Az idei önkormányzati választások egyik nagy tétje, hogy van-e hosszútávon létjogosultsága két, a felvidéki magyarok érdekképviseletét hirdető pártnak. Míg a júniusi parlamenti választásokon magát túlnyerő Most-Híd helyi struktúrák hiányában is igyekszik magabiztos képet mutatni, próbálva megismételni  az országos eredményt, a választási veresége után megroggyant, de továbbra is jól kiépített regionális struktúrákkal, saját polgármester- és önkormányzati képviselők garmadával rendelkező MKP inkább a túlélésre játszik. Együttműködés vagy szembenállás? Mi lehet  a nyerő stratégia? A  november 27-i önkormányzati választások után kiderül. Addig is, vigyázó szemetek Komáromra vessétek!

Talán nem túlzás ha azt mondjuk, hogy Komárom a szlovákiai magyarság egyik utolsó végvára.  Egy többségében magyarlakta város, magyar polgármesterrel, magyar többségű képviselő testülettel, ahol bár helyenként a kiábrándultság, fásultság és csalódottság jelei mutatkoznak,  hisz újabban már csak koszorúzással, burleszk filmekbe illő szoboravatásokkal képes a médiába kerülni, a helyi lakosság sorsa továbbra is a saját kezében van. Ami  pedig a  legfontosabb, itt dőlhet el sok minden a jövő, a következő évek szlovákiai magyarok politizálására vonatkozóan.

Komárom valahol a Felvidék kicsiben. Bastrnák Tibor polgármester Hidas (korábban MKP), a képviselő testület többsége MKP-s (legalábbis volt, a választási ciklus elején). Adott továbbá egy helyi magyar egyetem, magyar gimnázium, és sok-sok kis helyi érdek, ilyen-olyan vállalkozás, kiépített existencia, mely érthetően szeretne túlélni. Kerül amibe kerül. A kérdés csak az, hogyan?

Lesz-e Most-Híd – MKP együttműködés Komáromban?

A közös lista támogatói az összes táborban megtalálhatók. A helyi MKP részéről viszont legalább ugyanennyien ellenzik.

Bastrnák Tibor
Bastrnák Tibor polgármester, (egyben a Most-Híd parlamenti képviselője) szerint közös képviselőjelölti listára és polgármesterjelöltre van szükség, csak így előzhető meg ugyanis, hogy az őszi önkormányzati választásokon Anton Marek személyében szlovák kézbe kerüljön a városi jogar. Bastrnák ezzel lényegében  önmaga, és szűk érdekszférája politikai túléléséért harcol, mégpedig egyes MKP  tagok segítségével. A Most-Hídnak ugyanis Hortai Éva jelenlegi alpolgármester, Kovács Péter hivatalvezető, ill. Sebő Zsolt, Vörös Péteren (?) kívül nincs nagyon más embere a városban, akit helyi képviselőjelöltként bevethetnének. E témában figyelmükbe ajánljuk egyik korábbi, elhíresült cikkünket.

 hirdetes_300x300  

Az álfüggetlenek

Bastrnák közös listás javaslatát egyes álfüggetlen helyi képviselők is támogatják. Nekik a legkínosabb az egész szembenállósdi, és lenne égetően fontos a közös lista. Már csak amiatt is, hogy  Bastrnák szekerét tolva továbbra se kelljen szint vallaniuk. Hozzájuk csatlakoznak azok a Bastrnák érdekszférájába tartozó helyi politikusok, akik az MKP soraiból tolják a polgármester szekerét.  Nekik szintén  jóval kényelmesebb lenne a közös listán való indulás, mintsem tartva a közvéleménytől, kilépni az MKP-ból és egy másik párt listáján indulni. Bastrnáknak  nagy szüksége van mindannyiukra, nélkülük ugyanis nincs meg a kellő támogatottság.

Mit mond majd Andruskó Imre?

Andruskó Imre Kép: Facebook
Érdemes külön kitérnünk Andruskó Imrének, az MKP helyi szervezeti elnökének ténykedésére is, aki egyben a komáromi magyar gimnázium igazgatója, volt MKP-s parlamenti képviselő. Andruskó valójában az a személy, akinek Bastrnák mellett a leginkább megfelel a közös lista. E véleményét azonban idáig nyíltan nem merte vállalni. Bastrnák MKP-t ostorozó kijelentéseit legtöbbször szó nélkül hagyja, ha pedig más reagálni szeretne, különutasnak titulálja. Az általa vezetett helyi szervezet káderhátterét sokkal inkább a nálunk, magyaroknál oly gyakori széthúzás jellemzi, mintsem hogy túltengenének benne a piacképes polgármester-jelöltek. A helyi viszonyokba belelátó olvasóinkat arra kérjük, hogy Czíria Attila MKP alelnök, Szabó Béla alpolgármester, Fehér Csaba, Petheő Attila, Keszegh Béla képviselő urak, illetve a háttérben továbbra is aktív Fehér Miklósra vonatkozó véleményüket  kommentben osszák meg velünk.

Andruskó Imre így  egyelőre hintázik, miközben saját facebook profilján már készíti elő a terepet a bejelentésre, ezzel is rendszeres muníciót adva az őt árgus szemekkel figyelőknek. A gond ott van, hogy üzeneteivel leginkább az MKP-t gyengíti. A kérdés tehát az, hogy a helyi MKP elnök miért nem azt teszi, ami a dolga? Miért nem védelmezi az MKP érdekeit, miért nem nevez meg saját, lehetséges polgármester-jelölteket (akár önmagát, ha karikáit tekintve ennyire népszerű a városban), erős embereket, miért nem mutatja be pártja prioritásait? Ugyanezt megvárhatná a másik oldalon, majd  lehetne tárgyalni. De addig miről?

Mit hozhat a jövő?

Bárhogy is lesz, az MKP jövője szempontjából létérdek, hogy a stratégiai településként kezelt Komáromban a párt külön listán, saját polgármester-jelölttel induljon. Vagy ha nem, győzze meg Bastrnák Tibort, hogy támogassa ő az MKP jelöltjét, esetleg valakit függetlenként. Ellenkező esetben a helyi koalíció igazából csak a Most-Híd, és egyes velük szimpatizáló MKP-s és „független” képviselők érdekeit szolgálja. Ha a város a fentebb vázolt érdekek mentén mégis a Bastrnák vezette közös lista mellett dönt, az precedenst teremthet más, az MKP-ból kifelé kacsingató további káderek számára országszerte. Ez pedig a Most-Híd kormánypozíciójából adódóan fatális kihatással lehet az MKP-ra nézve, felgyorsítva akár a párt Most-Híd általi felvásárlását is.

Vannak községek, ahol a közös lista elfogadható, sőt, ajánlatos. Komáromban azonban tiszta vizet kell önteni a pohárba. És hogy a helyzet nem teljesen reménytelen, mutatja az is, hogy egyes e világi érdekcsoportok (igaz, a Transpetrol és a pozsonyi, ill. kassai érdekkörök sem alszanak) már készítik elő Bastrnák Tibor számára  a másik terepet, a környezetvédelmi tárcát…

Király Zsolt

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!