Vencel
 • HUF: 406.56
 • USD: 0.96
 • 14 °C
 • 19 °C

Hirdetés (X)

politika

Ad: „Bastrnák Tibor: A savanyú szőlőről“

Bastrnák Tibor a Most-Híd parlamenti képviselője tegnapi írásában belekóstolt korábbi pártjába. Berényi József, az MKP elnöke a kisebbségi nyelvhasználati törvény kapcsán szerinte nem mond igazat. Bár konkrétumokat nem mondott,  a magyar párt hőzöngéseit Bastrnák szerint nem lenne nehéz cáfolni. Mint írja, nem az elfogadott törvényi állapot, hanem az MKP riogatása az, ami elbizonytalanítja az embereket anyanyelvük használatában. Bastrnák ezért arra buzdít mindenkit, hogy az ellenkampány ellenére (sic!) bátran használják anyanyelvüket.

Végül felteszi az ötmilliós kérdést: kire van nagyobb szüksége a szlovákiai magyaroknak? A magyarságukat a közéletben érvként használókra, akik meglévő jogaikkal sem élve szlovákul írják nevüket (szerk. megj. Bastrnák példaként négy, köztiszteletben álló komáromi lakost hozott fel, köztük Dr. Baštrnák Ferencet és Dr. Viola Pált, akik az önkormányzati választások előtt meglátogatták őt, hogy lépjen vissza a polgármester-jelöltségtől annak érdekében, hogy Komáromnak magyar polgármestere legyen), vagy azokra, akik a szürke hétköznapokon is igyekeznek minél többet hozzátenni közösségünk értékeihez? (Ez lenne ő).

„Meggyőződésem, hogy nem szabad a hőzöngőkre hallgatnunk, hanem a tetteket kell értékelnünk.“- fogalmaz Bastrnák. Értékeljük hát a tetteket!

Kisebbségi nyelvhasználati törvény

A tény az, hogy egy alapjában véve jelentős előrelépéseket tartalmazó törvényjavaslatot fapadosítottak a szlovák nacionalisták szerint úgy, hogy megfeleljen a többségi nemzet elképzeléseinek.

A törvényt, ha gyakorlati oldaláról nézzük, visszalépésként értékelni ugyan erős, érdemi előrelépésként pedig megtévesztő. A kétnyelvű táblák esetében maradt a status quo, a mai állapotok konzerválása. Igor Matovič elérte, amit akart.  A nyelvhasználati küszöb ugyan húszról tizenöt százalékra csökkent, de csak 2021-től. Magyarán, elfogadtunk valamit, amivel csak 10 év múlva tudunk majd élni. Feltéve, ha az addigi kormányok nem változtatnak rajta.  Sokatmondó, hogy már a ruszin kisebbség is elégedetlenkedik.

A törvény pozitívuma, hogy a kétnyelvű dokumentációk esetében jelentősen bővíti a lehetőségek körét. Házassági levelet, anyakönyvi kivonatot, adóbevallási íveket innentől kezdve bátran kérhetünk magyarul is. A gond csak az, hogy ezekkel a lehetőségeket a szlovákiai magyarok nagy része nem fog élni. A magyar nyelv ugyanis az utóbbi évtizedekben annyira konyhanyelvvé silányult a mindennapi szóhasználat terén, hogy az kihat a hivatalos, magyar nyelű dokumentumok értelmezésére is. Magyarán: a szlovákiai magyar nem érti, amit hivatalosan magyarul olvas. Friss példa: sok helyütt a helyi szlovmagyar nem értette a magyar nyelvű népszámlálási íveket! A napi szóhasználatban ugyanis az abban foglalt megnevezésekkel, fogalmakkal egyáltalán nem találkozik.

Ami a kétnyelvű dokumentációk lehetőségétől sokkal fontosabb lett volna, és az eredeti javaslat tartalmazta, az a magyar nyelv szóbeli használatának kibővítése volt a  hivatali ügyintézés során. Ezzel ugyanis naponta élünk. Itt viszont jelentős visszalépés történt. A törvényből kiesett a nemzeti kisebbségek nyelvét ismerő hivatalnokok alkalmazásának kötelessége. Ezentúl, a hivatalok vezetői szabhatják majd meg, mikor lesz magyar nyelvű félfogadás. Nem akkor, amikor az ügyfél szeretné, hanem amikor a hivatal azt jónak tartja. Akár heti egy nap, 1-2 órában.

