A minap a magyar kollégák írtak egy átfogó és élvezetes írást a világon fellelhető politikai viccpártokról, kezdve a magyarországi Kétfarkú Kutya Pártjától, izlandi, kanadai, német, lengyel, stb viccpártokig. Elemezték a viccpártok miben létét, esetleges sikerességük okait.

A cikkből például megtudhatjuk, hogy Reykjavik jelenlegi főpolgármestere is egy viccpártból való. Jon Gnarr pártja, a Beste Flokkurin (Legjobb Párt) fölényesen nyerte meg az idei reykjaviki helyhatósági választásokat, így ők adhattak jelöltet a polgármesteri székbe. De a cikkből többek között információt szerezhetünk minden idők legsikeresebb viccpártjáról, a lengyel Sörimádók Pártjáról is, amely az 1991-es országgyűlési választáson 16 mandátumot szerzett. Ilyenkor sajnálom csak igazán, hogy nem Lengyelországban születtem, mert velem született adottságaimmal biztos a pártelnöki funkcióig vittem volna;)

Korábban már mi is írtunk a német politikai humorról Horst Schlämmer német színész és humorista önjelölt német kancelláraspiráns személyében, akinek sajnos csak mozifilmen sikerült betörnie a nagypolitikába. Pedig pártprogramja igencsak tetszetős volt: először is lehetővé tette volna mindenki számára az ingyenes plasztikai műtétet; eltörölte volna az autóvezetők pontrendszerét; saját kis városkáját, Grevenbroichot német világvárossá tette volna, és minden ott lakó számára születésétől kezdve biztosította volna a 2500 eurós havi fizetést. Persze csak fiktív jelölésről volt szó, és lényegében csak az új filmje reklámkampányaként indult a választásokon.

De visszatérve hazai vizekre, viccpártok nálunk is léteznek, vagy éppenséggel Csehországban. Szlovákiában ugye van több is, de amit tényleg ebbe a kategóriába lehet sorolni az a „Paliho Kapurková, veselá politická strana“ (Paliho Kapurková, Vidám Politikai Párt), amelynek egyetlen képviselője és egyben pártelnöke Pavel Vass homonnai vidám mozdonyvezető.

Paliho Kapurkova

Csupán kétpontos választási programjukkal a választási rendszert és egyes fogalmakat szerették volna tisztázni. Bár az igazat megvallva ez a párt nem is tartozik igazán a klasszikus viccpártokhoz, mert olyan semmilyen programmal és imidzsel álltak elő, meg tulajdonképpen csak én soroltam a viccpártok közé, többek között pl. azért, mert Pozsonyban több szavazatot szereztek, mint az MKP.

A párt keletkezését gondolom a cseh szakállas „testvérpárt” a Balbínova Poetická Strana (Balbín poétikus pártja) inspirálta, amelynek pártelnöke a szintén szakállas Jiří Hrdina. Itt épp gondolkodás közben látható:

 hirdetes_810x300  

A párt 2002-ben alakult egy sörözés keretén belül. Most rosszmájúan mondhatnánk, hogy a párt alapításakor biztos be volt kapva a társaság. És az, hogy máig léteznek, csak azt bizonyítja, hogy még nem józanodtak ki teljesen;) De így kimondottan kellemes kis társaság, és komoly választási programjuk is van, amely a BalbíNew Deal fedőnevet viseli és a párt honlapján megtalálható. Külön dicséretet érdemel, hogy saját kocsmával rendelkeznek, ahol kellemes kis koncertek és programok kerülnek megrendezésre, és kétfajta saját házilag készített sörspecialitással is rendelkeznek, függően a választások menetrendjétől. Most például egy Balbínova povolební 14° (Balbín választások utáni 14-es) és egy Balbínova 12-es van terítéken. Többek közt egy éttermet is üzemeltetnek, de még múltkor, amikor végre elhatároztam, hogy elnézek oda lecsekkelni a kínálatot, aznap reggel olvastam az újságban, hogy leégett. Biztos politikai összeesküvés áldozata lettem.

A végére még pár fotó

…a párt országos kongresszusáról…

… amikor a pártelnök a főtanácsosától kér tanácsot…

…és amikor Pavel Bém prágai polgármesterrel ünnepélyesen átadják a Václav teret:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!