Gyorsvélemény: Tárgyalt az MKP és a Most-Híd - Körkép.sk

Hirdetés (X)

politika

Gyorsvélemény: Tárgyalt az MKP és a Most-Híd

Pozsonyban, a Csemadok épületében ma tárgyalóasztalhoz ült az MKP és a Most-Híd. A találkozót megelőző médiahisztéria, valamint az első reakciók gyorsvéleményre késztettek.

1. A mai tárgyalás egy hetek óta zajló hosszabb egyeztetés-sorozat újabb állomása, melyet a népszámlálási eredmények ismeretében kezdeményezett az MKP a parlamenti választásokat követően, a felvidéki magyarságot érintő kérdésekről, különböző szlovákiai szervezetekkel. A párt már egyeztetett (és több dologban egyet is értett) a Csemadokkal, a Szlovákiai Magyar Írószövetséggel, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalával, a Pedagógusszövetséggel. Ennek a sorozatnak a része a mai Most-Híd találkozó. Se több, se kevesebb. Az MKP a megbeszéléseket további civil szervezetekkel folytatja.

3. A szlovákiai magyar sajtó egy része mégis igyekezett hatalmas feneket keríteni az egésznek, a „jövőbeni esetleges együttműködés lehetséges útjaiként“ tálalva. Alapvető tévedés, figyelemelterelés, vagy a helyzet tudatos meg nem értéséről van szó?

4. A Most-Híd és az MKP által javasolt tárgyalási pontok jól mutatják a két párt közti gondolkodási különbséget. Az egyik leginkább a megyei választásokról, a Fico asztaláról lepottyant koncokról (kisebbségügyi-kormánybiztos, kulturális támogatások) tárgyalna, azaz önmaga legitimizációjáról, a másik – már csak megváltozott helyzetének köszönhetően is – szélesebb kontextust erőltet. Ennek érdekében a szlovákiai magyarság egészét érintő kilenc pontos cselekvési tervet is megfogalmazott.

5. A két párt szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottak elárulják azt is, hogy őszinte közeledési igénynél, a közös zászló mögé való felsorakozásnál jóval erősebb a két párt közti érdekkülönbség.

SJE Nyílt nap

6. A szlovákiai magyar közösség mai helyzetében a kátyúból való kiúthoz a politikum önmagában már kevés. A jövőt nem lehet kizárólag csak a szlovákiai magyarság érdekeit felvállaló két párt felelősségeként értelmezni. Nyitni kell, a minél nagyobb lövőerő érdekében. Ezért is van szükség a többi szlovákiai magyar szervezetekre a kormány működésének véleményezéséhez, vagy a szlovákiai magyar nemzetiségi hogyan tovább-ok megalkotásához (erről próbál szólni az említett egyeztetés-sorozat).

A mai találkozó bombasztikus tálalása leginkább sok hűhó semmiért. Annak ugyanis a jelek szerint nagyobb a (mediális) füstje, mint a lángja. Kíváncsian várjuk az első véleményeket, kommentárokat és a sok árnyékra vetődést. Itt az uborkaszezon?

Király Zsolt

Fotó: ujszo.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Barnamaci
2012. máj. 30. 21:35

1. kihagytad a 2. pontot:) es a tobbi...: az smk-mkp eggyztetett az mkps csemadok fonookel azutan TE a kerekasztal neveben mint smk-mkp tag eggyezetettel az smk- mkp tovabbi kepviseloivel valamint eggyeztetett az smk- mkp a tobbi civil szervezettel aminek lepkefing erteke van. itt az erdekkepviseletet kell erositeni ami azeggyeztetes targya kellett volna legyen csak az smk- mkp elnok kihatralt a felelosseg elol. bagatelizalod az smk-mkp elnoksegenek felelotlenseget ennyi... igenis a helyzetet CSAKIS a ket part eggyuttmukodesevel lehet megoldani csak szerintem szemelyed es a bukott csaky es holdudvara majd hathatosan tesz ellene hogy valami is sikeruljon..... pelda erre ez a cikk. lehet hogy ez az smk- mkp nak lenyegtelen talalka volt de ezzel csak sajat igenytelenseget bizonyitja es biztosit meg tobbeket arrol hogy nem is akar megoldast ahogy a valasztasok elotti eggyeztetesre sem mentek el, most a nyilt lapokkal valo jatszmat szabotaljak.... a legkozelebb ha majd hidat irsz maradok az mkpnal....

Bizonytalan szavazó
2012. máj. 30. 23:09

Szánalmas, amikor az MKP olyan egyeztetéseket akar eladni a sajtóban, minthogy leült a Csemadokkal és így tovább. Nos, a Csemadok az MKP, ami arra jó, hogy kampányidőszakban mutogassák az elvtársakat. Ugyanarról van szó, egy fényét vesztett, kiégett kulturális szervezetről. De a pedagógusszövetség, szülői szövetség vezetői is MKP listások, így kár a parasztvakításért. A Kerekasztal MKP tagjai meg az MKP-nak gyártanak tanulmányokat pénzért, mi ez a hülyítés az egyeztetésről. Király Zsoltnak nem kéne ennyire hülyének nézni a szlovákiai magyart. Az MKP egy szar, a Híd meg egy fos. Most ezek összeültek.

  Fiala-Butora János
  2012. máj. 31. 15:29

  "A Kerekasztal MKP tagjai meg az MKP-nak gyártanak tanulmányokat pénzért"? Milyen tanulmányokat? Elég sok közöm van a Kerekasztalhoz és annak tanumányaihoz, de ilyenről nem hallottam.

Nagy
2012. jún. 01. 09:08

Mi is az a Kerekasztal ha jobban belegondolunk?

  Fiala-Butora János
  2012. jún. 05. 14:12

  Miért, szerinted mi, ha jobban belegondolsz?

arisztid
2012. aug. 18. 13:48

Összedugta buksiját a két párt vezérkara, és megegyeztek abban, hogy mivel nem tudnak megegyezni arról sem, hogy miről tárgyaljanak, összehívnak egy újabb találkozót, amin majd tárgyalnak valamiről, és bár a tárgyalás nem cél, hanem, eszköz, ezt az eszközt újabb tárgyalások kitárgyalására használják majd ki. Teccik érteni? Nem? Nem kell félni. Ők sem.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 45 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben, a Heti Válaszban, valamint több országos szlovák és magyar nyelvű médiában is publikált.

Kövessen minket