Gyöngyi
  • HUF: 364.41
  • USD: 1.18
  • 10 °C
  • 18 °C
politika

Miért szavazok az SaS-ra

Ezzel az írással egy sorozatba kezdünk. Az elnökválasztáshoz hasonlóan sorra vesszük az egyes politikai pártokat, komoly és kevésbé komoly formában megindokolva, mi magunk miért is szavazunk rájuk. Mivel a kapu mindenki előtt nyitva áll, a Most-Híd, SDKÚ-DS, KDH ill. többi, parlamenten kívüli párt szimpatizánsai számára is szeretnénk lehetőséget adni az indoklásra. Amennyiben élni kivánnak a lehetőséggel, vendégszerzőként a korkep kukac korkep.sk címre várjuk írásaikat. A minőségi, terjedelmi elvárások teljesítése után a cikkeket eredeti formában, változtatások nélkül közöljük  (szerk. megj.).

Az alábbiakban L.S. vendégszerzőnk írása következik.

A Szabadság és Szolidaritás 2009. március 28-án alakult, tehát a “legfrissebb” politikai pártok közé tartozik. Az SaS élére Richard Sulík, sikeres ökonómus állt. Az azóta tartó töretlen marketingjüknek köszönhetően egy év alatt 5% fölötti eredményeket sikerült elérniük a közvélemény-kutatatásokban.

Új arcok

Sulík elsősorban szakembereket szedett össze, másodsorban pedig politikusokat. A választási lista első tíz helyén olyan nevek szerepelnek, mint pl. Jozef Mihál, akinek szakterülete az adók és a járulékok, Martin Chren az EP Gazdasági és Szociális Bizottság tanácsadója és tagja, valamint az F. A. Hayek Alapítvány igazgatója, Jozef Kollár, Daniel Krajcer, Juraj Miškov és még mások.

A párt kizárta azokat, akik valamilyen módon együttműködtek a kommunista rendszerrel és az ŠtB-vel. A 150-es listán szereplő nevek 95%-a még nem volt részese a szlovák politikának.

Gazdaságorientált politika

Az SaS programja a felelőségteljes gazdálkodáson, és az alap szolidaritásra épül. Sulíkék többek közt teljesen reformálni szeretnék a szociális rendszert, eltörölni a minimálbért és bevezetni az ún. járulékbónuszt. A többszáz szociális juttatást leegyszerűsíteni és garantálni a letminimumot mindenki számára, hogy senki se élhessen az életszínvonal alatt. A legnagyobb agendájuk kétségtelenül a járulékbónusz bevezetése, amelyből nem akarnak engedni (ezt egyébként az SDKÚ-DS is javasolja, csak más név alatt). Ez egy-két gyerekes család bevételét akár 180 euróval növelné (bővebben itt).

Az adók terén minden adót egyesítenének 18 % szintjére, mely hasonló reakciót válthatna ki akár a “dízeladó” csökkentése (olcsóbb üzemagany, ugyanakkora bevétel az állam számára). Alkotmányos törvénybe foglalnák, hogy 2014-ig Szlovákiának kiegyensúlyozott költségvetéssel kell rendelkeznie, azaz nem gazdálkodhat államadóssággal. Az államadósságot első éven 6-ról 4%-ra, második éven 4-ről 2,5%-ra, harmadik éven 2,5-ről 1%-ra és negyedik éven 1-ről 0%-ra csökkentenék.

Több teret a vállalkozóknak

Az SaS politikájának fontos pillére a vállalkozói szektor támogatása és fellendítése. Ezért többek közt korlátoznák a szakszervezetek jogköreit és felfüggesztenék a kötelező tagságokat a szakmai kamarákban. Ezen a téren a legnagyobb változást a Vállalkozói Hivatal (Živnostenský Úrad) eltörlése hozná, a szabad vállalkozásokat (voľné živnosti) az Adóhivatalban, valamint a Kereskedelmi Nyilvántartásban (Obchodny Register) kéne bejelenteni. Ez a lépés radikálisan csökkentené a bürokráciát és az állami költségvetés számára is kedvezően hatna.

Változna az STV is

A közszolgálati Szlovák Televízió (STV) és a Szlovák Rádió (SRo) összeolvasztása után egy közös menezsment csapat irányítaná azokat. Az STV jelenlegi helyzetéből és munkájából kiindulva ennek a lépésnek csak pozitív hozadék lenne. A Szlovák Rádió esetében már kérdéses, ugyanis hosszú ideje a harmadik leghallgatottabb rádiója és a híradásai a legobjektívebbek közé tartoznak, melyekből az STV csak okulhatna. A TASR állami hírügynökség privatizáció alá lenne vetve. A mediális agenda főbb pontjainál meg kell említenem a sajtótörvény módosítását és a koncessziós törvény eltörlését. A közszolgálati médiák költségvetését egy auidit során mérnék fel, majd ezt követően határoznák meg, hogy az állam a GDP hányad százalékával fogja támogatni őket.