A törvénnyel kapcsolatos további érvek pro és kontra itt olvashatók:

Bastrnák Tibor szerint a kisebbségi nyelvhasználati törvény mégis lényegesen jobb lett, mint előtte volt. Hogy ez valóban így van-e, olvasóink megitélésére bízzuk.

A haszontalan

A Most-Híd politikusa tovább is kérdez: „a második legerősebb kormánypárt államtitkáraként Berényi vagy elnökelődje, Csáky Pál miniszterelnök-helyettesként mit tettek azért, hogy jobb legyen ez a törvény (semmit) és sok kérdést feltehetnék még, de nem ez a lényeg.“

Nos, az ilyen kérdéseknél érdemes megnézni, ki az, aki felteszi őket, és van-e rá erkölcsi alapja. Bastrnák Tibor ugyanis releváns kimutatások szerint (szerk. megj. 2010. decemberi állapot) haszontalan politikus. Rendszeresen azon képviselők között virít, akik teljesen feleslegesen ülnek a szlovák törvényhozásban! Az adófizetőknek nem mindegy, hogy teljesítménye alapján parlamenti ciklusokon keresztül a legingyenélőbb honatyák közé tartozik!

Verbális képességeiről korábban már értekeztünk. Azt, hogy mire képes parlamenti felszólalásaiban, az archívumok és az őt ismerők tanusíthatják.

Komáromi ténykedéséről tavaly novemberben mondtak véleményt a helyi választópolgárok: hivatalban levő polgármesterként csúfos vereséget szenvedve 8 év után az utolsó helyen végzett a polgármester-jelöltek között. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy neki köszönhetően van szlovák polgármestere Komáromnak.

Tavaly augusztus 20-án az Új Szóban Bugár Béla, a Most-Híd elnöke sem zárta ki annak lehetőségét, hogy olyan független jelöltet támogatna a párt, aki integráló személyiség. A komáromi Most-Híd ezt az elképzelést elvetette, mint ahogy Bastrnák is annak lehetőségét, hogy az önkormányzati választások előtti hajrában visszalépjen Stubendek László javára, aki végül több száz szavazattal megelőzte őt.

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Bósza János
2011. jún. 02. 08:00

Tisztelt Zsoltika, amit itt írt a rengeteg részigazságot tartalmaz, de ugyebár a féligazságok a legnagyobb hazugságok. Ön a politikai karrierjét az MKP emlőink egyengeti, vagyis megélhetési politikus, akárcsak Bastrnák. Most sorolhatnám az MKP-s és volt MKP-s listát kik mik, kikből áll a felvidéki magyar politikai paletta. Nem ott a baj, hogy vannak megmondó emberek az Önök pártjaiban, hanem az a baj, hogy Önöket csak egy dolog érdekli minél tovább ott maradni a húsosfazék körül. Tudja én még emlékszem mikor 2008-ban olyan okosan beszólt a Belousovovával folytatott tévés vita után. Ami szó az lenézés és sértegetés volt, ezt a stílust képviselte a 2010-es választáskor is. Tudja magával és a magukfajtájával ellentétben és sohasem törekedtem babérokra, le tudtam mondani még Stubendek javára is, hogy magyar lehessen a komáromi polgármester, de Önök nem voltak képesek még csak annyit sem mondani köszönöm, ez helyett marad az a beteges lenézés. Csak egyet nem tudok, miért érzik magukat annyira a lovon? Kik maguk? Megmondom, azok akik átadták Komáromot egy szlovák polgármesternek, akik benyaltak neki, akik képtelenek a határról a törvénysértő módon elhelyezett trianoni szlotakövet eltávolítani. Tudja magukkal ellentétben legyenek mököpösök, hídasok én tudom, hogy mit akarok és ezért teszem a dolgokat és sajnos nem a soviniszta szlotafélék tesznek nekem leginkább keresztbe, hanem a magukfajtája. Tehát az Ön szájából azt hallani, hogy a Bastrnák lenne a felelős egy személyben, hogy Öregkomáromot eladták, elárulták 30 ezüstért, az bizony túl nagy merészség az Ön részéről. Nézzen tükörbe és lát még egy árulót. Csak komáromi szinten, most több tucatnyit tudnák megnevezni, de miért is tenném, hogy megint lovat adjak maguk alá. Majd az utókor fog ítélkezni és odakerülnek ahová valók a szemétdombra. Persze van még megoldás, van még egy utolsó esélyük, ezt pedig igazmondásnak hívják. Nehéz rögös út, de csak így érdemes élni, küzdeni és csak így lehet jót és hasznosat cselekedni saját nemzetem részére. Félek, hogy a lényeget megint nem érti meg, pedig világosan fogalmaztam.

  nyomkereso
  2011. jún. 02. 09:16

  Bósza úr, Stubendek László kampányfőnökeként ott voltam a Pokol Hotelben, amikor lakossági fórumunkon Ön bejelentette, hogy visszalép. Stubendek László erre kezet nyújtott Önnek, és megköszönte. De ha lehet, maradjunk a témánál.

