Vörös Péter, a Most-Híd alapító tagja, egyik stratégája, Bugár Béla leghűbb szövetségese, korábbi parlamenti képviselő lemondott minden pártban betöltött tisztségéről. „Nem kívánok többé egy olyan párt elnökségi tagja lenni, amelyik ígér, de az ígéreteit nem tudja betartani, miközben a lehetőség ott volt a kezünkben.“

Vörös Péter döntése nem meglepő, sokkal inkább az, amivel döntését indokolta. Ebben ugyanis két dolgot állít: az egyik, hogy a Most-Hídon belül nincs igény a magyarság ügyének felvállalására, a másik, hogy valami bűzlik az alapiskola projektje mögött.

Elkezdődött

Az elmúlt fél évben nagy erőkkel dolgoztam azon, hogy a komáromi Munka utcai alapiskola hozzájuthasson a felújításához szükséges, megpályázott és elnyert uniós pénzforrásaihoz. (…) igyekeztem közbenjárni, lobbizni az ügyben az illetékes miniszternél, Simon Zsoltnál. Sajnos, minden erőfeszítésem hiábavaló volt.“ – fogalmaz. Majd hozzáteszi:„Számomra a magyarság ügye, a kisebbségi jogaink melletti határozott és egyértelmű kiállás kulcsfontosságú és ehhez kell megnyernünk a velünk együtt gondolkodó szlovákokat. Sokáig úgy gondoltam, hogy ez az alapállás a párton belül képviselhető, hiszen mindannyian ugyanazt akarjuk, ugyanazért dolgozunk. Mára be kellett látnom, hogy erre a fajta gondolkodásra a párt vezetésében nincsen igény. “

A mundér becsülete

  hirdetes_300x300   

Bugár Béla reakciójában azt mondta, „sajnálja, hogy Vörös épp a komáromi Munka Utcai Alapiskola ügyének kudarcával indokolja lemondását. Úgy látja ugyanis, az ügy fejleményei nem Vörös Péter és az illetékes miniszter, Simon Zsolt hibájából alakultak így. Szerinte a komáromi önkormányzat hibája, hogy nem tudta végigvinni az 1,2 millió eurós közbeszerzést.

A Körkép az ügyben megkereste a komáromi önkormányzatot. Annak szóvivője kérdésünkre úgy válaszolt, hogy ha a város lenne a felelős, Vörösnek nem kellett volna lemondania. „A városvezetés összesíti az ügy teljes dokumentációját és egy lakossági fórum keretében (a szülők és a polgárok jelenlétében) kívánja a tényeket a nyilvánosság elé tárni. A városvezetés meggyőződése, hogy nem a város hibázott – más ok áll a sikertelenség mögött.”

Porszem a gépezetben

Az egész ügy felettébb kellemetlen úgy a Most-Híd, mint Bugár Béla számára. Egyrészt az egyik legfontosabb bizalmi embere fordított neki látványosan hátat, akire korábban még saját vállalkozásának, a Senior Park kastélyingatlannak a képviseletét is rábízta. Bugárnak most pártelnökként mégis azt a Simon Zsoltot kell védenie Vörössel szemben, aki pártján belül Bugár ellenpólusa.

Másrészt a Most-Hid számára innentől kezdve új időszámítás is kezdődik. A párt ugyanis, ha hiteles szeretne maradni, nem folytathatja tovább azt az alibi-politizálást, mint eddig. Arra ugyanis az eddigi elnökségi tag mondta ki fehéren-feketén, hogy zsákutca.

Az összképhez az is hozzátartozik, hogy Vörös Péter azután hozta meg döntését, hogy befutó helyről indulva nem vált parlamenti képviselővé. Néhány nappal ezelőtti nyilatkozatai, melyek időközben lekerültek az internetről, még lojalitásról tanúskodtak.

Vörös és a többiek

Ennek ellenére ne törjünk pálcát Vörös Péter felett. Leköszönőjének záró részében ugyanis megfogalmazta narancssárga oldalról azt, amire a szlovákiai magyarságnak, ha túl akar élni, magyar alapon való politizálással égetően szüksége van. „Meggyőződésem, hogy a két, magyar érdekeket felvállaló pártnak meg kell találnia az egymáshoz vezető utat, mert a szlovákiai magyarokat nem lehet még egyszer olyan helyzetbe hozni, hogy tanácstalanul álljanak az urnák előtt, vajon kit válasszanak. Az üres gesztusok, az alibikeresés, a másikra mutogatás ideje lejárt. Azzal, hogy a Híd ellenzékbe került, az MKP pedig ismét parlamenten kívül maradt, az egyetlen lehetséges út, hogy elgondolkodjanak, hogyan fognak tudni együttműködni a jövőben.“ – írta Vörös, és valószínűleg párttársai között sincs ezzel egyedül

Péter, döntésed tiszteletet és elismerést érdemel!

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Adód 2 %-ával itt tudsz támogatni minket.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!