Matovič: őrült vagy géniusz? - Körkép.sk
Károly, Karola
 • HUF: 390.44
 • USD: 1.09
 • -1 °C
 • 4 °C
politika

Matovič: őrült vagy géniusz?

Zajac, Dostál, Palko, Mikloško, Mojžiš, Korda és Bučko tegnap felmondtak Matovičnak. Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek képviselőjelölt-listája így jópár egyéniséggel lett szegényebb. A szlovák választópolgárok egy része pedig vakarhatja a fejét, kire szavazzon ezután. De vajon ki járt jól és ki rosszul?

Mielőtt Zajacék távozása után temetni kezdenénk a megalakulását követően szinte azonnal a parlamenti bejutási küszöb fölé szökent Egyszerű Emberek és Független Személyiségek pártját, nem árt felidézni néhány dolgot:

1. Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek pártpreferenciái leginkább Igor Matovičnak köszönhető, nem pedig a fenti személyeknek.

2. Matovič imidzse egymaga több millió eurót stabil parlamenti jelenlétet ér. Zajac és Palko ellenben sokadik hajótörésük után (Most-Híd, KDH, OKS, KDS lista) vannak, akiket fuldoklóként Igor Matovič emelt a hajójára. Meleg takarót, ruhát biztosított nekik, garantálva a szinte biztos képviselői mandátumot kikötést .

3. Mindezt természetesen sehol sem adják ingyen, a parlamenti székeknek ugyanis ára van. Matovič viselkedése pedig eleve erre a különc, médiaérzékeny arculatra épít. Ha a most távozókat mindez meglepte, annak bizonyítéka, hogy nem értették a párt lényegét, melynek listáján indultak.

4. Zajac, Palko és Mikloško Matovič hazugságvizsgálatának elutasításával valójában öntökönrúgást hajtottak végre. Igor Matovičnak ugyanis pont az ehhez hasonló mediális cirkuszra van a legnagyobb szüksége ahhoz, hogy bevigye pártját a parlamentbe.

Ez egy politikai öngyilkosság, kérdés csak az, ki hajtotta végre“ – fogalmazott Ondrej Dostál. „Pillanatnyilag nincs más kiút, mint ragaszkodni a javaslathoz“ – reagált Matovič. Hogy a hazugságvizsgálat ötlete egy őrült, vagy egy politikai marketing-zseni fejéből pattant-e ki, a következő közvélemény-kutatási adatok fogják megmutatni.

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Ürdüng
2012. feb. 07. 11:03

Szerintem nem kell végletekben gondolkodni, nem őrült, se nem géniusz, egyszerűen csak úgy gondolkodik mint az egyszeri választó, azzal a különbséggel, hogy ő képes volt bejutni a parlamentbe. A netes fórumok tele vannak ezzel az embertípussal. Valljuk be: kinek nem jutott még eszébe, hogy hazugságvizsgálóval vizsgálják meg "kedvenc" politikusait?

  seboka
  2012. feb. 07. 15:54

  a Trend magazin informatikaval foglalkozo verzioja a kilencvenes evekben egy hanganyagbol dolgozo hazugsagvizsgalo szoftvert tesztelt politikusokon. a teszt eredmenye az volt, hogy: - a politikusok elhiszik, amit mondanak, ezert ugy tekintenek ra, mintha igaz lenne. - az adott kerdesben tenyleg igazat mondtak

   Ürdüng
   2012. feb. 07. 17:11

   Sok probléma van a hazugságvizsgálattal, nem is tartom jó ötletnek, csak arra utaltam, hogy elsőre tényleg jó dolognak tűnhet.

karcsi
2012. feb. 07. 12:37

Egy pózer sz*rgombóc a fickó, sok "ötlete/javaslata" teljesen haszontalan. De legalább csinálja a sót, borzolja a kedélyeket és lám, jó néhány politikusnál ledobta a szíjat és a választók legalább meglátják milyen emberek is azok valójában. Remélem, néhányuk majd hirtelen felindultságból elszólja magát valami zaccos kis kauzával kapcsolatban.

piccolo
2012. feb. 07. 18:07

Matovič ötlete igazodik eddigi politikájához, nincs benne semmi meglepő. Zajacék hibát követtek el. Igazából csak Dostált és Kordát sajnálom.

  beeble
  2012. feb. 08. 08:50

  Aki k...-nak megy, az ne csodálkozzon, ha megb...ák. Azt kell mondjam, megérdemelték, mert a parlamenti szék szaga elborította az agyukat és a józan ítélőképességüket. Így legalább azok is rájöhettek, hogy ezek sem jobbak a deákné vásznánál, akik eddig valamilyen oknál fogva azt hitték.

   Ürdüng
   2012. feb. 08. 11:35

   Ha annyira a parlamenti szék kellet volna nekik, maradnak.

   piccolo
   2012. feb. 08. 11:59

   Pedig így van, a parlamenti szék kellett nekik, ezért álltak ossze Matovičal. Tudták, mit várhatnak tole. Palko és Zajac viszont megijedtek a hazugságvizsgálattól (elég elolvasni pl. mit ír Palkoról Jozef Šátek: http://satek.blog.sme.sk/ ), a tobbiek meg szolidaritást vállaltak veluk. Dostál és Korda hibát kovetett el.

   Ürdüng
   2012. feb. 08. 13:31

   Ha véletlenül politikai pályára adnám a fejem (nem túl reális, mondjuk :), én sem süllyednék le oda, hogy bárki hazugságvizsgálóval kérdezzen. Pedig soha nem fizetett le senki. És félnem sincs mitől. Nem feltétlenül ez a legjobb megoldás, de én megalázónak érzem. De azt is megértem, ha valaki nem.

   Barna maci
   2012. feb. 08. 21:06

   nincs mitol megijedniuk, egyszeruen alpari otlet ilyet kerni ha keres volt egyaltalan, mert inkabb parancsnak tunt... foleg egy olyantol aki ado es vam csalas gyanujaba keveredett...mindegy remelem ez a bohoc aki annyira szereti a magyarokat mint slota nem jut be mert az a parlamenti nivot a beka segge alol csak lefele nyomna....

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 45 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben, a Heti Válaszban, valamint több országos szlovák és magyar nyelvű médiában is publikált.

Kövessen minket