   Bósza János
   2011. jún. 02. 10:55

   Látja megint nem mond igazat. Elmentem oda, hogy tiszteletemet mutassam ki, mint ellenfélnek. Talán 10 percig voltam ott. De én ott semmit nem jelentettem be. Honnan veszi ezt? Csak Stubendek köszöntött, mint ellenfelet. Ezek után adtam neki kezet. Ha ott volt ismernie kellene az igazságot. Én a témánál vagyok, ha Önöket és a bastit érdekelte volna igazán Öregkomárom sorsa, akkor lehetett volna megegyezés. Mit gondoltak akkor, amikor bastinak ultimátumot adtak, hogy visszalép, akkor temették el Komáromot és alapozták meg Marek győzelmét. Vagy ez volt az egyik megoldás, ha már nem győzhetnek, akkor győzzön Marek. Ki lett az alpolgármester egy bólogatós MKP-s, vagy tévednék. Magukat és a basti csapatát csakis a hatalom érdekelte. Emlékszik egy témában, amiből Ön tudatosan kihagyott erről már írtam, ki akart tiltatni, tudja ez a baj ez a beteges dolog. Elég arról a magas lóról leszállni és mindjárt más légkör alakulhat ki. Csak ehhez egy kis önkritika és akarat kéne.

   nyomkereso
   2011. jún. 02. 11:42

   Bósza úr, több mint százan voltak jelen, akik mindezt tanusíthatják!

   http://www.bumm.sk/47577/del-komarom-kepviseloi-is-ott-lesznek-stubendek-foruman.html

   http://www.komarom.org/2010/10/bosza-janos-visszalepett/

   De már sajnálom, hogy reagáltam Önre.

   Bósza János
   2013. máj. 01. 08:58

   Kedves nyomkereső egyszerűen hazudik, mert még Geönzcel Gyula aki velem volt, miután távoztunk is csak arról beszélgettünk, hogyan tovább. Ő is csal másnap emailban kérdezte miért léptem vissza. Ha már ahogyan maga állítja, hogy visszaléptem, akkor, hogy-hogy nem kérdezte Geönzcöl mindjárt akkor miért is tettem mindezt. Itt nálam utána még leveleket fogalmaztunk meg. csupán este történt valami, aminek a hatására másnap bejelentettem, hogy visszalépek. tehát ne ferdítsen és ne emlegessen tanukat, elég az érintett megkérdezni, aki másnap emailban köszönte meg, hogy visszaléptem miután a médiákból megtudta. Akkor, hogyan mondhattam volna neki egy nappal korábban. Nos látom hazugságot terjeszteni, állítani valamit, ami nem igaz és még száz tanút emlegetni, nos ez nagy merészségre vall. Az ön által ide betett linkek is csak másnapiak. kérem így két és fél távlatából illene bocsánatot kérnie és megköszönni, hogy visszaléptem az MKP javára, ez 2014-ben már nem fog megtörténni, mert elnézve magát egy komoly tévedés volt.

Anonymous
2011. jún. 02. 11:07

zsoltika csak szeretne haszontalan politikuskent a parlamentben ucsorogni es az adofizetok penzebol okoskodni ... a nagy kampanyfonok elerte hogy komaromban maker ur nyert. savanyu a szolo zsoltikanak is nemcsak a volt partelnoknek:)) szep napot!

  Geofrine
  2011. jún. 02. 12:57

  Anonymous, szerinted tényleg az MKP kampányfőnökének köszönhető, hogy Marek nyert? Nem annak, aki úgy ajánlott együttműködést, hogy a legnépszerűtlenebb politikust tűzte volna az együttműködés zászlajára, és később sem lépett vissza, pedig világosan jelezték előre vesztét? De nem erről szól a vita.

Bósza János
2011. jún. 02. 12:56

Maga azt állítja, hogy én ott a Pokolban bejelentette, hogy visszalépek és erre több, mint száz tanú van. Nem fél, hogy magára szakad az ég. Akkor még én sem tudtam, hogy visszalépek, erre bizonyíték a levelezésem, ami el van téve, csak másnap bizonyos dolgok hatására döntöttem úgy, hogy visszalépek, amihez maguknak semmi közük nem volt. A bumm és az Újszó azt hozta le, hogy a Pokolban jelentettem be a visszalépésemet? Maga olvassa el az említett cikkeket, mielőtt rájuk hivatkozik. Sajnálom az MKP, ha ilyen a főstratégái, mint maga is. Tudja állítani valamit, amire nincs bizonyítéka és még több száz tanúról beszélni, amikor én ott meg sem szólaltam, csak Stubendeknek megköszöntem, hogy köszöntött ott és ráadásul arról beszélt, hogy ne mint ellenségek nézzünk egymásra, hanem mint ellenfelek csupán. Nézze vissza a videofelvételeket padtársa az egészet feljátszotta. Tudja maga nagyon szívesen mellébeszél, vagy csak úgy egyszerűen hazudozik és olyan tényekkel dobálódzik, ami nem igaz. Ezt már megfigyeltem pl. 2007-ben és 2008-ban is. Talán tényleg jobb lett volna nem reagálnia, mint valótlanságot állítani.

  Frate Zebra
  2011. jún. 02. 18:24

  Addig, amíg a SIS-től kapod a fizetésed, hallgass Bósza János!

   Bósza János
   2011. jún. 03. 08:35

   Tudja eredetileg nem akartam válaszolni, mert ilyen aljas megjegyzésre, főleg nem bizonyítható hazugságra a legjobb válasz a hallgatás lenne. DE!!! A magafajtájának, kimondom hazudozó magafajtájának nem szabad engedni, hogy visszaéljen az emberek bizalmával és ok és törvényeket sértve sértegessen másokat. Ilyen sajnos már a körképen a régebbi időben is megjelent, pedig a rágalmazás a törvények szigorúan tiltanak. nemrég olvastam, hogy egy rágalmazót, aki az internetet használta ki törvényellenes cselekedeteihez több évre elítéltek. Úgy döntöttem, ha Király Zsolt alias nyomkereső, nem fedi fel, az Ön kilétét, IP címét és nem kér nyilvánosan bocsánatot, akkor beperlem a Körképet nyilvános rágalmazásért. Van 24 órája, hogy ezt megtegye. Elegem van a családomat és a személyemet érintő aljas rágalmazásokért. Király úr van 24 órája. Egyébként, ha ki is törölné a témát, a google mindent elraktároz és én is elmentettem eredeti formájában több helyre is, így mindenfajta sakkozást az Ön részéről ki tudok védeni. Válaszát várva a kért adatokkal, tisztelettel. Bósza János 2011. június 3-án, reggel 8:33-kor íródott

   nyomkereso
   2011. jún. 03. 15:33

   Bósza János utolsó kommentjét olvashatták Nyomkereső cikkei alatt!

Bósza János
2011. jún. 02. 13:03

Tisztelt Király úr a maga linkja mit is tartalmaz? Én ezt találtam : Elmegyek viszontlátogatásra, az enyémen is voltak emkápésok, remélem senkisem fog elzavarni. abraka 2010-10-19 08:59:32 Ennyi történt semmi más. Az Önök egyik embere meglátogatott engemet és én ezt viszonoztam este. Tehát ne akarjon hazugságokkal, vagy tudatlansággal érvelni. Tudja ismeri a sántakutyás esetet.

  nyomkereso
  2011. jún. 02. 13:21

  Bósza úr, tényleg kár a szóért. A téma itt Bastrnák Tibor haszontalan volta, nem pedig arról vitázni, hogy ki hogy emlékszik, október 18. vagy október 20-án jelentette-e be, hogy visszalép az MKP jelölt javára. Amit egyébként akkor is megköszöntünk.

Bósza János
2011. jún. 02. 14:53

Nézze nem az a baj, hogy más nézeteket vallunk én hiszek az autonómia jogosságában és kikövetelhetőségében, Ön pedig nem, hanem az amikor az egység helyett a széthúzás állandóan a téma, egymás lejáratása. Tudja azt írja Bastrnák a téma. Szerintem ne Bastrnák legyen a téma, hanem az, ami fontos nekünk, mindannyiunknak, a megmaradásunk a szülőföldön. Ehhez pedig egységre van szükség, egységes fellépésre és ebben helye van a bastrnák féléknek is, a magukfajtájának és a magamfajtájának is, vagyis minden magyar egységére kell törekedni. Miért nem erről ír, miért állandóan a széthúzás a téma. Évek óta igyekszem csakis az igazat leírni, cserébe csak lenézést, "pofonokat" kaptam, pedig ez a kezdet minden egység felé. nekem sem kellemes azt olvasni, hallani, hogy állandóan a családomat támadják, vagy tudatlansággal vádolna és lesziszeznek mindenfajta bizonyíték nélkül. Mondja mire jó ez? Ha bastrnák a Hídban érzi jó magát legyen ott, ha Ön az MKP-ban látja a megoldást OK ez is rendben van, de végre ne állandóan abból induljunk ki mi választ minket szét, hanem abból mi köt össze minket. Pl. miért nem tudjuk létrehozni a Felvidéki Magyar Nemzeti Tanácsot? Megmondom miért nem megy, mert mindenki a maga szájíze szerint szeretné irányítani. Egy nemzeti tanácsot nem irányítani kell, hanem értelmes tartalommal feltölteni, vitázni és küzdeni a jogainkért alapon a tettek mezejére lépni. Szerintem van közös nevező, ami alapja lehetne egy olyan dolognak, amiből ki lehetne indulni a jogegyenlőség és a méltóságteljes élethez való jog. Ennyi elég lenne az induláshoz. DE!!! Sajna mi még erre is képtelenek vagyunk. Pedig most csak a szlovák alkotmányból idéztem. Bárki bármi kezdeményez, mindjárt potencionális ellenfelet, sőt mi magyarok ellenséget látunk egymásban. Nem kellene így lennie, csak egy dolog kell hozzá az igazmondós szabad akarat.

  Geofrine
  2011. jún. 02. 15:53

  Bósza János! Ön azt írja, hogy ne Bastrnák legyen a téma. Oké. De ennek a posztnak Bastrnák a témája. Az, hogy ön teljesen félreviszi a vitát, nem csak ezt a fórumot teszi tönkre (meg a többit, ahová ír), hanem magát az autonómiatörekvéseket teszi hiteltelenné. Kérem, legalább gondoljon ebbe bele!

   Bósza János
   2011. jún. 02. 17:45

   Mielőtt választ ad gondolkozzon el azon mit írtam, ha ez problémát okoz és csak a mellébeszélés marad, akkor írjon, amit akar. Ha velem van baja írja le, de konkretizálja, vagy inkább ne, mert a válaszát előre ismerem, én mindig a témához írok, mégha ez maguknak nem tetszik, akkor is ez így van. Mivel teszem hiteltelenné az autonómiatörekvéseket, azzal, hogy maguk csak sértegetni, mellébeszélni tudnak, de az autonómia szó kimondásától is félnek. Ennye-bennye, ugyebár zavar a szívekben, zavar a fejekben, ez jellemző Önökre és ez a válasz is csak a mellébeszélésről szólt, beszélni, de nem mondani semmit alapon, megmosolyogtatott a hozzászólásával, nem vette még észre ez a stílus már lejárt lemez.

feco
2011. jún. 02. 21:12

Baštrnákék az első köztársaság megalakulása után kerültek Gútára. Az édesapa szlovák anyanyelvű volt, gyermekeit már akkor magyarnak nevelte. Mint jegyzőt, a gútaiak nem csak elfogadták, de szerették is, pedig akkoriban csak hat szlovák származású család élt Gútán. Az 1939-es népszámláláson szlováknak vallotta magát, mert nem akarta anyanyelvét megtagadni. Valamennyi gyermekének diplomát adott a kezébe, mind magyar és csaknem mind elismert a saját szakmájában. Baštrnák Ferenc főorvos is egyike azoknak, akik nem tagadták meg őseiket, de még a szociban is mélyen vallásos, magyar ember volt. Testvére és unokaöccse a politikai karrier érdekében az š-ből s-t csinált. De nem váltak Emberré. Előfordulhat, hogy éppen miattuk bukik meg véglegesen a HÍD a Komáromi járásban. Nem syabad elfeledni, hogy B. T. ay első választást is csak azért nyerte meg, mert az emberek azt hitték, hogy dr. Baštrnák Ferenc fia! Azóta megtudták az igazságot, s keserűen tapasztalhatták sajátbőrükön, hogy az igazságnak több oldala van

  Frate Zebra
  2011. jún. 02. 23:11

  like

  Adolf
  2011. jún. 03. 23:54

  Lyesssz! Végre néhány tiszta sor. Köszi mindenki nevében!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket