Berényi József, az MKP elnöke szerint a pártnak már korábban voltak jelzései a Gorilla-dossziéban található ügyekről. A Magyar Koalíció Pártja már 2007-ben olyan jelzésekhez jutott, melyek szerint néhány tény, amelyekről a nemrégiben napvilágra került Gorilla fedőnevű titkosszolgálati dossziéban van szó, igaz lehet – jelentette ki Berényi József az MKP elnöke a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek csütörtökön adott interjújában.

kauza_gorila_pr.jpg

A Gorilla fedőnévvel nyilvánosságra került iratok tanúsága szerint a Penta pénzügyi csoport jelentősen befolyásolta a politikát, melyről az elsők között már a Körképen is beszámoltunk. Ahogy decemberben fogalmaztunk, karácsony előtt sajtóinformációk szerint a Szlovák Információs Szolgálathoz köthető lehallgatási irat került napvilágra.

A „Gorilla Szlovákia, igaz történetek egy Szlovákia nevű országról“ néven olvasható dokumentum a 2005 – 2006-os évekre nyúlik vissza. Fő szereplői Jaroslav Haščák, a Penta pénzügyi csoport partnere (Szlovákia egyik leggazdagabb embere), Jirko Malchárek korábbi gazdasági miniszter és több szlovákiai csúcspolitikus, a Nemzeti Vagyonalap vezetői, kormányzati szereplők és milliárdos oligarchák.

Amennyiben a dokumentum valódi, az leginkább csak a harmadik világban és különféle banánköztársaságokban, maffiaállamokban tapasztalható közállapotokat bizonyít Szlovákiában.

 hirdetes_400x285  

Mit mond Berényi József

Azok az emberek, akik az állami vállalatokban voltak vagy olyan minisztériumokban és állami hivatalokban dolgoztak, amelyek kapcsolatban voltak az állam gazdálkodásával, önálló életet éltek, a dolgokat nem vitatták meg az elnökségben, s a döntések azon kívül születtek” – mondta Berényi a TASR-nak. Kifejtette: akkoriban az MKP elnökségének és az országos tanácsnak is napirendre kellett tűznie a kérdést, mert nem tudták, mi történik ezekben a vállalatokban és a minisztériumokban.

Soha nem kaptunk kielégítő választ (a kérdésekre), s ez volt az egyik oka annak, miért keletkezett bizalmatlanság az elnökség keretében, s ez az egyik oka annak, miért került sor a pártelnök leváltására” – magyarázta Berényi, aki a 2010 nyarától áll az MKP élén. 2007-ben az MKP élén a korábbi elnök Bugár Bélát Csáky Pál váltotta fel. Bugár később kilépett az MKP-ból és létrehozta a Most-Hidat, amelynek elnöke.

 

kong-smile.jpg

 

Berényi rámutatott: mindazok, akik említve vannak a Gorilla-dossziéban, 2009-ben elhagyták az MKP-t. „Az MKP választási listáján nincs egyetlen olyan jelölt sem, akinek neve szerepelne a Gorilla dokumentumban, ami legnagyobb riválisunkról, a Most-Hídról nem mondható el” – nyilatkozta az MKP vezetője. Megjegyezte: bár az MKP-nak birtokában voltak olyan jelzések, hogy a Gorilla-dosszié néhány információja megfelel a valóságnak, bizonyítékokat szerezni erről soha nem sikerült. „” – tette hozzá Berényi.

 

Mit mond Bugár Béla

Bugár Béla nem osztja azt a véleményt, hogy ezek a jelzések álltak volna az MKP éléről 2007-ben történt leváltása mögött. Bugár az elnökváltás mögött inkább néhány személy politikai és hatalmi ambícióit látja.

king_kong_2.jpg

Tudom, hogy elégedetlenség volt, és hogy néhány dologról egyáltalán nem volt tudomásunk. El kell mondanom, hogy amikor elolvastuk a Gorilla-dossziét, akkor szintén csak néztem, hogy mi mindent állítanak ott néhány, mondjuk egykori, talán nem is jelöltünkről bizonyos posztokon” – reagált Berényi József szavaira ugyancsak a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek a Híd elnöke.

Bugár szintén azt mondta, hogy az MKP akkori elnökségének valóban nem voltak információi ezeknek az embereknek az összes lépéséről. Az MKP-ban akkor egy politikai-gazdasági bizottságot hoztak létre Harna István vezetésével, amelynek felügyelnie kellett ezeket a képviselőket a gazdasági cégekben és a minisztériumokban.

A Most-Híd elnöke közölte, hogy személyesen nem próbált meggyőződni arról, igazak-e a Gorilla-dossziéban található állítások. Ezt a vizsgálóbizottságtól várja. „Szeretném én is világosan látni, hogy mi igaz és mi nem ebben az anyagban” – tette hozzá. Bugár ugyanakkor tagadja, hogy a Híd választási listáján olyan személyek lennének, akik szerepelnek ebben a zavaros ügyben.
kong1.jpg

Mit mond a Gorilla

 

Ennyi az MTI csütörtök esti sajtóhíre, mely a TASR mai anyagát vette át, és melyet mi is segítségül hívtunk írásunkhoz. De ami miatt ez a poszt megszületett, az Bugár Béla utolsó mondatának egyértelmű cáfolata. Amit Bugár állít, az ugyanis fikció.

A gorilla-dosszié 11. oldalán, mely anyagot a szlovákiai sajtó nagyrésze már bemutatott, magát Bugárt is megemlítve, szó szerint ez áll: „SMK chce transakciu s Transpetrolom stihnúť do volieb. Motiváciou nie je iba provízia ale najmä vzťah Transpetrolu k Slovnaft (MOL). Osobami z SMK za transakciou sú predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Transpetrolu Štefan Czucz, predseda SMK Béla Bugár a pravdepodobne aj Világi.“

Magyar fordításban: „A Transpetrol-os tranzakciót az MKP a választásokig össze akarja hozni. A motivációt nem csak a jutalék jelenti, hanem leginkább a Transpetrol Slovnafthoz (MOL) fűződő viszonya. A tranzakció mögötti MKP-s személyek Czucz István, a Transpetrol igazgatótanácsának elnöke és vezérigazgatója, Bugár Béla, az MKP elnöke és valószínűleg Világi is.”

Összegezve és aláhúzva:

A Most-Híd listáján Bugár állításával szemben igenis van olyan személy, aki szerepel a Gorilla-dossziéban. Ez a személy pedig ott van a lista legelején.

Bugár tehát mást mond a Gorilláról, mint amit a Gorilla állít Bugár Béláról!

 

kauza-gorila.jpg

 

Király Zsolt

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

 

MTI/TASR/Körkép

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!