Az MKP miatt nem elveszett 110 ezer szavazat, ahogy Bugár Béla állítja. Épp ellenkezőleg, megmaradt!

 

Robert Fico és Igor Matovič. A választások két győztese Szlovákiában. A vesztesek listája ennél jóval hosszabb. Beleértve a szlovákiai magyarokat is (már akik nem a Smerre szavaztak, mert ilyenből is akad szép számmal).

 

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) 4,28 %-a az 5 %-os parlamenti küszöbhöz képest kudarc, önmagához képest elfogadható. Ez a párt pillanatnyilag ennyit tud. A konkurencia kormányon volt, az MKP pedig parlamenten kívül, jóval kisebb mozgástérrel.

 hirdetes_810x300  

 

mkp_2012.jpg
Az MKP eredménye az egyes járásokban (Infografika: SME)

Innen, a jelenlegi szervezeti, személyi állományi, rendelkezésre álló anyagi lehetőségekhez képest a maximumhoz közel teljesített. 110 ezer szavazat ilyen körülmények között emberfeletti teljesítmény. Az MKP a parlamenten kívül is egyben tudta tartani a magyarság jelentős részét, miközben a Most-Híd veszített 30 ezer, főleg magyar szavazatot.

 

most_hid2012.jpg

A Most-Híd eredményei az egyes járásokban (Infografika: SME)

Az MKP miatt nem elveszett 110 ezer szavazat, ahogy Bugár Béla állítja. Épp ellenkezőleg, megmaradt!

 

Sokan voltunk, de nem elegen

 

Hogy az MKP eredménye mégis kevés lett, annak több oka van. Az egyik a magyarság megosztottságából adódó alacsonyabb választási részvétel délen, a másik megélhetési okok. Robert Fico ugyanis, leszámítva a dunaszerdahelyi, komáromi és párkányi körzetet a magyarlakta járásokban is tarolt (Komáromot ugyan hoztuk, de az egyik legalacsonyabb részvétellel. A potenciális MKP-ra szavazok körében tehát meg volt tartalék, aki azonban otthon maradt.)

 

reszvetel2012.jpg

 

Ami azt mutatja, hogy az itt élő magyarok jelentős része a szlovákokhoz hasonlóan ugyanúgy Ficoban látja a megoldást problémáira. Magyarán, a szlovákiai magyarok közül több tízezren a gyomrukkal, és nem a szívükkel szavaznak, ami kelet felé haladva egyre láthatóbb. Ahol szegénység van, ott az emberek a szocializmusban hisznek.

 

Az MKP választási listájának összeállításánál az eredeti elképzelés az volt, hogy a sok kis helyi bugárbéla, akikkel a párt délen megnyerte a 2010-es önkormányzati választásokat, legyőzi magát Bugár Bélát is. Ami nem következett be. A leboBéla effektus bár gyengül, de még mindig nagyon erős. Lásd alábbi táblázat:

 

preferenciaszavazatok.jpg

leboBéla, leboMatovič, leboLipšic, stb. Politikusok egyéni karikái a pártra leadott szavazatok arányaihoz képest

 

Az MKP ráadásul több olyan városban, községben is kínosan alulmaradt a Most- Híddal szemben, ahol polgármestere van.

 

Mi következik mindebből?

 

A 458 ezres szlovákiai magyarság a megosztottsága óta megszűnt önálló tényezővé válni. Egymaga már nem képes parlamenti képviseletre. Ehhez egyre több szlovákra van szükség. Az ilyen „spolupráca” viszont büdös a szlovákiai magyarnak. Lásd a Most-Híd 29 450, vagy Bugár Béla 16 499-es szavazatcsökkenését 2010-hez képest. A vegyes párt jövője hosszútávon bizonytalan, ez látható, hisz hovatovább  egyre inkább szlovákká válik.

 

A népszámlálás kimutatta magyarság csökkenés, az elvándorlás, a gyorsuló asszimiláció hatására a helyzet csak rosszabb lesz. Nemzetállami törekvésekkel szemben ezért nem mehetünk különböző irányban, mert itt az eredmény. Ennél a pontnál a Most-Híd és MKP kétségtelen felelőssége mellett ne feledkezzünk meg a szlovákiai magyar civil értelmiség súlyos felelősségéről sem…

 

Ha így megy tovább, 2-3 választási cikluson belül a szlovákiai magyarság teljesen leíródik. Magyar párt már nem lesz a piacon, mert nem lesz rá igény. Lesznek helyette magyar képviselők szlovák pártokban. A szlovákiai magyarok pedig szavazhatnak egy-két kirakatban ülő magyar politikusra a különböző szlovák pártok listáin.

 

mkp_mh.jpg

 Az MKP és a Most-Híd eredményeinek alaklása. Hosszabb vonal az MKP (2006-ig még az egységes párt). Infografika: SME.

Zárásként

 

Bár a Most-Híd bejutott, az MKP nem, a választási eredmények azt mutatják, hogy az MKP stabilabb választói réteggel rendelkezik. 110 ezer ember, akik jóban-rosszban kitartanak a Berényi József vezette párt mellett. Ez ad(hat) erőt a jövőre nézve. Innen kell felállni.

 

Király Zsolt

A szerző az MKP kampánystábjának volt a tagja.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

 

További ajánlott írások a témában:

1. A felvidéki magyarok választási aktivitása az országos átlag alatt maradt

2. Hogy szavaztak lakóhelyeden? (A Sme térképes összefoglalója)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!