Frissítve 14.15 Bugár kilépéssel fenyeget! Áll a SME mai címlapján, és bár a főügyészválasztásról nem akartunk írni, az immár hetek óta zajló cirkusz mellett mégsem mehetünk el szó nélkül. A tét ugyanis nem kisebb, mint a kormánykoalíció jövője, és néhány pártelnök (Dzurinda és Bugár) becsülete.

Zoltán Horváth (SDKÚ-DS) – az egyébként magyarul is jól beszélő kormánypolitikus – a mai sajtóban újabb olajat öntött a tűzre. A főügyészválasztás kapcsán a Most-Hídra terelte a gyanút, melynek köszönhetően mint ismert – felrúgva a koalíciós egyezséget – egy szavazat híján majdnem újraválasztották a régi főügyészt. Horváth állítása szerint a titkos szavazásnál egy szavazócédula ki lett cserélve, mely lehetővé tette a manipulációt. A Sme napilap értesülései szerint az érvénytelen szavazócédulát Jakab Elemér, a Most-Híd frakciójának keleti erős embere (egyébként Bugár Béla komája) cserélte ki. Kassán, mint ismert, a Smer a Most-Híddal indult koalícióban, és nyert. Ennek köszönhetően Richard Raši korábbi egészségügyi miniszter személyében baloldali polgármestere lett a városnak .

 

A Sme napilapnak nyilatkozó Martin Pado SDKÚ-DS-s képviselő szavaiból világosan kiolvasható az is, hogy  a parlamenti pletyka szintjén pontosan tudják, kik az "árulók". Megnevezni viszont nem merik őket, mivel az  minden bizonnyal a bíróságon folytatódna, ahol titkos szavazásról lévén szó, lehetetlen lenne bizonyítani bármilyen állítást. A vizsgáló szerv ráadásul maga az ügyészség, mely érintett.

Bugár Béla az évek óta építgetett hírnevét féltve így nem is reagálhatott másként a gyanusításra, mint úgy, hogy "ha ez folytatódni fog, nem maradunk olyan koalícióban, ahol tettest keresnek. Lehet, hogy azok kiabálnak a legjobban, akik előzőleg Trnkára (szerk. megj. a jelenlegi főügyészre) akartak szavazni".

 hirdetes_300x300  

Bárhogy is van, a hunyó mediális értelemben most Bugár Béla és pártja. Kiváncsian várjuk, képesek lesznek-e visszadobni a labdát a Dobroslav Trnkát korábban javasló Dzurinda-Janiš (SDKÚ-DS) páros térfelére. Úgy, hogy kibírja a kormánykoalíció.

És hogy mi lehet az egész egymásra mutogatás mögött? Valószínűleg annak tétje, hogy ki lesz a következő, Robert Fico vezette kormányban a Smer koalíciós partnere…

Frissítve: Bugár Béla reakciója a "frusztrált képviselők" gyanusítgatásaira: hétfőn a párt rendkívüli elnökséget hívott össze, még a Koalíciós Tanács ülése előtt.

 

Király Zsolt
 
Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!