A szombati választások eredménye sokkoló: akármennyire is benne volt a levegőben, akármennyire is ráfért a pártra egy pofon, az MKP kiesésével senki sem számolt. Még Bugár Béla sem.

Most lehet elemezni. Az MKP kampánya konfrontatív volt, csak a másik magyar párttal foglalkozott, a program nem volt jól kidolgozva, a párt politikusai pedig sokszor önteltek voltak, nem hallgattak a szavazókra, inkább magukkal voltak elfoglalva. Most, hogy az MKP kibukott a parlamentből, még azt is a fejéhez fogják vágni, amit el sem követett.

Az kétségtelen, hogy az előbb felsorolt vádak kisebb-nagyobb mértékben valósak. Az is igaz, hogy a választások óta még kevés idő telt el, hogy mindent át lehessen gondolni. Később viszont már csökkeni fog ennek a hírértéke, hiszen immár egy parlamenten kívüli párt ügyeiről van szó.

Tény, hogy az MKP kampánya durci volt. Ellenben nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a szlovákiai magyar média nagyobb része, és a szlovákiai szlovák kizárólag, Most-Híd párti volt. Amíg az MKP maga folytatta a negatív kampányt, addig a Most-Híd helyett ezt megtette a szlovákiai magyar napilap és néhány fő publicistája. Az MKP részéről mocskolódó kampányról beszélnek, de emlékezzünk a szarfaszú vagy a beleszart a ventilátorba kifejezésekre. Melyik oldal szavajárása ez? A szlovák sajtó pedig a felvidéki magyarságot felosztotta „jó magyarokra” és „rossz magyarokra”. Bizonyos magyar körök ezt meglovagolták. Az MKP-nak az utóbbi három évben komoly média-ellenszélben kellett dolgoznia. Ezt maga is tudatosította, de vajmi keveset tett ellene. Ez most megbosszulta magát.

Hivatkoznak az MKP választási programjának a gyengeségére is. Való igaz, a Most-Híd programja jó volt, jobb mint az MKP-é, sőt talán a leglogikusabb – a legkevesebbet és a legmegvalósíthatóbbat ígérte – valamennyi jobboldali párt közül. Ez az ok azonban csalóka. Még az elemzők nagy része se olvassa azokat végig, nem hogy a választók. Mit több, rájuk még az sem hat, ha magyar választási szlogenekben rendre magyartalanságok és stilisztikai, esetenként akár nyelvtani hibák, fordulnak elő.

Most-Híd párt győzelme azonban számos érdekességet rejt magában. Húsz évvel a rendszerváltás után a bársonyos forradalom alatt indult politikusok közül már csak kevesen maradtak a pályán. Vladimír Mečiar vagy Csáky Pál éppen most esett ki, Ján Čarnogurský vagy František Mikloško a háttérbe szorult, Duray Miklós és A. Nagy László már csak a múltjából él. Csak egy politikus van, akinek a csillaga fényesebben tündököl, mint valaha, és ez Bugár Béláé. Hogy ezt minek köszönheti, rejtély, de karizmáját nem vitatja senki. Pár hete azt nyilatkozta, hogy ha egy macskára az MKP logót tennék, a magyarok még azt is megválasztanák. 12-e után tudjuk, hogy az egyik legjobb politikai márkanév a Bugár Béla. A „lebo Bugár” vagy a „Bugár becsületes ember” százezrek számára elegendő ahhoz, hogy az urnákhoz járuljanak.

 hirdetes_810x300  

Magyar Koalíció Pártja is számos hibát követett el. Vak volt, nem látta át folyamatokat. Nem a kettős állampolgárságról vagy az Orbán Viktorhoz fűződő kapcsolatairól van szó. Egyáltalán nem biztos, hogy ez ártott neki. A Trianon-évforduló a nemzetieknek úgyis a rendelkezésre állt, miközben a populista Mečiar kiesett, a nacionalista SNS pedig a felét kapta annak, amit négy éve. Azt a bizonyos bennmaradást jelentő 900 szavazatot azért nem az MKP-nak köszönheti. Az MKP hibája egyrészt az ügyetlenkedés volt, a gyurcsányi böszmeség, másrészt sok képviselőjének az úrhatnámsága. A „mi azt jobban tudjuk” hozzáállás miatt számos szimpatizánst kedvetlenítettek el, akik most más, akár szlovák parthoz csatlakoztak, csatlakoznak.

A választások azonban érdekes eredményt hoztak. A szlovákiai magyar pártstruktúra teljesen átalakult, mégis két dolog változatlan maradt: megmaradt a felvidéki magyar egypártrendszer és annak továbbra is Bugár Béla az elnöke. Meghalt a király, éljen a király! Még ha ugyanarról az emberről is van szó.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!