Ezzel az írással egy sorozatba kezdünk. Az elnökválasztáshoz hasonlóan sorra vesszük az egyes politikai pártokat, komoly és kevésbé komoly formában megindokolva, mi magunk miért is szavazunk rájuk. Mivel a kapu mindenki előtt nyitva áll, a Most-Híd, SDKÚ-DS, KDH ill. többi, parlamenten kívüli párt szimpatizánsai számára is szeretnénk lehetőséget adni az indoklásra. Amennyiben élni kivánnak a lehetőséggel, vendégszerzőként a korkep kukac korkep.sk címre várjuk írásaikat. A minőségi, terjedelmi elvárások teljesítése után a cikkeket eredeti formában, változtatások nélkül közöljük  (szerk. megj.).

Az alábbiakban L.S. vendégszerzőnk írása következik.

A Szabadság és Szolidaritás 2009. március 28-án alakult, tehát a „legfrissebb” politikai pártok közé tartozik. Az SaS élére Richard Sulík, sikeres ökonómus állt. Az azóta tartó töretlen marketingjüknek köszönhetően egy év alatt 5% fölötti eredményeket sikerült elérniük a közvélemény-kutatatásokban.

Új arcok

Sulík elsősorban szakembereket szedett össze, másodsorban pedig politikusokat. A választási lista első tíz helyén olyan nevek szerepelnek, mint pl. Jozef Mihál, akinek szakterülete az adók és a járulékok, Martin Chren az EP Gazdasági és Szociális Bizottság tanácsadója és tagja, valamint az F. A. Hayek Alapítvány igazgatója, Jozef Kollár, Daniel Krajcer, Juraj Miškov és még mások.

A párt kizárta azokat, akik valamilyen módon együttműködtek a kommunista rendszerrel és az ŠtB-vel. A 150-es listán szereplő nevek 95%-a még nem volt részese a szlovák politikának.

 hirdetes_300x300  

Gazdaságorientált politika

Az SaS programja a felelőségteljes gazdálkodáson, és az alap szolidaritásra épül. Sulíkék többek közt teljesen reformálni szeretnék a szociális rendszert, eltörölni a minimálbért és bevezetni az ún. járulékbónuszt. A többszáz szociális juttatást leegyszerűsíteni és garantálni a letminimumot mindenki számára, hogy senki se élhessen az életszínvonal alatt. A legnagyobb agendájuk kétségtelenül a járulékbónusz bevezetése, amelyből nem akarnak engedni (ezt egyébként az SDKÚ-DS is javasolja, csak más név alatt). Ez egy-két gyerekes család bevételét akár 180 euróval növelné (bővebben itt).

Az adók terén minden adót egyesítenének 18 % szintjére, mely hasonló reakciót válthatna ki akár a „dízeladó” csökkentése (olcsóbb üzemagany, ugyanakkora bevétel az állam számára). Alkotmányos törvénybe foglalnák, hogy 2014-ig Szlovákiának kiegyensúlyozott költségvetéssel kell rendelkeznie, azaz nem gazdálkodhat államadóssággal. Az államadósságot első éven 6-ról 4%-ra, második éven 4-ről 2,5%-ra, harmadik éven 2,5-ről 1%-ra és negyedik éven 1-ről 0%-ra csökkentenék.

Több teret a vállalkozóknak

Az SaS politikájának fontos pillére a vállalkozói szektor támogatása és fellendítése. Ezért többek közt korlátoznák a szakszervezetek jogköreit és felfüggesztenék a kötelező tagságokat a szakmai kamarákban. Ezen a téren a legnagyobb változást a Vállalkozói Hivatal (Živnostenský Úrad) eltörlése hozná, a szabad vállalkozásokat (voľné živnosti) az Adóhivatalban, valamint a Kereskedelmi Nyilvántartásban (Obchodny Register) kéne bejelenteni. Ez a lépés radikálisan csökkentené a bürokráciát és az állami költségvetés számára is kedvezően hatna.

Változna az STV is

A közszolgálati Szlovák Televízió (STV) és a Szlovák Rádió (SRo) összeolvasztása után egy közös menezsment csapat irányítaná azokat. Az STV jelenlegi helyzetéből és munkájából kiindulva ennek a lépésnek csak pozitív hozadék lenne. A Szlovák Rádió esetében már kérdéses, ugyanis hosszú ideje a harmadik leghallgatottabb rádiója és a híradásai a legobjektívebbek közé tartoznak, melyekből az STV csak okulhatna. A TASR állami hírügynökség privatizáció alá lenne vetve. A mediális agenda főbb pontjainál meg kell említenem a sajtótörvény módosítását és a koncessziós törvény eltörlését. A közszolgálati médiák költségvetését egy auidit során mérnék fel, majd ezt követően határoznák meg, hogy az állam a GDP hányad százalékával fogja támogatni őket.

A fentebb leírt pontok csak a töredékét képzik mindannak, amiért az SaS-re fogok szavazni. Nem szeretném itt átrágni az egész programot, ezért akit valóban érdekel az fussa végig a 120napadov.sk honlapot vagy olvassa el a választási programok értékelését az ineko.sk-n.

Néhány személyes gondolat a végére. Az SaS fiatal párt, sok esetben tapasztalatlan, sok esetben kontroverz, ám mindenképp megvan bennünk az a „drive” és az a politikai potenciál, amely a legtöbb pártból hiányzik. Sokan szerint az SaS csak egy populista „libsi” csoportosulás, részben igazuk van, elvégre a populista referendumra gyűjtött aláírások nélkül jóval soványabb lett volna a kampányuk. A populizmusnak is azonban megvannak a határai. Az SaS ezen felül nem vádaskodik az SDKÚ-val (és így kétségbeesetten szavazatokat vadászni), hanem nyíltan hirdeti, hogy ha a programjukkal nem értenek egyet, és nem szavaznának rájuk, akkor adják a voksukat egy jobb oldali pártra.

A párt alapító tagjai úgymond „vagyonos” emberek, szükségtelen volt a különböző vállalatok pénzügyi bevonása, ezért hiszek abban, hogy nem egy önhasznú vállalkozásról van szó. Ezt részben alátámasztja a Transparency International Politikaopen nevű projektje is, ahol főképp SaS-es emberek teszik közszemlére a vagyonnyilatkozataikat.

A dolgokhoz természetesen nem állok teljesen naívan. Négy év múlva lehet, hogy már nem, de idén számomra biztosan az SaS lesz a legjobb választás.

L.S.

Szerk. megj.: olvasóink részéről tehát várjuk a többi pártra vonatkozó vendégszerzői írásokat is, „Miért szavazok a…” címmel.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!