Frissítve. A kettős állampolgárságról szóló törvény kezdettől fogva hálás politikai téma a Duna mindkét partján. Az általa gerjesztett vita  szlovák-magyar szempontból egészen addig lesz érdekes, míg ki nem derül, mennyi az annyi. Azaz, a szlovákiai magyarok közül hányan fogják kérvényezni az egyszerűsített honosítási eljárást.

A magyar kormány, érezve, hogy a szlovák választások előtt robbant kezdeményezése friss tuningra szorul, tájékoztató kampányt (a szlovmagy sajtó szerint állampolgár-toborzó kampányt) tervez ősszel a határon túli magyarok körében. A kezdeményezés célja minden valószínűség szerint, hogy legitimizálja önmagát. Azaz, hozza legalább az első éves kormányzati becslés alsó határát, a legalább 250 ezer főnyi igénylőt. Negyed milliónyi határon túli magyar ugyanis  már komoly erő, mely utólagos legitimációt képes nyújtani bármilyen politikai elképzelésnek. Ellenkező esetben  könnyen nevetség tárgyává válhat szlovák részről amiatt,  hogy a Fidesz olyasmit erőltet, melyre a honi magyarok túlnyomó többsége igazából magasról tesz.

A felvidéki magyarokat ismerők friss tapasztalatai azt mondatják velünk, igencsak fel kell kötnie a gatyát Orbán Viktornak, ha emelt fejjel, győztesen akar kikerülni ebből a játékból.

Rudolf Chmel (Most-Híd) kisebbségekért felelős miniszterelnök-helyettes hétfői, első látásra biztató, valójában azonban inkább ügyesen csomagolt javaslatának célja ugyanis éppen az, hogy a magyar állampolgárságot kérvényezők számát csökkentse. Hogy majdan, politikusként kezüket széttárva azt mondhassák: „Uraim, a kisebbségek itt, Szlovákiában szeretnék jól érezni magukat, mi pedig azért vagyunk, hogy az igényeiket kielégítsük.”

Amint azt Chmel hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, a magyar státusztörvény és szlovák választörvény általi vitát kétoldalú megegyezéssel rendezné, melynek feltételei: „A megegyezésben Magyarország kötelezné magát, hogy nem fogja tömegesen toborozni az állampolgárokat (értsd lemond a tájékoztató kampányról – szerk. megj. ), Szlovákia pedig vállalná, hogy nem fogja diszkriminálni azokat, akik felvették a magyar állampolgárságot.”

Ha a magyar kormány besétál  a készülő csapdába, a kettős állampolgárságot igénylők túl alacsony száma miatt könnyen megégetheti magát, és szlovák oldalról nevetség tárgyává válhat.

 hirdetes_300x300  

Király Zsolt

U.I. Ahogy azt a szerző korábban már nyilvánosan kijelentette, a törvény hatályba lépése után pozsonyi magyarként az elsők között  fogja kérvényezni a kettős állampolgárságot, kizárólag annak szimbolikus jelentősége miatt.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!