Frissítve: 23.55 Két politikusi nyilatkozat és azok lehetséges magyarázata. A Most-Híd politikai stratégiájának fejtegetése a Fideszhez fűződő viszonyról.

Bugár Béla a TA 3 hírtelevízó szombati vitaműsorában: „Most, amikor a kisebbségi nyelvhasználati törvényről tárgyalunk, ami fontosabb számunkra, mint a  választójog, vagy bármi más Magyarországon, – mert Szlovákia állampolgárait érinti – akkor mit tesz Orbán Viktor? Bejelenti, hogy választójogot ad nekünk. Mintha kijelentéseivel befolyásolni szeretné a szlovák parlamentben folyó vitát, ami be is következett. Orbán szavait a szlovák ellenzék rögtön a képünkbe vágja, mintha mi tehetnénk róla. Személy szerint én nem kívánom, hogy Orbán Viktor így beavatkozzon a szlovák parlament törvényhozási mechanizmusába.“ Orbán szerinte gyakran bonyolítja a Most-Híd helyzetét.

Rudolf Chmel miniszterelnök-helyettes (Most-Híd) pénteken, a kisebbségi nyelvhasználati törvény vitájában: „A Hídnak semmilyen kapcsolata nincs Budapesttel, a Fidesszel vagy Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Javaslom pártunk bírálóinak, bánjanak óvatosabban ezekkel a nevekkel, fogalmakkal, ha azokat a Híddal hozzák összefüggésbe".

Gál Gábor vasárnap (STV, 5 perc múlva 12): "A választójog megadása nem szerencsés lépés, a Most-Híd elutasítja azt".

Mint tudjuk, Bugár és Chmel a Most-Híd két kulcspolitikusa. A szlovák-magyar párt két legfontosabb, szlovák-magyar tartópillére. Egyikük a párt elnöke, legnépszerűbb politikusa, parlamenti alelnök. A másik kormányalelnök, miniszterelnök-helyettes, akihez a Most-Híd teljes kisebbségügyi agendája tartozik. Összehangolt nyilatkozatuk arról tanúskodik, hogy a párt a napokban alapjaiban változtatott a Fideszhez fűződő viszonyán. Mi következhet mindebből?

 hirdetes_300x300  
  • Az eddigi „korrekt, mellérendelt partneri viszonyra törekszünk a Fidesszel a szlovák-magyar viszony javulása érdekében“ hozzáállást felváltotta a Fidesz politikájának nyílt elutasítása. Bugárék elhatárolódtak Orbán Viktortól. A napokban, a választójog, ill. a kisebbségi nyelvhasználati törvény kapcsán nyilvánvalóvá vált, hogy a párt (végleg?) szakított a Fidesszel. 

 

  • Bugár lényegében arra törekszik, hogy leválassza Orbán Viktort a szlovákiai magyarokról. A felvidéki magyar közösség innentől kezdve két magyar politikus közül választhat, két különböző politikai üzenetet lájkolhat. (Mint ismert, a tavalyi választások előtti kettős állampolgársági téma egyszer már megversenyeztette őket. A Most-Hídnak pedig a téma elutasítása hozott a konyhára).

 

  • Bugár kifelé egészen a közelmúltig úgy tett, mintha sajnálná, hogy „a Fidesz nem akar élni azzal a lehetőséggel, hogy korrekt partnere legyen a szlovák kormányban“. Mára a helyzet gyökeresen megváltozott. A párt időközben osztott-szorzott és rájött, hogy kifizetődőbb lehet számukra, ha váltanak. A Fidesz világos elutasítása, a szlovákoktól átvett Orbán ellenes retorika többet hozhat a konyhára, mint az eddig hangoztatott korrekt partneri viszony. Főleg, ha mindezt a Fidesz sem erőlteti.

 

A Most-Híd új stratégiájával nem kell egyetértenünk, attól az még legitim és világos politikai célokat követ. Ráadásul úgy néz ki, elég hatékony. Ha a Fidesz és partnerei nem szeretnék elveszíteni a szlovákiai magyar választókért folyó küzdelmet (ismerve azok többségének bátortalan hozzáállását), sürgősen meg kell fog kelleni találniuk a szükséges válaszlépéseket!

Király Zsolt

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!