezt a magasröptű vitát… :-) Én is utána érdeklődtem, én azt a választ kaptam, hogy "ott mosták le az autókat". Nem tudom mi igaz ebből, de van háttérinformációm arról is, hogy miért éppen ott, de ezt nem fogom itt most részletezni, mert JPP információról van szó. Amúgy mindketten egyetértünk abban, hogy az iskolában történő kampányolás gusztustalan, és teljesen mindegy, hogy az milyen formában történik. Továbbá erősen egyetértek nellyvel, eléggé gusztustalan a pártoktól az a viselkedés, amikor egymást anyázzák, az helyett, hogy pl. a politikai programjukkal törődnének. A magyaroknak az volna a jó, ha mindkét párt bejutna, azaz több mint 10%-os volna a magyar képviselet. Én viszont úgy látom, hogy ezt egyesek nem így látják, és arra hajtanak, hogy 2x 4,9, azaz 0%-os legyen a magyarok képviselete.

Göndör
2010. máj. 30. 12:49

@e1, semiramis: Végül kiderül, hogy a gyanútlanul Pozsony utcáin kószáló BugiVanokat az iskolások, sőt, ovodásokkal karöltve eltérítették, a Hidasok heves ellenállásának ellenére kampányanyagokat tettek zsebre és magukraöltöttek Hidas pólókat, majd megkötözték az aktivistákat, és a sorsukra hagyták őket, de még előtte az autórádióban beindították Lagzi Lajcsi Örökzöld című cédéjét...

mkps
2010. máj. 30. 21:28

nem kell mindenben ellensegkepet talalni...

manó
2010. máj. 31. 11:05

és az MKP meg Csíksomlyón kamányolt, ez mennyivel jobb? Szerintem politikai párt transzparensének egyházi eseményen helye nincs

reni
2010. máj. 31. 17:33

kedves mano,szerinted politikai párt szórólapjának van helye a remény újságban? mert a hid ott reklámozza magát,megtévesztve az időseket.Szerintem egyházi eseményre elutazni szép,de egyházi lapban az egyedüli magyar lapbanXXIévfolyam 22.szám párt reklámot hirdetni nagyon nagyon csúnya. szerinted mennyit fizethettek nekik?

kunigunda
2010. máj. 31. 18:05

Szerintem, ha a Reményben reklámozzák a Hidat, akkor ez nem az ő hibájuk, hanem azé aki megengedi. Szerintem, ha az MKP fizet a reklámért, akkor ők is szerepelnek az újságban, ez üzlet...mindenütt ez van

seboka
2010. máj. 31. 21:47

@kunigunda: szoval akkor az erosebb (gazdagabb) kutya b@szik? Aki meg tudja fizetni, az lehet erkolcstelen? Termeszetesen hibas az is, aki megengedi, de ettol meg a megrendelot nem mentesiti az engedekeny kiado az erkolcsi felelosseg alol...

e1
2010. jún. 01. 12:27

Na, az MKP-t sem kell félteni, az is nyomul egyházi vonalon rendesen. :)

jürgen
2010. jún. 01. 16:55

seboka: egyetértek. Ezt mondom végig: a civil szféra kötelessége a politikusok erkölcsi számonkérése. S nem lehet s szabad elintézni mindent azzal, hogy "de hisz a pártérdek ezt diktálja." S ez még akkor is igaz, ha ez most konkrétan az egyházi kiadó sara, hogy eladja magát néhány ezüstért... :)

trapper
2010. jún. 02. 11:36

az mkpnala csemadok befolysolasat se felejtsuk... az csemadok elnok rajta van a listajukon... vizet predikalnak, bort isznak a cajakovan es MEGOSZTANAK: jomagyar, rossz magyar ezt hoztak viktortol...

omega
2010. jún. 02. 12:01

Bugár és környezete mindent megtesz a parlamentbe való bejutás érdekében,hangsúlyozoma parlamentbe.Ugyanis ha ez nem sikerül akkor a pártnak nyujtott adományok elvesztek,végük.Végezetül ezt maga Bugár sem titkolja.

marci
2010. jún. 03. 12:21

Szerintem neked nem szabadna a Hídról bármit is írnod, mert elfogult vagy. Inkébb reklámozd a saját pártod, hátha az jobban fog menni! Zsoltika!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket