Kaliňák, Počiatek, Čaplovič, Maďarič, Lajčák, Becík, Kažimír, Glváč, Žiga, Richter, Borca, Zvolenská, Valko. Íme Robert Fico új kormánya, mely a következő négy évben irányítja majd az országot.

Sok új név, akiket formailag pénteken hagy jóvá a Smer elnöksége, majd ezt követően nyújtja be Robert Fico a névsort Ivan Gašparovič államfőnek.

A tizenhárom személyből hatan már Fico előző (2006 – 2010) kormányában is szerepet kaptak, a többi új, de nem teljesen ismeretlen név. Nézzük meg közelebbről, kik is ők.

Az „öregek“

Robert Kaliňák belügyminiszter – a 41 éves jogász Kali, ahogy a Pravdás lehallgatás-ügye óta hívtaa baloldali napilap társfőszerkesztőjét bébyje, továbbra is a belügyi tárcát felügyelheti (mellette pedig Glváčal együtt a védelmi tárcát). A régi új miniszter tervei között az állami hivatalok átszervezése, hatékonyabbá tétele szerepel (értsd, Ivan Mikloš kassai adóhivatal-panamája óta tudjuk, hogy a hosszú távú, állami hivatalok ingatlanszerződései kifizetődő biznisz). Malina Hedvig valószínűleg nem várhat majd jogorvoslást tőle, mint ahogy a Gorilla-ügy kivizsgálása sem jut előbbre. Kaliňák azonban érti a sajtó nyelvét, így ha csak nem küld újra éles bombát Londonba egy mit sem sejtő utas bőröndjében, relatív nyugodt évek várnak rá.

 hirdetes_300x300  

Ján Počiatek közlekedési-, építésügyi-, regionális fejlesztési-, európai alapokat felügyelő-, és idegenforgalmi, azaz az új szuperminiszter. 42 éves elektromérnök, aki közgazdasági diplomát is szerzett. Korábban a Telenor szolgáltatónál volt kereskedelmi igazgató majd vezérigazgató, majd magánvállalkozásokba kezdett. Kaliňák gyerekkori pajtása. Együtt kezdték még a vendéglátóiparban, hétvégenként pedig bőrszerkóban a Harley Davidsonjaik nyergében. Bár az euró bevezetése előtti korona-euró váltóárfolyam monacói kikotyogásáért a pénzügyi cápák jachtján sárga lapot kapott Ficotól, mégis feljebb lett buktatva. Ha nem is a legnagyobb hatalom, de messze a legtöbb pénz felett rendelkezhet. Nem lesz gond tehát a pozsonyi Slavín alatti, közel 4 millió eurós családi villa befejezése. Mindehhez az kell, hogy teljes legyen bizalom közte, és a Smer legszűkebb vezetése között.

Dušan Čaplovič oktatásügyi miniszter – 66 évesen a Fico-kormány korelnöke (mellette csupa perspektivikus, 40-50-es éveiket taposó menedzser típusú politikus ül) korábban hithű kommunista volt. Személyes tapasztalat alapján elmondhatjuk, hogy magánemberként meglepően szolgálatkész és felkészült. Történész és régész végzettségével a korábbi kormányalelnök ezúttal az oktatásügyi tárcát kapja. Čaplovič vélhetően rájött, hogy az európai-, tudásalapú társadalmi, kisebbségekért felelős miniszterelnök-helyettesi poszt túl kényelmes funkció ahhoz, hogy kiélje magát. Dušan Čaplovič, kora ellenére elődeihez képest a reprezentáláson kívül többet is szeretne. Velünk, magyarokkal szemben pedig előítéletesebb annál, hogy érdemei elismeréseként ismét megelégedjen egy kirakat-pozícióval. Javítani kell a szlovák nyelv oktatását délen, jelentette be pár napja. Hogy ezen kívül tárcavezetőként mit várhatunk tőle többek közözz a nemzetiségi oktatás terén a későbbiekben kiderül.

Marek Maďarič kultuszminiszter – 46 éves, végzettségét tekintve bölcsész, angolul és franciául beszél. Čaplovič mellett a kormány másik „szerb”és „magyarbarát“ tagja. Mint korábban már fogalmaztunk, Robert Fico egyik koronahercege, aki a közmédia összevonásával lényegében a cenzor ura is lehet a következőkben, ha úri kedve úgy tartja. 1988-ban, tehát alig egy évvel a változások előtt ő is belépett a Kommunista Pártba. 2002-től a Smer sajtó- és arculatfelelőse, 2006-tól a párt alelnöke. 2002-2004 között a Szlovák Televízió Tanácsának alelnöke volt. Otthonosan mozog a médiában. Felkészült, rideg, tudatos, jól érvelő politikus, akit általában az érzékeny ügyek kommunikálásában vetnek be. Talán azért is, mivel nevéhez (egyelőre) nem köthető semmilyen érdekesebb politikai ügy.

Miroslav Lajčák külügyminiszter –  49 éves karrierdiplomata. 1982-ig jogot tanult Pozsonyban, majd Moszkvában folytatta, a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében. Robert Fico mindig jó érzékkel választotta ki a kirakatembereit, hogy a háttérben, a raktárban nyugodtan lehessen tologatni a készleteket. Lajčák e tekintetben az egyik legjobb döntés erre a posztra. 1994-98 között Japánban nagykövet, majd 2001-2005 között ugyanez Belgrádban. Ezt követően nemzetközi szinten is magasra ívelt a karrierje. 2005-ben a Pozsonyban lezajlott Bush-Putin csúcs főszervezője. Később Javier Solana EU Főképviselő  több jelölt közül a montenegrói népszavazás felügyelésével bízta meg. Ennek sikere után Lajčák az ENSZ főtitkár különmegbízottjaként maradt is a Balkánon. 2006-ban innen kérte őt fel Robert Fico külügyminiszternek, amit ezúttal is elfogadott. Angolul, bolgárul, németül, oroszul és szerbül beszél. Felesége, Jarmila, ismert műsorvezető, aki évekig a közszolgálati televízióban vezette az esti híradót.

Király Zsolt

Ha tetszett az írás, csatlakozz  a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!