Év végéhez közeledve a Körkép megkérdezte politikusainkat, a szlovákiai magyar sajtó vezetőit és a bloggereket, milyen volt szerintük 2011. Sorozatunk első részében az MKP, a Most-Híd és az SaS politikusai válaszolnak, az alábbi négy kérdésre:

1. Hogy jellemezné egy szóval az elmúlt évet?
2. Mi az, ami örömet okozott az Ön számára 2011-ben?
3. Mi az, ami elszomorította 2011-ben?
4. Mit vár 2012-től?

Berényi József, az MKP elnöke

foto.6_7.jpg

1. Az elmulasztott lehetőségek éveként
2. A szlovákiai magyarok között érezhetően erősödött az önbecsülésnek és az önmegvalósításnak az igénye. Ezen túl pedig az, hogy a kisebbik fiam elsős lett, és jól megy neki az iskola.
3. A szlovákiai magyar közéletben még mindig túl sokan hisznek az illúziókban, és még mindig könnyű hitegetni az embereket üres igéretekkel.
4. Nehéz év vár ránk, ezért a közélet megerősödését, valamint azt tartanám fontosnak, hogy Del-Szlovákia végre ne egyértelmű vesztese legyen a ránk váró gazdasági krízisnek. Ezen kívül remélem, hogy csaladom egészséges lesz, és továbbra is tolerálni fogja a politikusi életet, ami nagyon sok távolmaradással jár a családtól.

 hirdetes_400x285  

Simon Zsolt, mezőgazdasági miniszter, a Most-Híd alelnöke

simonzsolt.jpeg

1. Bonyolult.
2. Megnyugodtak a kedélyek a kisebbségekkel szemben és megerősödtek a kisebbségi jogok. Azok a gazdasági eredmények és fejlesztések, amelyeket Dél Szlovákiában elértünk illetve végre tudtunk hajtani.
3. Az önálló személyiségek viselkedése a szlovák parlamentben, ami végeredményben előrehozott választásokhoz vezetett.
4. Azt, hogy a választópolgárok standard pártokat támogatva egy stabil politikai és gazdasági légkört teremtsenek az országban, és ne individualista hazardőrök kezébe adják az ország jövőjét.

Somogyi Szilárd, az SaS frakcióvezető-helyettese

somogyiszilard.jpg

1. Maffstory
2. Fotómodellek a Bumm.sk-n
3. A lopótök vágya a szajré iránt
4. (Egy szelet) forradalmi előszelet

Pfundtner Edit, a Most-Híd alelnöke

pe9.jpg

1. Az elmúlt év a kompromisszumok éve.
2. A 2011-es esztendőben sikerült jónéhány hasznos törvényt elfogadni, akár a kisebbségi jogok területén is. Nem volt nemzetiségi feszültség. De az igazi öröm  az, amikor  hasznos lehettem, és amikor a hozzám forduló embereknek segíteni tudtam.
3. A politikában elszomorítóak a hosszú, értelmetlen viták, de ami engem mindig szíven üt, azok az emberi tragédiák. Sajnos mindkettőből volt elég.
4. 2012-ben stabil, összefogó kormányt kívánok mindannyiunknak, jó döntéseket, hatékony megoldásokat.

Őry Péter, az MKP önkormányzati alelnöke

ory_peter.jpg

1. Politikai kudarc
2. Örömet civil kezdeményezéseink jelentettek, mégpedig az, hogy sikerült az önkormányzatok részére biztosítanunk az Önkormányzati Szemle kiadását, megalakítottuk az önkormányzás.sk honlapot és megszerveztük az I. Önkormányzati Szabadegyetemet.
3. A társadalomra jellemző nagyfokú érdektelenség.
4. Azt hogy a választásokat követően újra az emberek (választópolgárok) valós gondjainak megoldása kerül a politikai előterébe és nem az önmagukat "ember feletti embernek" gondolók önös érdekeinek kielégítése.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!