Egy politikus szekere egészen addig fut, amíg az amit mond, cselekszik, elfogadott és hiteles. A társak, politikai partnerek, média és választók számára. Bugár Bélára e tekintetben mostanában rossz idők járnak. Bár évekig a szerencse kegyeltje volt, és továbbra is a legnépszerűbb szlovákiai magyar politikus, nagy ívű karrierje vége felé renoméját egyre inkább viharfelhők árnyékolják. Az egykori csillogásnak úgy néz ki, mára végérvényesen vége.

Bugár Béla sokáig kirobbanthatatlannak tűnt az MKP elnöki székéből. Amikor két kormányzati ciklus után erre sokak meglepetésére mégis sor került, elképzelhetetlennek tűnt, hogy az évek alatt felépített nimbusz ilyen könnyen veszendőbe menjen. Be is indult az átmentési hadművelet. Oligarchák, médiamunkások egész sora szállt harcba hogy lebo Béla ismét pártelnök lehessen, a dolgok a "helyükre kerüljenek", egy szűk haveri kör pedig visszakapja megszokott játékszerét.

Jöttem, láttam, győztem

A Most-Híd ennek megfelelően futott neki a parlamenti választásoknak, minden egy lapra tett fel, és nyert. Bombasztikus kampányukkal lesöpörték az MKP-t, és sokak örömére visszaállt a dolgok rendje. Június 12. óta viszont elég idő telt el ahhoz, hogy egyre nyilvánvalóbb repedések mutatkozzanak a frissen felkent vakolatban. Mára már eddigi szövetségesei is egyre kritikusabb hangot ütnek meg Bugár Bélával szemben, ami láthatóan nem marad minden nyom nélkül. Hitelessége pedig rohamosan csökken.

Akik ismerik őt, tudják, hogy a szlovákiai magyarok elsőszámú politikusa alapvetően egy hiú ember, aki rettentően érzékeny a saját megítélésére. Ennek következtében igencsak kellemetlenül érintette őt az a pofon, melyet a legutóbbi helyhatósági választásokon,,lakóhelyén, Somorján kapott. A Most-Híd ugyanis hiába  voltak a megszokott óriásplakátok,  hiába az erőteljes, Bugár nevével és arcával fémjelzett kampány, a városban csúfos vereséget szenvedett. Somorja polgármesteri székébe az MKP ülhetett, a 19 fős képviselői testületbe pedig mindössze egy képviselői hely jutott csak a narancssárgáknak. Mindez saját lakóhelyén, ott, ahol az embert leginkább ismerik.

 hirdetes_810x300  

Szép volt, jó volt…

De máshol sem kecsegtetőbb a kép. A párt nemzetközi fórumokon sehol sincs, és a szomszéd Fidesznél sem képes áttörést elérni. Ami viszont ennél valószínűleg sokkal jobban bántja Bélát, hogy a média sem úgy táncol már, ahogy szeretné. Bugárt azon véleményformáló honi újságírók temetik egymás után, akiknek nem kis szerepük volt abban, hogy a Most-Híd ide jutott. Štefan Hríb, Szlovákia legrangosabb hetilapjának, a .týždeň-nek a  főszerkesztője – aki júniusban még teljes mellszélességgel a Híd mellett kampányolt – ábrándult ki talán a leghamarább. Júliusban már Bugár hatalmaskodásáról, szeptemberben a pozícióhoz és a pénzhez vezető útról, hétfőn pedig már egyenesen arról írt, hogy Bugár Béla számára az év csalódása. De ha belelapozunk a Sme, PravdaHospodárske Noviny, vagy a .týždeň cikkeibe, ennél cifrább véleményekkel is találkozunk. És ami szintén fontos, a Most-Híd szlovák tagozatát, a párt dicsfényét adó négy OKS-es képviselő is egyre elégedetlenebb.

A főügyészválasztás kapcsán, melyről mi is írtunk, az is megmutatkozott, milyen is pillanatnyilag Bugár Béla politikai súlya. Láthattuk, hogy a nagy szavak, kemény, mediális feltételek, elvi kijelentések már nemigen hatják meg a koalíciós partnereket. Büszkeség így ide vagy oda, nem ez volt az első eset, hogy Bélának visszavonulót kellett fújnia, és csendben besorakoznia az őt megillető helyre.

A lebo Béla effektus vége

A Most-Híd elnöke előtt azzal, hogy választói, a média és politikai partnerei előtt egyre limitáltabb lehetőségekkel rendelkezik, bizonytalan jövő áll. Kérdés, hogy a lebo Béla effektus látható elillanásával képes lesz-e még egyáltalán megújulni. Ellenkező esetben jöhet az egyre irányíthatatlanabbá váló agrárminiszter, Simon Zsolt, aki a képviselői klub hozzá közel álló tagjaival és néhány háttéremberrel együtt már készíti elő a terepet…

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!