Szombaton népszavaz az ország. 6 kérdésre válaszolhatunk igennel vagy nemmel, mely az utóbbi évek közvélemény-kutatásai közül a legdrágább lesz, ráadásul vélhetően érvénytelen. Mindezt 7 millió euróért. A referendum általában hasznos intézmény, a népi demokrácia egyik bevett formája, melyben a polgárok mondhatnak véleményt az őket  (is) érintő dolgokról.

Szlovákiának a népszavazásokkal nincs sok szerencséje. Egy olyan országban, ahol az egykori Csehszlovákia kettéválasztásáról sem kérdeztek meg senkit, érdeklődni most Pista bácsinál és Mari néninél többek között arról, hogy szeretné-e a kormánylimuzinok felső értékhatárát 40 ezer euróban maximalizálni, pikáns, populista és üres politikai húzás.

A holnapi népszavazás sorsa már akkor megpecsételődött, amikor a Szabadság és Szolidaritás (SaS) pártja, mint a kiírás kezdeményezője bejutott a parlamentbe. Ezt erősítette maga az államfő, Ivan Gašparovič, amikor a referendumot nem a helyhatósági választások (november 27.) időpontjára időzítette, pedig költséghatékonyság szempontjából is ez lett volna az ésszerű.

Az SaS elsődleges – egyébként legitim – célja kezdettő fogva a referendum saját, politikai-marketing célokra való felhasználása volt. Elérni, hogy kihirdetésre kerüljön, amivel a pártot is ügyesen láttatják. Az már kevésbé, hogy ha mindez sikerült, érvényes is legyen. Jól példázza mindezt Sulíkék hozzáállása. A részvételre való buzdítás lehető legkényelmesebb, legegyszerűbb módjaként rendeltek országosan mintegy 1000 óriásplakátot, mellyel nagyrészt le is tudták a kampányt. Míg korábban, a választások előtti kampány során aláírásgyűjtés gyanánt –  melyből több mint 400 ezer jött össze – becsülettel járták az országot, személyesen, az emberek között gyűjtve minden egyes autogramot, mára, a kormánykoalíció tagjaként a kezdeti lendületük e téren kifúlt. A szombati szavazással kapcsolatos tudnivalók ugyan a párt magyar nemzetiségű honatyájának, Somogyi Szilárdnak köszönhetően még ha több több hibával, de a liberális párt honlapján dicséretes módon magyarul is elérhetők, arra már nem vették a fáradságot, hogy frissítsék a tavalyi promót, melyet a 2009-es aláírásgyűjtés alatt használtak, és melyen még Ján Oravec EP képviselő-jelölt neve is díszeleg!! Az egész mozgósítás láthatóan inkább már csak egy becsületkör az SaS részéről.

Szlovákiában eddig egyetlen népszavazás volt sikeres, az EU-ba való belépésről. Az is hajszál híján, úgy, hogy a szavazás napján,  az addigi alacsony részvételi adatokat látva figyelemfelkeltésként a legfőbb közjogi méltóságok egész délután  Pozsony-belvárosában sétálgattak a média kereszttüzében. Miközben végig igencsak ingott az akkori  referendum-felelős kormányfő-helyettes, Csáky Pál széke. De sikerült.

A szombati valószínűleg nem fog, mégis fontos, hogy ha már kihirdetésre került, éljünk állampolgári jogunkkal, és véleményt mondjunk. A hat kérdés között ugyanis azért van néhány, melyre érdemes igennel szavaznunk.

 hirdetes_810x300  

Király Zsolt

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!