Az alábbiakban szerzőnk, Political Capitalnak adott interjúját közöljük.

A szombati szlovákiai választások után Robert Fico új kormányának csak az összetétele tartogat meglepetéseket, annál nagyobb kérdés, hogy csak 3-4 vagy akár 8-9 párt lesz képes megugrani az ötszázalékos küszöböt. Király Zsolt közgazdászt, elemzőt, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala Koordinációs Bizottságának tagját e-mailben kérdeztük.

Nem tűnik kétségesnek, hogy a Smer számíthat a legtöbb szavazatra, de a kizárólag pártlistákra épülő választási rendszer alig jutalmazza a győztest, így kérdés, Robert Fico egyedül is kormányt tud-e alakítani. Mik az esélyei az egypárti kormányzásnak, illetve mik a legvalószínűbb koalíciós forgatókönyvek?

A szombati választások előtt teljes a bizonytalanság a jobboldalon. A legfrissebb felmérések szerint a baloldal egyeduralkodója, a Robert Fico vezette Smer mellett legfeljebb a 10 százalék környékén mozgó Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) érezheti magát biztonságban. További hét párt az 5 százalékos parlamenti küszöb környékén mozog. A Gorilla-botránynak köszönhetően az eddigi legalacsonyabb választási részvétel várható, miközben az emberek 30 százaléka még nem döntötte el, hogy kire szavaz. A szlovák parlament összetétele így akár két-, vagy kilenc párti is lehet.

Fico visszatérése szinte biztos, kérdés csak az, szüksége lesz-e koalíciós partner(ek)re. Amennyiben igen, elemzők szerint erre legnagyobb esélye a KDH-nak, illetve a magát szlovák-magyar vegyes pártként meghatározó Bugár Béla vezette Most-Hídnak van, akik közül egyik sem zárkózott el mereven Ficotól.

 hirdetes_400x285  

Mivel korábbi kormányzása során Ficonak jól jött, hogy a korrupciós botrányokat „elvitték” a koalíciós partnerek, sokak szerint nem is szeretné egymaga viselni a kormányzati felelősséget. Lehetséges, hogy inkább maradna a koalíciós kormányzásnál még akkor is, ha egyedül megszerezné a mandátumok többségét?

Tovább az interjúra.

468x60.jpg

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!