Március 10-én Szlovákia választott. Történelmi választás volt, mondták sokan, persze mindegyik az a maga formájában. Rendhagyó eredmény született abban az értelemben, hogy az eddigi többpárti koalícióra kényszerült kormányokhoz képest a Smernek egyedül is megvan a kényelmes kormánytöbbsége, sőt, 7 mandátum híján az alkotmányozó többsége. A választások nagy nyertese a Smer, a maga 44,41%-val 83 mandátumot szerzett a 150 fős parlamentben, a jobboldal viszont csúfosan leszerepelt.

Robert Fico egyedül alakít kormányt, mivel a kerekasztal-egyeztetésen nem sikerült megállapodnia egyik jobb oldali párttal sem, azok ellenzékben kívánják végigpolitizálni a következő négy évet. Ha a kormányzáshoz nem is, az alkotmányozó többséghez mindenképp szüksége van valamely ellenzéki párt támogatására, így a jövőben egy-egy alkotmánymódosító szavazás érdekében kompromisszumot kell kötnie valamelyik frakcióval.

melecsky1.jpg

SDKÚ-DS

Míg két évvel ezelőtt az SDKÚ a legerősebb jobb oldali pártként a maga 390 042 szavazójának15,42%-ot köszönhetett, a 2012-es választásokon már csak 155 744 választót tudhatott maga mögött, ami 6,09%-os eredményre volt elég. A majd 240 ezer fős szavazatveszteség oka nem elsősorban a másfél éves kormány felett mondott ítélet, a Gorilla botrány első számú elszenvedőjeként és Mikuláš Dzurinda hanyatló népszerűsége miatt sok szavazó pártolt el az SDKÚ-tól. Dzurinda népszerűtlenségét jól mutatja az is, hogy listavezetőként és a pártelnökként a preferenciaszavazatoknak köszönhetően végül csak a harmadik helyet sikerült megszereznie a pártlistán – LuciaŽitňanská négyszer, Ivan Mikloš pedig kétszer több preferencaszavazatot szerezve előzte meg az SDKÚ első emberét. Dzurinda egy hónappal ezelőtt a következőket nyilatkozta az SDKÚ megújulására vonatkozóan "Bármilyen bizonyítványt elfogadok, amit az emberek rólam a választásokon kiállítanak, előre feladni viszont nem fogom a harcot". Afebruárban elmaradt személycserék fontosságára csak a csúfos választási eredmény ébresztette rá a pártot. Dzurinda két évvel ezelőtt már átadta vezető pozícióját – akkor a miniszterelnöki jelöltséget Radičovának – most bejelentette, nem indul újra az SDKÚ elnöki posztjáért. Dzurinda kijelentette, a tisztújításon Lucia Žitňanskát támogatja. Nem indul újra az alelnöki posztért továbbá Ivan Mikloš, leköszönő pénzügyminiszter sem.

 hirdetes_810x300  

SaS

Az SaS 5,88%-a csak árnyéka két évvel ezelőtt elért 12,14%-os eredményének, a liberális párt több mint 150 ezer szavazatot vesztett az előző választások óta. Az SaS mélyrepülésének több oka is van. Egyrészt az SaS-t sem kerülték el a botrányok, a Ľubomír Galkó vezette védelmi minisztériumot érintő lehallgatási botrányt a párt nem tudta hitelvesztés nélkül túlélni. Másrészt úgy tűnik, nem sikerült eléggé meggyőzni a szavazókat arról, hogy a párt nem a Radičová-kormány megbuktatója, hanem a szlovák adófizetők pénzét védta a lusta görögöktől. Az SaS nem volt képes hitelesen fellépni korrupciós botrány ellen (maga Sulík is belekeveredett az ügybe) illetve lehallgatási botrány egyedüli érintettje az SaS volt. A párt népzerűségét az Igor Matovič-al való szakítás is nagyban megviselte. Matovič Egyszerű Emberei a liberális szavazók egy jelentős részét megszerezte.

melecsky2.jpg

KDH

A felmérések 10-12%-os „jóslatának“ ellenére a KDH az idei választásokon sem tudott kitörni a bűvös 8%-os korlátból (2002-8,25%, 2006-8,31%, 2010-8,52%). Bár a választások előtt a legerősebb jobboldali pártnak kiáltották ki, amely átveheti a jobboldal vezető szerepét 8,82%-al épp hogy csak megelőzte Igor Matovič pártját, mandátumokat tekintve pedig mindkét párt 16-16 helyet szerzett. A kereszténydemokraták népszerűségére nem gyakorolt túlzott hatást a Gorilla botrány sem, úgy tűnik (immár negyedik választások óta), hogy a KDH egy rendkívül stabil 8% körüli szavazóbázissal rendelkeznek, de új választókat nem tudnak megszóllítani, pedig a jobboldal széttöredezésével most minden esélyük meg lett volna rá. Bár a választások eredménye elmaradt a KDH – és a közvéleménykutatók – elvárásaitól, a jobb oldal vezető szerepére jelen pillanatban mégiscsak nekik van legnagyobb esélyük. Bár szintén 16 mandátumot szerzett az Matovič és az Egyszerű Emberekis, a laza pártfegyelem, a párt instabilitása, és alacsony koalíciós bizalma illetve Matovič „örök ellenzéki“ stílusa miatt nem valószínű, hogy képes lenne a jobboldal elsőszámú pártjává kinőni magát, így a KDH előtt nagy lehetőség kínálkozik.

OĽaNO

Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) lett a vesztes oldal nagy nyertese. Az újonnan alakult párt 218 537 szavazattal 8,55%-ot szerzett, csak 7 ezer szavazattal maradt el a KDH mögött. A párt tulajdonképpen Igor Matovič egyszemélyes pártja, amit a preferencia-szavazatok is hűen tükröznek. Matovič pártlistájának utolsó helyén szerepelt (eljátszva a két évvel ezelőtti formát, ahol az SaS listáján szintén a 150. helyen szerepelt.), a preferencia-szavazatoknak köszönhetően viszont 150 ezer szavazattal toronymagasan ő végzett az élen. Őt követte a – korábban szintén SaS-listán bejutott Egyszerű Emberek másik három jelöltje- Erika Jurinová, Jozef Viskupič és Martin Fecko. Az OľaNOsem úszta meg botrány nélkül, Matovič hazugságvizsgálatra akarta rávenni több párttársát, mire válaszul tömegesen visszaléptek a listáról.

Az Egyszerű Emberek lettek a vesztes oldal nagy nyertesei: nem csak a liberális szavazók egy része pártolt át hozzájuk, s az SDKÚ volt szimpatizánsaiból is bőven szereztek. A politikusok elleni közhangulatot kihasználva próbált tiszta és korrpuciómentes politikát igérve választókat nyerni. A választási eredményeket nézve sikeresen.

melecsky3.jpg

SNS

Az SNS kiesése nem volt borítékolható, de a két évvel ezelőtti választások tükrében – amikor csak 7 ezred százalékkal lépték túl a parlamenti küszöböt- nem túl nagy meglepetés. Az igen aktív óriásplakát hadjárat ellenére a nemzetiek 116 420 szavazattal csak 4,55 %-ot értek el, mindezt úgy, hogy az „otthoni pályának“ számító északi területeken az országos átlagnál magasabb volt a részvétel. A nemzetieket még nem lehet teljesen leírni, 2002-ben hasonló forgatókönyv mellett Ana Belousová (akkor még Malíková) és Slota belviszálya miatt tulajdonképpen kiejtették egymást a parlamentből, majd négy évvel később 11,73 %-al a harmadik legerősebb pártként jutottak vissza. Az SNS legfőbb hibája a szalonképtelensége, melynek egyik fő oka a pártelnök, Ján Slota, ezzel sok – a pártnál kevésbé radikális – nemzeti szavazót vesztett a smer javára. Véleményem szerint, amennyiben az SNS képes a belső megújulásra, és felismeri, hogy a szélsőjobb oldal helyett inkább középre kéne húznia és mérsékelni a pártot, négy év múlva reális esélye van visszajutni a parlamentbe.

Két választás után világosan látszik, hogy a szlovákiai magyar választók nem képesek „fenntartani“ két pártot.

Most-Híd

A Híd vegyespártként előnyösebb helyzetben van az MKP-val – és talán a többi párttal – szemben is, a tekintetben, hogy a választópolgárok teljes halmazát kívánja lefedni, tehát a szlovák mellett az összes kisebbség választóit is. Ennek ellenére a két évvel ezelőtt elért 8,12 %-hoz képest most csak 6,89 %-ot szerzett, 205 ezer szavazójából majd 30 ezret vesztett. Míg az északi körzetekben némileg erősödtek, a déli területeken enyhe visszaesés mutatkozott. A párt két oldalról is nyomás alatt van, szlovák félről inkább magyar pártként, magyar félről inkább szlovák pártként definiálják. Az MKP-ból való kiválás után Bugár Béla pártja ügyes tatktikai lépéseket tett a szlovák választók felé nyitáshoz, több ismert szlovák politikust nyert meg pártjának, pl. Rudolf Chmelt (19 ezer preferencia szavazat), František Šebejt (11 ezer preferencia szavazat.) vagy legutóbb – a választások előtt – Andrej Hrnciart, Martin polgármesterét sikerült pártlistáján tudnia (aki a pártlista 10. helyéről 15 ezer preferenciaszavazatának köszönhetően a 6. helyre jött fel).

A Híd szavazat-maximalizálásához három út vezethet. Több szlovák szavazó reményében még jobban nyithat a szlovák szavazók felé azáltal, hogy pártjában nagyobb teret enged szlovák politikusoknak, ám ez valószínú magyar szavazatok veszteségével is járna. A magyar szavazatok maximalizálása érdekében két utat választhat: vagy az MKP jelenlegi szavazóit próbálja megnyerni magának, vagy valamilyen fajta koalícióra, „együttműködésre“ lépve (amit személy szerint valószínűtlennek tartok). Mindenesetre mindkét út valószínűleg szlovák szavazók veszteségével járna. Ördögi kör.

melecsky4.jpg

MKP

Az MKP két egymást követő választáson – ha kevéssel is – de parlamenti küszöb alatt maradt. 2010-ben 109 638 szavazó támogatásával 4,33 %-ot ért el, idén szinte hajszálpontosan ugyan annyit, 109 483 szavazattal 4,28 %-ot. Két évvel ezelőtti választásokhoz képest a párt részlegesen megújult, a 2010-es választásokhoz képest kampány stratégiájuk is átalakult: míg 2010-ben a párt főleg az etnikai kérdésre fókuszált, idén a szociális kérdések kerültek előtérbe. Rontotta az MKP és a Híd eredményét is az, hogy míg az északi területeken az országos átlagon felüli volt a részvételi arány, a déli, magyarlakta területeken viszont az országos szint alatt (országos átlag: 59,11 %, Komáromi járás: 52 %, Rimaszombati járás: 52%, Nagykürtösi járás: 52 %, Lévai járás:55 %).

Ennek ellenére elmondható, hogy a 2010-es választásokhoz képest az MKP valamelyest javított eredményén a Híd rovására. Az MKP jövőjét illetően két verziót tartok elképzelhetőnek: a magyar szavazók visszahódítása, vagy a Híddal való együttműködés (melynek lehetősége már a mostani választások előtt felmerültek, annak formáján nem tudtak [talán nem is akartak] megegyezni a felek, s valószínű a közeljövőben nem is fognak). Elhangzott olyan vélemény is, mely szerint ha a 2012-es választásokon az MKP-nak nem sikerül bejutnia a parlamentbe, előbb-utóbb megszűnik. Ezt azért nem tartom valószínűnek, mert bár országos szinten az MKP meggyengült, lokális szinten erős bázissal rendelkezik.

Személyes érintettség okán bízom benne, hogy a magyar érdekképviselet jövőjét illetően nem a pártérdekek, hanem a választók érdekei fognak érvényre jutni.

/ördögmagyarhangja/


Ha tetszett a cikk, kövess minket a Facebookon is!

Megosztás:
Címkék: választások

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!