Csaba
 • HUF: 407.73
 • USD: 1.03
 • 18 °C
 • 27 °C

Hirdetés (X)

politika

Sulíknak le kéne mondania

2009 áprilisát írtuk, amikor Iveta Radičová lemondott képviselői mandátumáról. Az ellenzéki politikusnő az után vállalta a szlovák politikában példátlan mértékű önkritikát, hogy egy huszadrangú törvénynél jóhiszeműen a mellette ülő képviselőtársa helyett szavazott.

Történt mindez akkoriban, amikor a honi sajtó Rafael Rafaj és Slota aláírás-hamisítási-, Paška házelnök törvényhamisítási ügyétől, vagy éppen Harabin igazságügy-miniszter hazudozásaitól és maffiakapcsolatától volt hangos.  

Radičová lemondott, hogy visszatérhessen.

A Dzurinda párhuzam

2010 februárjában Mikuláš Dzurinda, az SDKÚ-DS elnöke és listavezetője jelentette be, hogy nem jelölteti magát a 2010-es választásokon. Tette mindezt 10 nappal az után, hogy Robert Fico frontális támadást intézett személye ellen pártja finanszírozási ügyei miatt, melyet Dzurinda képtelen volt megmagyarázni.

Történt mindez akkoriban, amikor a Fico-Slota-Mečiar hármas elképesztő mértékben lopta szét az országot, faliújságtenderek, sztrádaépítés-, meleglevegő-tendereknek köszönhetően pedig milliárdok kerültek illetéktelen kezekbe.

Dzurinda lemondott, hogy a választási kampányt ne a pártfinanszírozás, hanem az emberek problémái és a megoldási javaslatok uralják.

Egyes elemzők szerint a közvélemény és a sajtó akkor naivan ráharapott Fico játékára, aki tolvajként kiáltott tolvajt, mellyel ügyesen terelte el a figyelmet kormánya milliárdos korrupciós ügyeiről.

 A 2010-es választások végül elégtételt hoztak Radičová és Dzurinda számára. Az előbbi miniszterelnök lett, Dzurinda külügyminiszter, Robert Ficoval pedig megtörtént az, amivel senki sem számolt: a baloldal egyeduralkodójaként ellenzékbe szorult.

És eljutottunk napjainkig, ahol a Gorilla-ügy uralja a közbeszédet és a választási kampányt, melybe azért jól időzítve bizonyos érdekek miatt a Sasanka is bezavart (szerk. megj. Az SaS elnökének, Richard Sulíknak, a maffialistán szerepelő vállalkozóval, Marián Kočnerrel való találkozásai).

Aránytalanságok

A közvélemény és a sajtó egy része ismét nem képes akar különbséget tenni az arányok között, és az igazi gorillák felelősségre vonása helyett Richard Sulík politikai likvidálásában reménykedik.

E sorok írója éppen ezért úgy gondolja, Richard Sulíknak követnie kéne Radičová és Dzurinda korábbi példáját, és a politikai kultúra bizonyításaként visszalépnie a 2012-es parlamenzi választásoktól. Hogy önkritikát gyakorolva pártelnökként később visszatérhessen.

Király Zsolt

U.I. Az SaS vasárnap este dönt Sulík sorsáról, aki hétfőn ígért tájékoztatást.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói-oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

béla
2012. feb. 27. 11:15

csak annyit, hogy a magyar nyelvben nincs olyan szó, hogy "kéne". és olyan sem, hogy paralel.

  Ürdüng
  2012. feb. 27. 12:18

  Egyik sem szép szó (mondjuk azt, hogy kéne, még én is használom :o) ), de állítólag minden szó melyet a magyar nyelvben használunk, a nyelv részévé válik (horribile dictu a párki és a horcsica is magyar szó, hiszen magyar szövegkörnyezetben magyarok magyar szóként használják). A paralelnél meg kinek nem jutna eszébe az általános iskolában tanult paralel epipedon. Remélem egy magyarszakos diák majd kijavít ha mégsem, hogy ne terjesszek itt butaságot :)

   béla
   2012. feb. 27. 16:51

   persze, mindenki használja élőbeszédben azt, hogy "kéne", nade egy politikailag komolykodó, magát véleményformálónak tartó portálon, ráadásul cikk címében, szerintem kicsit gáz. a paralel pedig egyértelmű szlovakizmus. ha már "magyarosan" szeretné valaki használni ezt az idegen szót, akkor két l: parallel.

  béci
  2012. feb. 27. 21:24

  Bélának Béla: A magyar nyelvben nagyon is van olyan szó, hogy "kéne" - sokkal természetesebb a megerőszakolt "kellene"-nél. Az újságírás is egyre gyakrabban él ezzel a szóhasználati lehetőséggel.

   -
   2012. feb. 27. 22:10

   A kérdésről a Nyelvművelő kéziszótár a következőket írja: a kell “feltételes módú, egyes szám 3. személyű alakja a köznyelvben: kellene; a kéne bizalmas-népies.” Mivel a sajtónyelv normája a köznyelvet követi, ezért a helyes alak: kellene. http://www.e-nyelv.hu/2010-02-14/kellene-vagy-kene/

   piccolo
   2012. feb. 27. 22:22

   Olyan kő esett le mindenki szívéről, apám! Közben persze a téma megintcsak érintetlen maradt.

   Ürdüng
   2012. feb. 28. 14:28

   "Közben persze a téma megintcsak érintetlen maradt." Hát, te sem szóltál nagyon hozzá eddig.

   Barnamaci
   2012. feb. 28. 20:37

   a cikkhez kene hozzaszolni;) aki korpa koze keveredik ne csodalkozzon...kocner az egyik legbefolyasosabb gengszter szlovakiaban, olyan igazi fehergalleros... sokan jatszak az artatlant es kialltanak tolvajt esetleg gorillat az igazsag neha mashol keresendo....

   Barnamaci
   2012. feb. 28. 20:38

   az inditekban...

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Hirdetés (X)

Kövessen minket