Ábrahám
 • HUF: 399.23
 • USD: 1.02
 • 22 °C
 • 35 °C

Hirdetés (X)

politika

A fagyi visszanyal : Érsek Árpi esete a Facebook-kal

Adott egy szlovákiai magyar politikus. Közlekedésügyi államtitkár, funkciójából adódóan a legmagasabb politikai elitünkbe tartozik. Felbukkan egy polgári kezdeményezés, mely a magyar nyelvhasználat kétségbeejtő helyzetére próbálja (még a törvényesség határait is át-átlépve) felhívni a figyelmet. Akciójuk rendkívül népszerű a közösségi portálokon és az interneten, csak úgy emelkednek a lájkcunamik. Politikusunk fogja magát, és rácsapja a szörfdeszkáját az első hullámra: beírja a kétnyelvű közlekedési tábla fényképe alá, hogy „Ez is nyelvtorvenynek koszonheto. Csak igy tovább!!”

Nem csak az amerikai és orosz elnöknek kell vigyáznia iszonyatosan arra, hogy hol és milyen gombot nyom meg, szlovenszky magyar esetünkben ez volt az atomrakétát kioldó bizonyos vörös gomb: szinte azonnal számos felháborodott komment, újságcikk jelent meg, a civilek podcast-ban üzentek. A Híd kommunikációs stábja sem marad tétlen, erre reagálni kell. Az eddig alig szerepelt politikus gyorsan meglátogat egypár félkész sínpárt (melyről címlapon tudósít a Paraméter),  nyom ő is egy podcastot és interjút ad az egyetlen napilapnak, ahol kijelenti hogy "a nyelvtörvény eredetileg lehetőséget adott volna a kétnyelvű útjelző táblák kihelyezésére. Végül viszont ez a paragrafus kimaradt a jogszabályból."

Álljunk meg egy pillanatra! Ha utánanézünk a Híd eredeti és véglegeses beterjesztett nyelvtörvényjavaslatába, nem találunk ilyen paragrafust – magyarul eszükbe se jutott az a lehetőség, hogy sok más európai országhoz hasonlóan nálunk is szerepeljenek kétnyelvű útjelzőt táblák. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala erre többször is felhívta a figyelmüket, de a Híd többször is lesöpörte a javaslatot az asztalról, ki tudja milyen okokból. Az, hogy milyen módszerekkel a „hogy készül a szalámi és a törvény” izgalmas története, melyet mindenképpen érintenünk kell.

A Kerekasztal először még 2010 októberében tett a kétnyelvű útjelző táblákra javaslatot §8(3). Az ezt követő, Chmel hivatala által kidolgozott javaslat csak a falutáblákkal foglalkozik, kétnyelvű útjelző táblákról szó sincs benne ( §4(1) ) Erre az anyagra reagált a Kerekasztal dec. 11-en (OSMS27), újra tételesen megemlítve a kétnyelvű útjelző táblákat. A tárcaközi egyeztetésre bedobott törvényjavaslat viszont (16-os pont) még a Chmel-hivatal saját,  eredeti  javaslatánál is szűkebb nyelvhasználati lehetőségeket tartalmaz. Hogy ne legyen elég, a Kerekasztal ugyanebben a hónapban újra (OSMS39) szóvá tette a táblákat. Ezek persze a parlament elé beterjesztett normaszövegbe sem kerültek bele, jöttek Matovičék agymenései, meg szó volt sok minden másról, de a kétnyelvű útjelző táblák ügye nem volt soha vita tárgya, soha senki nem vetette fel, tehát nem is tiltakozott ellene senki.

Érsek Árpád erről a szalámikészítésről vagy nem tud(ott), vagy csak nagyon laza, mikor az interjúban kijelenti:  "Ha ismét kormányra kerülne a Híd, én határozottan támogatnám ezt a módosítást." Ha még csak nem is javasoltak ilyen módosítást, a civilekét ignorálták, akkor vajon az SNS-nek kéne ezt beterjeszteni, hogy a Híd is végre támogassa? Tovább nem is érdemes elemezni, a szavak magukért beszélnek.

Érsek egyébként a félrelájkolás óta óvatosabb, betartja a politikai kommunikáció egyik alapszabályát, miszerint a kellemetlen kérdésekre egyszerűen nem kell válaszolni. A probléma viszont az, hogy ezeket a tálcán kínált kérdés(eke)t az Új Szó riporterei egyszerűen fel sem teszik ( legyen ez a nyelvtörvény, vagy a táblaállítók hozzá intézett felhívása). Ehelyett (a szlovákiai magyar újságírás egy mélypontjaként) sejtetnek egy nagyot, mikor kérdés helyett kijelentik:  "A táblán volt egy zöld pipa, ehhez hasonlók voltak az MKP plakátjain is.” Kiváló, ha már egyszer félrelájkoltunk, akkor ragasszuk rá gyorsan az egészre az MKP logóját, mint ahogy az Béla tette a macskára. Mindamellett mutassa meg valaki azt a pipát! Vagy tán Duka-Zólyomi Árpád pipájára gondoltak? Valószínűleg ez egy freudi elszólás volt, mert senki nem tud ilyen pipákról a szerkesztőn kívül. Ő valószinűleg rémálmaiban az MKP-val álmodik, azért lát minden mögött MKP-s szabadkőműveseket. Apropó, MKP. Mivel ők egy (először pontatlan és könnyen félreértelmezhető) belinkelésen és Berényi legutóbbi beszédén kívül érdemben nem szóltak hozzá a táblás a storyhoz, nem foglalkozunk velük itt többet. Bizonyára megfogadták a Fidesztől átigazolt kampányguruk tanácsait, hogy most hallgatni kell.