A fentebb leírt pontok csak a töredékét képzik mindannak, amiért az SaS-re fogok szavazni. Nem szeretném itt átrágni az egész programot, ezért akit valóban érdekel az fussa végig a 120napadov.sk honlapot vagy olvassa el a választási programok értékelését az ineko.sk-n.

Néhány személyes gondolat a végére. Az SaS fiatal párt, sok esetben tapasztalatlan, sok esetben kontroverz, ám mindenképp megvan bennünk az a “drive” és az a politikai potenciál, amely a legtöbb pártból hiányzik. Sokan szerint az SaS csak egy populista “libsi” csoportosulás, részben igazuk van, elvégre a populista referendumra gyűjtött aláírások nélkül jóval soványabb lett volna a kampányuk. A populizmusnak is azonban megvannak a határai. Az SaS ezen felül nem vádaskodik az SDKÚ-val (és így kétségbeesetten szavazatokat vadászni), hanem nyíltan hirdeti, hogy ha a programjukkal nem értenek egyet, és nem szavaznának rájuk, akkor adják a voksukat egy jobb oldali pártra.

A párt alapító tagjai úgymond “vagyonos” emberek, szükségtelen volt a különböző vállalatok pénzügyi bevonása, ezért hiszek abban, hogy nem egy önhasznú vállalkozásról van szó. Ezt részben alátámasztja a Transparency International Politikaopen nevű projektje is, ahol főképp SaS-es emberek teszik közszemlére a vagyonnyilatkozataikat.

A dolgokhoz természetesen nem állok teljesen naívan. Négy év múlva lehet, hogy már nem, de idén számomra biztosan az SaS lesz a legjobb választás.

L.S.

Szerk. megj.: olvasóink részéről tehát várjuk a többi pártra vonatkozó vendégszerzői írásokat is, “Miért szavazok a…” címmel.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

trapper
2010. jún. 01. 15:55

egy diak duma kereten belul suli kijelentette SOHA nem szavazna magyar partra.... ennyit sulik ur gondolkodas modjarol ertsd korlatoltsagarol.

nevtelen
2010. jún. 01. 22:01

Butaság bármilyen szlovák pártra szavazni. Szerintem egy magyar ember szavazzon az MKP-ra vagy a Hídra. Egy szlovák ember szemében a magyar az mindig is maaďar marad. Csak az intelligensebb politikusok nem mutatják ezt ki (például buta megnyilvánulásokkal). De meglátjátok: majd ha valami magyaroknak kedvező törvényt fog kelleni megszavazni a parlamentben, milyen könnyen fognak nemmel szavazni a szlovák politikusok, és majd egy finom kis mosollyal az arcukon valami lényegtelen érvvel fogják indokolni döntésüket (vagy még azzal sem). Szóval: egy magyar ember szvazzon az MKP-ra vagy a Híd-ra, és ne SaS-ra vagy SDKU-ra, vagy a többire. Fogjunk össze, és menjünk szavazni valamelyik magyar pártra! Kerüljön be mindkettő.

nyomkereső
2010. jún. 01. 22:04

@nevtelen: felőlem szavazz akár a Mostra is, ha gondolod. Csak ne mosd egybe a kettőt. Ők ugyanis saját meghatározásuk szerint nem magyar párt.

nevtelen
2010. jún. 01. 22:22

@nyomkereső: Igazad van, nem magyar párt. De a képviselők nagy része magyar. Én az MKP-ra szavazok. A hidat azért írtam ide, mert ha valaki nem akar az MKP-ra szavani, akkor legalább a hídra szavazzon.

nyomkereső
2010. jún. 01. 22:26

@nevtelen: Isten tartsa meg jó szokásodat! :) Ha nem haragszol, én amondó vagyok, hogy aki az MKP-ra nem akar szavazni, az válasszon inkább az SDKÚ, KDH, SaS közül. Ők ugyanis valószínűleg bejutnak, a Most viszont nem fog. Így megelőzhető, hogy a töredékszavazatokkal végül a Smer-t támogassák.

jürgen
2010. jún. 02. 10:09

nyomkeresö: Még szép, hogy amondó vagy, hisz az MKP listáján szerepelsz. Minél több szavazatot kap a Híd, annál kisebb az esélye, hogy te ülj be a képviselöi székbe négy évre. Ezt azért tartsuk szem elött, mikor nyomkeresö tanácsait olvassuk, hogy kire szavazzunk. :)

RED
2010. jún. 02. 10:31

en viszont ugy latom h a MKP meg a HID se erdemelte meg az en szavazatomat. Mivel eleg sokat voltak a kormanyba ahoz h valami kezzel foghatot mutassanak es az amit tettek az nagyon de nagyon keves szamomra. Az az erveles h magyar vagy akkor szavazz magyar partra valahogy nem eleg nekem. Ha mar ennel tartunk, akkor en nem vagyok magyar, de viszont szolvak se en elsosorba Komaromi vagyok!!(SAS tagja)

nevtelen
2010. jún. 02. 11:33

@red: Sajnos abban igazad van, hogy tobbet is tehettek volna. De gondolod, hogy valamelyik szlovak part majd tobbet fog tenni???

trapper
2010. jún. 02. 11:33

jurgen: nyomkereso bniztos bejut a parlamentbe valaki fenekeben ott lesz freso vagy mas az mindegy de bent lesz, he mashova nem jut be a parlamenti bufeba halsalatara...:-)

nyomkereső
2010. jún. 02. 11:41

@jürgen: Számomra a legfontosabb, hogy az MKP minél jobb eredményt érjen el. Az hogy bejutok-e vagy sem, mellékes. Viszont arra, hogy a Most elbukik, van egy fogadásom: Egy üveg vörösbor Hope Shiraz, "The Ripper" 2004. Tartod?

trapper
2010. jún. 02. 12:41

a legfontosabb hogy eredmenyt is elerjen az aki a parlamentbe jut, mert az utolso hetek mkp-fidesz politizalasanak eredmenyet csak sok uveg The trapper csucso-val /amihez szokva vagy/ lehet lenyelni... mocskos, skizofren politika amit folytatsz.

trapper
2010. jún. 02. 12:43

ja de hu az stilusod as csaky stilusahoz az biztos a huseg partja/ a parlamenti szekhez/. van sok mkps akinek a bokajaig sem ersz fel, sem tudasban, sem ertekben vannak jo politikusok az mkpben, de degeneralja ertekuket a te es csaky altal kepviselt sunyi magatartas.

trapper
2010. jún. 02. 12:51

jurgen nekem is van bor ajanlatom nem kulfoldi FELVIDEKI Bot Frici komarom 2007 Pinot Noir vorosben de van neki 2009es Zold velteleni fincsi,idd meg egeszsegben es a megelhetesi politikus nyomkereso sajat sikereire...ha lesznek.

seboka
2010. jún. 02. 13:10

@trapper: a te stilusod is erdekes, meg ha hsz-ekben van is neha nemi igazsag, azt elfedi a frocsoges... de talan igaz a regi forumos mondas, "don't feed the troll..." :D

trapper
2010. jún. 02. 13:17

na jo akkor egy kis konkret forcsogesmentes cikk: http://www.zoboralja.sk/index.php?t=&p=&xp=&MId=&Lev=&Ind=16&MId=&P=index,hu,&Ind=818 eso mentes napot mindenkinek!

RED
2010. jún. 02. 22:49

@nevtelen: nem csak h nem tettek semmit inkább tönkretettek - elég csak végigmenni a varoson, es ami az MKP-t illeti nem a programjukról híresek MKP-nak jót tett az hogy páran leleptek a HÍD-ba ezzel megtisztult meg ha vannak akik hátramaradtak is. Szlovak part? Nem szeretnem az SAS-t szlovák partnak hívni – inkább olyan part ahol a nemzetiség nem számit – es igen szerintem többet tudok-tudunk majd tenni, ami nem lesz nehéz mivel elég alacsonyt van a léc sajnos

mk
2010. jún. 03. 15:31

sulik nem valasztana forditott esetben magyar partot ezt o jelentette ki...ne legyen illuziod

RED
2010. jún. 05. 11:15

@mk en se valasztanek nemyetisegi alapon partot – szamomra az keves

mk
2010. jún. 07. 10:32

tehat szerinted a "nemzetisegi" partban nincsenek szakemberek akik a gazdasagi temeket kezelni tudjak? szerintem Svejna tokeletes erre es latod a Hidban sem szamit a nemzetiseg:-)

[...] Sorozatunkat folytatva az alábbiakban amichus vendégszerzőnk írását közöljük. Továbbra is várjuk az SDKÚ-DS ill. KDH pozitív indoklásokat a korkep (kukac) korkep (pont) sk címre. [...]

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket