Köztársasági elnökök nem mondanak le minden nap. Schmitt Pál hétfőn megtette, nem mindennapi körülmények között. „A kialakult helyzetben Schmitt az egyetlen lehetséges, államférfihoz méltó döntést hozta“ –  fogalmaztunk a bejelentést követően. Az, ahová a helyzet fajult, méltatlanná vált mindenki számára. Úgy Magyarország, a magyar társadalom, a kétharmados Fidesz, Schmitt Pál és maga Orbán Viktor számára is.

Schmitt Pált belekényszerítették a döntésbe, tudjuk, ő maga maradt volna. Nem lehet hát az ügy erkölcsi győztese, ahhoz első körben le kellett volna mondania. A lényeg, hogy megtette. Ez pedig, függetlenül a külső körülményektől, elismerést érdemel!

A felelősség közös

Az egész plágium ügy a magyar társadalom és a jobboldal vizsgája is volt egyben. Azé a jobboldalé, mely (egyenlőségjel nélkül) Gyurcsány Ferenc megbuktatása után most Schmitt Pált is lemondatta.

Határon túli magyarként nézve roppantul kínos, ahogy a magyarországi politikai elit nem képes önkritikát gyakorolni még egy ilyen egyértelmű helyzetben sem, ezzel is rontva az ország nemzetközi megitélésén. Igenis, napirenden kell tartani a Schmitt témát egészen addig, amíg védelme nem válik cikivé és vállalhatatlanná.“– írtuk a Véleményvezér blog „Aki Schmitt mellé áll, a Kádárizmus mellé áll“ című jegyzetének kommentjében, amikor első körben még úgy nézett ki, hogy Schmitt túléli a túlélhetetlent.

 hirdetes_400x285  

schmitt.jpg

Majd közös állásfoglalásban jöttek a magyarországi jobboldali blogok, a Fideszhez közeli Magyar Nemzet, Szalma Botond, a KDNP budapesti elnöke, akik mind az államfő lemondására szólítottak fel.  A Schmitt Pál doktoriját kiállító Semmelweis Egyetem rektora pedig maga mondott le.

Magyarország köztársasági elnökének helyzete innentől kezdve tarthatatlanná vált, az eredmény ismert, hamarosan az utód neve is kiderül.

Katarzis

Elnézve a fejleményeket, a lemondást követő hétfő esti TV-vitákat, az tűnt fel számomra Pozsonyból, hogy Magyarországon gyakran a kommunikációs stratégiák hatékonyságáról beszélnek egy egyértelműen erkölcsi kérdésben. Mintha a törölköző bedobását az határozná meg, hogy központi kommunikációs forgatókönyvvel az adott ügy politikailag meddig és milyen áron védhető. Nem pedig az erkölcsi mérce.

E tekintetben a véleményformáló jobboldali blogokat (és az egész plágium-ügyet elsőként kirobbantó, balközép HVG hetilapot) egyértelműen dicséret illeti. Ha valaki jogosult katarzisra, azok ők.

Hogyan tovább?

Következő lépésben már csak közvetlen elnökválasztásra lenne szükség Magyarországon, mint ahogy Szlovákiában is van. Kikezdhetetlen doktorival rendelkező, köztiszteletben álló, megfelelő jelöltből ugyanis nincs hiány.

Király Zsolt (a szerző tudja, mi az a lemondás)

Ha tetszett az írás, csatlakozz  a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!