Jelenlegi kormányzópártunk tevékenységének egyik legnagyobb kudarcát, a nyelvtörvényt az elfogadása óta úgy igyekszik patinás, AAA+ minősítésű termékként eladni, mint a Wall Street-i bankok az összecsomagolt rossz, subprime hiteleket. A párt szellemi alapító atyjának, Hunčík Péternek egyik próbálkozása már-már a kommunista propaganda szóhasználatára emlékeztet, mikor a Dél-Szlovákiát nyáron bematricázó civilekről kijelenteti, hogy  „… néhány fiatal mégiscsak végigolvasta a [nyelv]törvényt, és rájött, hogy van benne használható elem. És ekkor olyasmit tettek, amire az elmúlt huszonkét esztendő alatt nem volt példa. Elkezdtek szervezkedni és dolgozni.”

A Híd mindez mellett kétarcú kommunikációt folytat: mialatt a magyar sajtóban szurkolnak a táblának és a már-már összematricáznák Slota képviselői irodaajtaját, addig a JOJ TV-ben (4:22perctől) Rudolf Chmel polgári túlérzékenységről beszél, Bugár meg nagyon vigyáz, hogy a Pluskában nehogy ráragadjon egy kétnyelvű matrica.

Ahogy azt már jó egy éve leírtuk az MKP kiesésekor, ezentúl a Híd államhatalomba jutott képviselőié a morális felelősség. Valamint, ilyen kis közösségnél, mint a szlovákiai magyarok, különösképpen felértékelődik minden egyes  közéleti résztvevő szerepe és személyisége. A Híd prominensei és a párt szellemi holdudvara által e héten nyújtott teljesítménye önmagáért beszél.

A táblás történet erről is szól: amíg nincs meg a teljes politikai spektrumunk erkölcsi és szellemi hátszele a kétnyelvűség ügye mögött, addig az nem tud olyan szlovmagyar minimummá válni, amelyhez bátran odaállhat minden, a közösségünkért felelősséget érző polgár. Ez ugyanis nem csak pár piros monterkis srác meg jólábú csaj ügye.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

nyomkereso
2011. okt. 24. 10:48

És lőn világosság.

MaszlagMorton
2011. okt. 24. 15:03

Párkányer, ez nagyon ott van... Nincs mit hozzátenni

cinkos
2011. okt. 24. 19:06

Azta, milyen mocskolódó cikk... Biztos nagyon büszke lehettél magadra, mikor ezt megírtad. "Jelenlegi kormányzópártunk tevékenységének egyik legnagyobb kudarcát, a nyelvtörvényt az elfogadása óta úgy igyekszik patinás, AAA+ minősítésű termékként eladni..." Kár, hogy semmit nem tudsz a nyelvhasználati szabályozás körüli problémákról, és kizárólag pártpolitikai alapon vagy képes szemlélni a témát. Kiábrándító ez a magyar-magyar torzsalkodás, és többet árt az ügynek a legtöbb politikusi csúsztatásnál.

  piccolo
  2011. okt. 24. 20:20

  Cinkos, halljuk az allitolagos mocskolodast alatamaszto erveket. Kulonben csak ketsegbeesett kapalodzas, amit muvelsz a gazdaid penzeert.

   cinkos
   2011. okt. 24. 20:29

   Ja, biztos nagyon konstruktívan lehetne veled vitatkozni, ha az első kommentedben ilyeneket írsz, hogy a "gazdáim pénzéért" kapálódzom.

   tibi
   2011. okt. 24. 20:33

   hatha piccoloval nem is akarsz vitatkozni, akkor en szivesen meghallgatlak...

   piccolo
   2011. okt. 24. 20:35

   Próbálj meg a szerzővel szemben érvelni. Rám ne fecséreld a cinkos energiád meg az éleslátásod.

   mécses
   2011. okt. 24. 20:38

   Azután a 10 belinkelt, konkrét dokumentum után kíváncsi vagyok mit tudsz villantani ellenérvként. Azért tehetnél egy próbát, mert így tényleg csak üres kapálódzás marad...

  Karcsi
  2011. okt. 24. 20:49

  Ha eleve úgy indítasz egy kommentet, mint egy ostoba, kötözködni vágyó (esetleg fizetett) troll, akkor ne is várj más reakciókat, mint kaptál. Ha már rögtön az elején ellenérveket hoztál volna fel, megspóroltál volna pár kört mindegyikünknek. (azt meg még igy zárójelben, hogy bizton állíthatom hogy a szerző benne van a top50ban akik leginkább képben vannak az említett törvényt illetően.)

  Fiala János
  2011. okt. 25. 01:23

  Cinkos, a probléma pont az, hogy a kritikát nézed pártszemüvegen keresztül. Sajnos pont ez vezet torzsalkodáshoz, ez árt igazán az ügynek, nem az, ha valaki szakmai érveket fogalmaz meg. Úgyhogy ha már elkezdted, folytasd kérlek, miben tévedett vagy volt elfogult a szerző? Meglehetősen jól ismerem a nyelvhasználati szabályozás körüli problémákat, és egyetértek azzal amit Párkányer írt, úgyhogy érdekelne, milyen érdemi kifogásaid vannak az idézett mondattal kapcsolatban, miért tartod mocskolódásnak.

beeble
2011. okt. 25. 08:59

Nos, úgy látszik, mivel "cinkos" barátunk nem tud érdemi ellenérveket felhozni, ő is betartja a politikai kommunikáció egyik alapszabályát, miszerint a kellemetlen kérdésekre egyszerűen nem kell válaszolni :)

cinkos
2011. okt. 25. 09:53

Eléggé untatnak ezek a netes viták, de akinek van füle, hallja meg: nem a kétnyelvű útjelző táblák hiánya a nyelvhasználati szabályozás legfőbb problémája. Mindegy, a fő bajom nem ezzel van, hanem a cikk hangvételével és színvonaltalanságával. Barak kirohanásaiért sem vagyok oda, Hunčík lekommunistázása azonban még a baraki szintet is jócskán alulmúlja.

  j.clayton
  2011. okt. 25. 10:10

  Lehet, hogy két teljesen más cikket olvasunk, de Hunčík Péter nincs lekommunistázva, fuss neki még egyszer az érintett mondatnak. A _szóhasználata_ idézi a _kommunista propagandát_. A következtetések levonását Rád bízom.

   tibi
   2011. okt. 25. 10:19

   hat atvitt ertelemben persze lehet erteni, hogy le van kommunistazva, de asszem abban mindannyian egyetertunk cinkos kollegaval egyetemben, hogy a cikk fo mondanivaloja nem az, hogy Huncik kommunista-e vagy sem... cinkos kollegank arra is szepen ramutatott, hogy "nem a kétnyelvű útjelző táblák hiánya a nyelvhasználati szabályozás legfőbb problémája" ... amelyben persze mindannyian egyetertunk... igy oszinten, szinvonalasabb hozzaszolast vartam cinkos kolleganktol

   j.clayton
   2011. okt. 25. 12:25

   Nem, még átvitt értelemben sincs lekommunistázva. Ha azt mondom, valaki ostobaságot állít, még nem állítom, hogy az illető ostoba, csak hogy a formai logika szabályainál maradjunk.

  Fiala János
  2011. okt. 25. 16:35

  Nem is mondta senki, hogy a kétnyelvű útjelző táblák hiánya a szabályozás legfőbb problémája. De attól még probléma, méghozzá megoldásra váró probléma, nem igaz? Szépen sorjában.

khostomsky
2011. okt. 25. 11:22

Gratula a cikkhez. Kár, hogy nincs vita, kíváncsi volnék az ellenérvekre. Hétvégén elolvastam az aktuális nyelvtörvényt, tudom ajánlani. Rövid, olvasmányos :)

  piccolo
  2011. okt. 25. 11:32

  Vitához érvek kellenének, azok meg cinkos narancssárga gazdáinak nincsenek, csak a sajtóblöff meg néphülyítés

Berlin
2011. okt. 25. 12:52

Rég olvastam a Híd-mundér eseti védelmezőjével szemben ennyire egységesen elutasító kommenteket jobbról-balról. Érdekes.

  tibi
  2011. okt. 25. 16:16

  szerintem nem elutasito, hanem epp inkabb osztonzo... mert mindenki kivancsi a velemenyere, hogy miert talalta annyira mocskolodo cikknek ... bar lehet, hogy azota mar beismerte, hogy tevedett, csak szegyelli bevallani ... bar az is lehet, hogy mar halalosan unja a kommentelgetest, es a konstruktiv vitakhoz nem erzi a velemenyet tulzottan megalapozottnak ... szegeny gyerekbe sajnos mindenki belerug, amit csak maganak koszonhet, mert ha van velemenye az embernek, es ha nyiltan kimondja, akkor tuddja is azt megvedeni, es ervekkel alatamasztani ... ez a kommentelgetes muveszete;)

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket