politika

Nemzetiségi pénzosztás – szlovákiai magyar valóság II.

Ahogy megígértük, folytatjuk a kisebbségi kultúrák támogatásával kapcsolatos témát. Sorozatunk második részében beleássuk magunkat a nemzetiségi pénzosztás útvesztőibe. Íme, a szlovákiai magyar valóság.

Első cikkünk a vártnál is nagyobb hullámokat váltott ki, többen kerestek meg és biztattak bennünket arra, hogy komolyan nézzünk utána a pénzosztás körüli gyanús dolgoknak. A jelek szerint komoly botrány van kialakulóban, mely csak azért nem robbant eddig, mert a pályázó szervezetek közül sokan attól tartanak, ha beszélnek, még azt a kevés pénzt is elveszíthetik, mely a szlovákiai magyar kultúra ápolása szempontjából elengedhetetlenül szükséges számukra.

Ki a felelős?

Hirdetés(x)

A helyzet szomorú: az átutalások több hónapos késése alapjaiban lehetetleníti el a szlovákiai magyar kultúra ápolóit, óriási létbizonytalanságban és stresszben tartva őket. Ki ezért a felelős?

A. Nagy László kisebbségügyi kormánybiztos

A Nagy László kisebbségügyi kormánybiztos tevékenysége folyamatos téma az elmúlt hetekben. A kisebbségi kultúrára az idei évben szánt 4,5 millió euró elosztása a Körképen kívül a Szabad Újság hasábjain is többször szóba került, mint ahogy a Kerekasztal Koordinációs Bizottságán is. A Kormányhivatal Kisebbségi Bizottságának ülésén szintén kritika fogalmazódott meg a kulturális finanszírozási rendszer súlyos hiányosságai miatt.

Késnek a pénzek. De miért?

A legszomorúbb az egészben az, hogy láthatóan nemcsak metodikai és szervezési/menedzselési hiányosságokról van szó, a probléma ennél jóval összetettebb. A gondok már Rudolf Chmel, a Most-Híd kormányalelnökének idejében is léteznek, az aránytalanságok gyanúja csakúgy mint tavaly, idén is ugyanúgy fennáll. Ezekkel foglalkozunk sorozatunk második részében.

 A 2012-es kulturális támogatások harmonogramja:

1. A 2012-es évre vonatkozó kisebbségi kultúrák támogatásának programját még tavaly, 2011. december 15-én hirdette meg Rudolf Chmel miniszterelnök-helyettes.

2. A szervezetek 2012. február 15-ig nyújthatták be pályázataikat.

3. A Radičová-kormány bukása után felálló Fico-kormány 2012. június 13-án nevezte ki a 4,5 millió eurós nemzetiségi pénzcsomag következő őrzőjét, A.Nagy László kisebbségügyi kormánybiztost. Ő a kinevezésekor már jórészt kész ajánlásokat örökölt a pályázatokat elbíráló bizottságoktól. (Lásd az alábbi 101 oldalas dokumentumot.)

Hirdetés(x)

4. A jegyzőkönyvek tanulsága szerint a bizottságok 2012. május 9-én, május 16-án, május 17-én, június 4-én és június 26-án zárták le ajánlásaikat. (Szerk. megj. Érdekes az is, hogy bizottsági vezetőként egyedül Dobsa Tamás neve szerepel az egyes jegyzőkönyveken, a bizottságok többségénél a vezető neve fel sincs tüntetve.)

5. Most október közepén járunk, az ajánlások már 4-5 hónapja ismertek, a pénzek mégsincsenek a kérvényezők számláin. Miközben A. Nagy László a Szabad Újság 39., szeptember 26-án megjelent számában  azt nyilatkozza, “néhány esetben élt csak minimális korrekcióval.

A kérdés a következő: mivel A. Nagy László és Rudolf Chmel is a Most-Híd jelöltje, a váltás házon belül történt. A kormánybiztos kinevezésekor már kész bizottsági ajánlásokkal rendelkezett, melyeket nagyrészt elfogadott, mivel magyarázható hát mégis a pénzek átutalása körüli több hónapot késés? Miért nincsenek a végső döntések máig hiánytalanul közzétéve az interneten?

Olvasóink tájékoztatása érdekében ezért az infotörvényre hivatkozva elkértük a bizottságok ajánlásait az összes szlovákiai magyar pályázatra vonatkozóan. A teljes, 101 oldalas dokumentum alább olvasható. (A. Nagy László saját elmondása szerint ezeken az ajánlásokon nagyrészt nem változtatott. Hogy kiknél mégis, arról már volt szó, és valószínűleg lesz is még).

A történethez az is hozzátartozik, hogy a Körkép hivatalos kérvényét az infotörvény értelmében A. Nagy Lászlóhoz és a Kormányhivatalhoz is elküldte, de választ csak utóbbitól kapott. A kisebbségi kormánybiztosnak nem kötelező betartania a tájékoztatásról szóló törvényt?

(A linkre kattintva a táblázat nagyítható.)
Kisebbségi kultúra támogatása 2012 (a bizottsági javaslatok)

Előző cikkünkben – mint ahogy már tavaly is mások megírták – felsoroltunk néhány szubjektumot, akik rendre kiemelkedően szerepelnek a kiírásokon, évről-évre komoly összegeket kapva. Ők a legsikeresebb pénzlehívók mostanság, sokat és biztosan markolnak. Megnéztük hát azt is, mire kértek, és mit teljesítettek mindebből.

Pozsonyi Kifli Polgári Társulás

Az Ivanics Júlia (az Új Szó belpolitikai rovatának újságírójának, Veres Istvánnak az élettársa) által képviselt civil szervezet  2011-ben 5 000 eurót kapott egy akkor még nem is létező honlapra, a pozsonyikifli.sk – ra. Íme a szerződés, melyből kiderül, hogy…

(A linkre kattintva nagyítható.)
Pozsonyikifli2011

…az oldal működtetésére 1 900 eurót, imázsvideóra 2 900 eurót kértek, melyből 1100 euró a technika bérlése (ki nem szeretne ennyiért bérbe adni kameratechnikát?) Hogy maga a honlap mit tartalmaz, és megért-e 1 900 eurót, egyik kommentelőnk már kifejtette:

A Pozsonyi Kifli PT  mindenesetre a sikeren felbuzdulva idén már három pályázattal próbálkozott, és nyert. 8 000, 8000 és 4500 euró értékben. Idei pályázatai ezen a linken érhetők el és nézhetők meg.

8 000 euró erre a célra: “Výskum pozostalosti bratislavského mestského archivára Johanna Nepomuka Batku (1845 – 1917) – príprava a realizácia historického výskumu – kompletná digitalizácia a odborné spracovanie dokumentov (KNM-466/2012/1.5.3)” – melyből személyi kiadásokra 6 000 euró, számítógépre, szkenerre 2 000 euró megy majd.

másik 8 000 euró a www.pozsonyikifli.sk honlapra. Ebből 5 520 euró személyi kiadásokra (a grafikus 20 eurós órabérért dolgozik, az újságíró 15 euróért, a szerkesztő 15 eurót kap egy oldalnyi szövegért, a fordító 9 eurót egy oldalért), szoftverre, digitalizációra és webdoménra 2 480 euró megy majd.

4 500 euró erre a célra: “Eva Bolemant: Kempelen (Pozsonyi Mesék – Bratislavské rozprávky ) – príprava a vydanie detskej literatúry o významnom bratislavskom vedcovi, vynálezcovi a konštruktérovi J. W. Kempelenovi (KNM- 467/2012/1.4.2) ” – melyből személyi kiadásokra 3 000 eurót, nyomtatásra 1 500 eurót fordítanak.

A szerződések utolsó két oldalain megnézhető a teljes költségvetési specifikáció is.

Paraméter

Most-Hidas időkben az Új Szó, a Kalligram, televizio.sk, Kultiplex, netBarátnő és egyéb szervezetek, pályázatok mellett  gyakori sikeres pályázó a Barak család megélhetését biztosító, és a Paramétert működtető DARCUS, k.f.t.

Az ő tavalyi, 22 500 eurós szerződésük, melyben szerkesztői díjakra 14 000, grafikusra 8 500 eurót kaptak, itt található. Lásd utolsó 2 oldal.

(A linkre kattintva nagyítható.)
Parameter 2011

Az idei, szintén komoly összeggel, a bizottsági javaslat szerint 20 000 euróval támogatott Paraméter szerződése még nincs fent a szerződések központi regiszterében. Így annyit lehet tudni csak, hogy projektjük a hírpotál szlovák nyelvűsítésére vonatkozik.

Új Szó

A sor folytatható az Új Szóval, amely idén 10 000 eurót kap weboldalának redizajnjára és átépítésére, valamint 45 000 eurót a napilap kulturális és regionális mellékletére a bizottsági javaslat szerint (maga a szerződés és a végső döntés még nem publikus).

Az Új Szót is kiadó Petit Press, a.s. egyébként tavaly is sikeres volt (egyetlen magyar nyelvű napilapunk és a kormányhivatal összefonódásáról itt írtunk bővebben). 2011-ben három pályázatuk nyert 60 000 euró, 30 000 euró és 7 000 euró értékben:

60 000 € (slovom: šesťdesiattisíc eur) s účelovým určením : príprava a vydanie kultúrnych a regionálnych častí denníka a kultúrnych príloh – “Szalon” a “Színfolk” na realizáciu projektu Rozvoj kultúrnej a regionálnej zložky denníka Új Szó a príloha „Színfolk“ (KNM-656/2011/1.2.1)

35 000 € (slovom: tridsaťpäťtisíc eur) s účelovým určením : príprava a vydanie 51 čísel týždenníka na realizáciu projektu Kultúra v týždenníku Vasárnap v roku 2011 (KNM-655/2011/1.2.2)

7 000 € (slovom: sedemtisíc eur) s účelovým určením : príprava, zverejňovanie a rozširovanie literárnych textov na realizáciu projektu čítanie s Vasárnapom (KNM-654/2011/1.3.3)

A három pályázat közös ismérve, hogy az Új Szó és a Vasárnap részét képező kulturális és regionális mellékletek nyomdai kiadásának részfinanszirozására vonatkozik.

Zárásként

A sor tovább folytatható a végtelenségig. A többszáz leadott és sikeres pályázat, valamint azok személyi összefonódásai bőven muníciót szolgáltatnak még a közvélemény számára. Maga az összefonódás nem feltétlenül gond, hiszen egy fél milliós kisebbségnél az ilyesmi megkerülhetetlen. A gond ott van, ha ezek az összefonódások a kiértékeléseknél a jelek szerint komoly aránytalanságokat okoznak.

A kisebbségi kultúrák finanszírozásának rendszere láthatóan nem transzparens, visszaélésekre adhat lehetőséget. Ergó, megérett a komoly átépítésre.

Hogy a mindannyiunk adójából összeállt pénzcsomag ne egy szűk kör megélhetését biztosítsa, miközben a többség ellehetetlenül.

A témát folytatjuk.

Király Zsolt

Ajánlott linkek:

1. A dotációk honlapja

2. A szerződések központi regisztere

3. Előző cikkünk a témában

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket a Tumblr-en és a Twitteren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

aje
2012. okt. 14. 18:25

a GORILLÁK visszatértek a hatalomba !!!! és Pozsonyban a MOSTos hibridek számára újra JÓIDO VAN !!! - ugye Lacika ! az hogy állandóan ugyanazok a politikai-személyi kotodések kapnak hatalmas osszegeket szerintem kimeríti a KORRUPCIÓ fogalmát !!!!

aje
2012. okt. 14. 18:32

volt egyszer egy vitamusor ahol Szigeti "KALLIGRAM" László kérkedett vele hogy az ÚjSzó tobb mint 20 000 példányban jelenik meg naponta míg a Szabadújság csak k.b.7 000 példányban hetente - ismerve a hibridek dotációs politikáját ezen nem kell csodálkoznunk, ennyi támogatás után inygyen is osztogathatnák a hibridek a pártlapjukat mert az állam tartja fenn MINDNYÁJUNK adójából ..... rohadt ingyenélo banda !!! surgosen indítani kell egy MAGYAR NAPILAPOT ! a mocskos ÚjSzónak csak annyi koze van a magyarokhoz hogy a MI adónkból tartják el, a pénz nagyrészét a hibridek profitként vágják zsebre !

Funkyngz
2012. okt. 14. 21:00

Azztttaaaaaaaaaaaaaaa !!! Micsoda cikk!!!!! Ez egyszerűen világszenzáció!!! Mind az öten akik összesen olvastuk, nagyon le vagyunk taglózva. Azt hittük, leleplező anyag lesz, komoly háttérmunkával és nyomozással,de egy ilyet én is összedobok neked, ha akarod. Nincs itt semmi bűncselekmény vagy korrupció. Az viszont nem szép, hogy késnek a pénzek. Azt meg kéne sürgetni bizonyosan. De ez is csak egy következő semmitmondó ál-szenzációs cikk ala K.ZS. Irjatok inkább többet a sportrovatba. Nagy igazság: TUDOD MI A KORRUPCIÓ?....AMIBŐL KIHAGYNAK :D :D

nemere
2012. okt. 14. 21:17

a magyarországi pénzelosztásról is lesz "leleplező" cikk? Vagy az, ha az mkp szája szerint mennek ki a pénzek, legitim dolog...

  prof
  2012. okt. 14. 21:50

  az nem a mi adónból megy barrátom !!!! marha nagy különbség !!!!

   Eke Máté
   2012. okt. 15. 09:30

   A különbség sokkal kisebb mint gondolnád. Ha arról van szó, hogy mi felvédéki magyarok kapnánk bármilyen jellegű támogatást, az viszont e helyett eltűnik a haverok zsebében akkor teljesen minden ki adta volna és milyen okból. A végeredmény ugyanaz: valaki zsebre rakta azt, ami a miénk.

  aje
  2012. okt. 15. 05:12

  osszehasonlítani a hazai és a Magyarországŕól jott támogatásokat tudatlanságra vall! Magyarország részérol ez SEGÍTSÉG hogy ápolhassuk kultúránkat, ami a szlovákiai támogatásokat illeti ahhoz JOGUNK van ! és mindnyájunknak JOGUNK van és nem csak a hibridek szatelitjeinek, ez bizony KORRUPCIÓ !!! - maga A.Nagy László kormánybiztosúr vallotta be hogy politikai alapon módosított egy-egy már ajánlott pályázati osszeget, természetesen a MOSThoz képest más politikai álláspontot valló újságok, honlapok,kiadványok kevesebbet kaptak vagy egyáltalán nem kaptak - a CSEMADOK elleni hadjárat példaértéku, továbbra is a kedvezményezettek kozé tartozik a hibrid ÚjSzó, Kalligram, Parameter.sk,.... stb az pedig hogy egy nem mukodo - fiktív honlapnak tobbezer eurót fizetnek ki az szintén a KORRUPCIÓ kategóriába tartozik meg lehet róla gyozodni- a Pozsonyikifli.sk semmi aktivitást nem mutat, a tavaszi rovid- sms hír után szeptemberben volt bejegyzés az oldalon www.pozsonyikifli.sk HIBRID TOLVAJBANDA elég ha az ugyvivo "kozel áll ... vagy fekszik" egy hibridhez máris jon a kozpénz ! kit képvisel valójában Ivanics J. ?????? a nem mukodo-fiktív honlapot vagy .......

   Eke Máté
   2012. okt. 15. 09:39

   "Magyarország részérol ez SEGÍTSÉG hogy ápolhassuk kultúránkat, ami a szlovákiai támogatásokat illeti ahhoz JOGUNK van !" Segítség lenne, ha oda jutna a pénz ahová kell. Ilyen formában nem segítség, csak propaganda. Az egyetlen célunk csak az lehet, hogy átláthatóvá tegyük a támogatási rendszereket, legyen az itteni, vagy magyarországi, és hogy tényleg bárkinek, akinek van egy jó ötlete, aki tenni akar a magyar kultúráért, aki felvállal valamilyen komoly, bennünket segítő célt, lehetősége legyen arra, hogy támogatáshoz jusson. Legyen szó a támogatás bármilyen formájáról, és függetlenül attól, hogy az honnan jön. Ne kelljen ahhoz a Hídnak csontig benyalnom hogy állami támogatást kaphassak, de ugyanígy ne kelljen az MKP seggébbe mászni azért hogy cseppenjen valami Magyarországról - persze feltéve hogy tényleg komoly a szándékom, nem csak sörre költeném az egészet. Minden, ami ezzel ellentétes, csak megoszt minket, és minden cent ami nekünk jár és elúszik, kidobott cent, és a mi hibánkból az.

Berlin
2012. okt. 15. 14:46

A magyarországi kulturális támogatások csorgatására igénybe vett Mkp-vezetők és a Híd-bankár A.Nagy László tevékenységét több hozzászóló szívesen láttatná "egyik kopó, másik eb!" szerepben, mintha a kettő közt alig volna különbség. Legyen hát igazuk! A magyar kormányzat adófizetőinek pénzét olyan kulturális szervezetek támogatására fordítja, melyek magyar nemzeti érdekek mentén működnek. Ezzel teljes harmóniában a szlovák állam pénzét a hibridmeghajtású A.Nagy László olyan kulturális szervezetek támogatására fordítja, melyek elsődleges célja a szlovák nemzeti érdek kiteljesedése. Akadnak köztük magyarok is... Világos, uraim?

  Pozsony
  2012. okt. 15. 16:05

  elmaradt egy szmájli a végéről, nem?

   Berlin
   2012. okt. 16. 11:31

   Nem, nagyfiam. Halálosan komolyan beszéltem. S ha egy percre kicuppantanád az arcod a nagy narancsszín seggből, rájöhetnél, hogy közepes távon kinek használ a hibridbanda kormánykézből való etetése. A rendszerváltás óta az aktuális szlovák politikai elit mindig ügyelt saját házimagyarjainak gondozására és mindig megtalálta a maga dolgokat levezénylő pecsovicsát. Gondolkodj el rajta, vajon mi célból!?

nimrod
2012. okt. 15. 18:16

az a baj, hogy a szőlő mindig savanyú valakinek. Ha a korkep kapott volna tizezer eurot, ugy kussolna, mint a döglött hal. Az egész csak azért van, mert keveset kaptak... Közben pedig tudjuk? egyszer fent, másszor lent.

  Nem ingyenélő
  2012. okt. 15. 18:44

  Kínos figyelni, ahogy az érintettek, a korrupt rendszerből profitáló Most-Híd holdudvaros ingyenélők próbálják kétségbeesetten bagatelizálna a tolvajlást. A probléma nem idei, már tavaly is felháborodott minden jóérzésű ember azon, ahogy Chmel osztotta a lét. Ha jól látom, nem csak a Körkép mutat rá a pofátlanságokra, bár az igaz, hogy ők kezdték. De a Szabad Ujság, a Kerekasztal, a Csemadok, a Kisebbségi Tanács magyar delegáltjai, egyszóval szinte a teljes szlovákiai magyar társadalom (leszámítva a narancssárga pártfogoltakat) mondja egyszerre, hogy ELÉG!!

  aje
  2012. okt. 15. 20:00

  egyszer fent egyszer lent ???? Te hol élsz ? mindig ugyanazok kapják a nagy osszegeket: ÚjSzó és kiadványai, az ÚjSó egyik tulajdonosa Szigeti László másik cége a Kalligram aki eloszeretettel adja ki a MOSTot megálmodó Hunčík Péter konyveit, vagy Juhász TRESZKA Katika konyvei is gyakran kapnak támogatást aki ugyebár a MOSTos Juhász László hugicája, vagy a MOSTos sajtóreferns Czuczor Nóra sógornoje ...., mocskosszájú Barak Laci a parameter.sk-val,...

nemere
2012. okt. 15. 18:20

a magyarországi pénzosztás legitim persze, gondolhattam volna. Csak a pozsonyikifli zavarja egyeseket, pedig még idejük sem volt arra, hogy a támogatásból kapott pénzt a honlapra fordítsák. Nem kéne kicsit várnia támadásokkal? Vagy pedig félő, hogy akkor már nem lesz miről fröcsögni, mi?

  prof
  2012. okt. 15. 18:42

  fogd már fel, hogy hatalmas különbség, hogy itt (sk-ban) a mi adónkkal betyárkodik a banda !

  abnormalisztán
  2012. okt. 15. 18:52

  Jó vastag a bőr a pofádon, látom. A pozsonyikifli tavaly 5 ezer eurót kapott a semmire. Volt egy éve, hogy felmutassa, hova lett. Látjuk! Idén már több mint 20 ezer eurót kértek és kaptak. Ez vicc, kérem? És a pozsonyikifli, azaz az Uj Szos firkász Veres István és élettársa Ivanics Julia bizniszelése mindnyájunk adójából csak a jéghegy csúcsa. A.Nagy László és kegyeltjei meg röhögnek a markukba. Ezt érdemeljük?

nagyvagy
2012. okt. 15. 20:49

Arról vitázni, hogy "bezzeg a másik is sáros" nekem hihetetlen! A közpénzek ilyen szintű mutyizásálrt mondjuk a benelux államokban kirúgnák a bizotst a helyéről. Egyébként Chmelnél ugyanez volt a helyzet, ha jól emlékszem a környezetvédelmi alapnál is sikerült egy másik Nagynál leleplezni a mulyit. Már az is gyanús, ha nem kerül fel a neter a döntések listás változata: keresgéljen csak a polgár aztán adja fel időben - elv szerint. Ami a magyarországit érinti, hát én megnéztem: letölthető itt: http://www.bgazrt.hu/kateg-97-1-bethlen_gabor_alap_2012_evi_nyilt.html - a listákat ki lehet nyomtatni! Na szóval ez egy alapvető különbség! Éljenek a Nagyok /de ne az én pénzemből/!

Laci
2012. okt. 15. 22:32

A magyarországi listák nem kereshetőek... nincs meg valakinek normális változatban?

  Márió
  2012. okt. 15. 22:43

  http://www.bgazrt.hu/data/files/240965083.pdf - Bethlen Alap. Lásd az 527. sorszámú támogatási célt. Szóval?

Márió
2012. okt. 15. 23:01

Kezdetben vala az IGE. Eleinte reklámszatyrokban cocókázták át a pénzt a határon... határokon... Aki jobban sírt, még jutalmat is kapott. A magyarság megmentőivel Dunát lehetett volna rekeszteni, akár a deltában is... Azután elértük, hogy SZAKMAI bizottságok döntöttek SAJÁT szakmájukon belül -- számos, vérre menő vita kíséretében, persze -- arról, mikor éppen mi a legfontosabb, és mi várhat, esetleg mi témaismétlés vagy szakmaiatlan kérés. Sok ötletet sinkófáltak el menet közben az erősebb, nagyobb szervezetek a kisebbektől, ami persze nem maradt következmény nélkül. Saját magunk -- a KÖZ -- kezdeményezésére megszüntették a szakmai bizottságokat, amelyek tagjai MINDIG meg tudtak egyezni valahogy!, és lőn világosság! Pártatlan szakértőkből (ekkorka kerekecske-gombocskán ki kivel nincs összekapcsolódva? hisz mind ismerjük egymást) toboroztak pártatlan bizottságokat. Aztán a párt odaszólt, ha nem tetszett. Valakinek valami. És mindig volt külön miniszteri alap, külön miniszterelnöki alap és sok más forrás. Ne gondolja senki, hogy most másképpen mennek a dolgok. A magyarországi adófizetők pénzéből sacc/kábé 1,5 milliót + 165 ezret azok kapták, akikre az MKP építi a jövőjét. Nem merem azt írni, hogy a jövőnket, mert ez egyre kevésbé igazolható. Tehát hogy ki miért és kitől kap vagy éppen nem kap, és utána miért csahol, az érdekes lehet, de igazságos momentán nem, mert kivették a döntést a szakma kezéből. A szakma pedig már le kellett volna építse a pénzleszívókat, ahogy tette ezt az elején: egyszerűen nem ismerte el és nem támogatta a nem minőségi, felszínes és átverős dolgokat. Most már: ennél csak az lenne érdekesebb, ha november 1-jétől hirtelen megkapnánk a kulturális autonómiát. Azt hiszem, pár éven belül felzabálnánk egymást. :-)

  Márió
  2012. okt. 15. 23:26

  http://www.felvidek.ma/kitekinto/magyarorszag/29822-bethlen-gabor-alap-ujabb-135-millio-forint-a-felvidekre

Laci
2012. okt. 15. 23:07

Találtam azért én is... a kormányhivataltol kértek 11 ezret a Bethlentől 16 ezret... ha összejött volna akkor két dubajra is tellett volna. ;-) Vox Juventae polgári társulás - Pozsony - Körkép.sk - a gondolkodó portál. Továbbfejlesztés 4 500 000 Ft / 4110 120 Ft / 600 000 Ft

  nyomkereso
  2012. okt. 15. 23:17

  Gratulálok, kedves Laci, a megítélt 600 ezer forinttal (amit még nem kaptunk meg), feltaláltad a meleg vizet! Első cikkemben én magam írtam erről, sőt, ennél többet is elárultam. Valószínűleg elkerülhette a figyelmedet: https://korkep.sk/cikkek/politika/2012/09/26/nemzetisegi-penzosztas-szlovakiai-magyar-valosag-i " 5 éves működésünk alatt ez az első összeg (értsd, az 500 euró), melyet a kisebbségi kultúrák finanszírozása keretében kaptunk. Ezen kívül a Bethlen Gábor Alaptól ítéltek meg számunkra az elmúlt 5 év alatt összesen forintról átszámítva mintegy 5 300 eurót (értsd, öt év alatt összesen ennyit)." Továbbra is érvényes az ajánlatom: ha megadod a valódi nevedet, e-mail címedet, szivesen elküldöm a teljes pályázati anyagot is akár.

Márió
2012. okt. 15. 23:39

Azért kérdik itt a sorstársak, hogy amikor tavaly annyi pénzecskét kaptál körkép-fejlesztésre, mit fejvesztettél? Mert akkor mindenkit szépen számoltassunk el nyilvánosan, és kiderül. Fülig Jimmy azt üzente: Öntsünk tiszta vizet a nyílt kártyákba!!! A pályázatok sorsáról meg egy egyszerű FB-os népszavazás is dönthetne, ütne az óra, kiszámolná a lottós automata, ki mennyit nyert, és nyomban utalnák is a pénzt. Menjetek már aludni, mert mind 1-re hülyébbek leszünk.

  korkep.sk
  2012. okt. 16. 08:54

  @ Márió: "mindenkit szépen számoltassunk el nyilvánosan, és kiderül." - Részünkről rendben. Állunk elébe. Többiek?

Funkyngz
2012. okt. 16. 09:40

Igazából nem igen hallottam olyasmiről, hogy bárki is megkapta volna a pénzt amit kérvényezett. Illetve hát egyről tudok, aki megkapta, de a többiek nem. És van köztük MKP és Hid-szimpatizáns is. Utánnakérdezgettem ismerősöknél, és nemigen mennek a pénzek sehova. Szóval szerintem nem korrupció ez, mert akinek sok volt igérve az sem kapta meg, akinek kevés az se. Pontosabban a nagyja nem kapott semmit. Még! Szóval itt valami más gond van...Valami nem engedi ki onnan a pénzeket, és kétlem, hogy erről a kormánybiztos lehet. Én valami nagyobb hatalmat sejtek mögötte. Ez tipikus Ficos húzás, hisz végülis ő mozgatja mindenhol a szálakat, nem?

  somorjai
  2012. okt. 16. 10:38

  Kedves Veres István (vagy vmelyik pozsonyiklis). Újságirokent kerdezz mar ra a témára A.Nagy Lászlónál az Uj Szóban, ha már ilyen joban vagytok. Had tudjuk meg mi is, mi az igazság. Ne itt sejtess, meg mosdasd a szerecsent. Apropó, Uj Szos Veres Pista, tavaly a Galvánelemek…c. besztszeller szagú könyvedre megitelt 4 ezer eurot már sikerült elkölteni? Hány darab könyvet nyomtattatok ki ennyiből? 5-10-et mutatóba a polcra, a többi meg ment zsebbe? Ugye tévedek?

   Pozsony
   2012. okt. 16. 11:29

   Azt hiszem, kezd elharapódzni ez a "beszélgetés". Én az admin helyében lecsitítanám a tisztelt kommentelő társaságot, mert nagyon sok a vádaskodás, de nulla a bizonyíték. Mindenkinek van vaj a fején, de ahogy azt a jó öreg amcsi krimikben is megmondták vala: Addig ártatlan mindenki, amíg nincs rábizonyítva valami. Felszólítanám ezúton a cikk szerzőjét, hogy keresse fel mind a hivatalt, mind a cikkben említett társulásokat, cégeket, nyomdákat, újságot írókat, hogy osszák meg velünk az ő igazságukat, mondják el nekünk, hogy is van ez a pénzekkel, mert én csak olvasom itt a sok "tényt", de az összefüggéseket, a lehetőségét annak, hogy valóban objektívan tudjak véleményt formálni az esetről, na az nincs. Márpedig én 6 szkennelt lap, Dunajszky Éva és Király Zsolt féle találgatások alapján erre képtelen vagyok. (Megelőzve a "nyisd ki a szemed és látni fogod" típusú hozzászólásokat: ti küzdjétek le egy pillanatra nemes hazafi érzelmeiteket és próbáljatok ésszel, nem szívvel gondolkodni egy percig). Támasszák alá ezek a szervezetek szerződésekkel, írásos állásfoglalással, hogy márpedig nem úgy van az, ha meg úgy van, akkor úgy van, de legalább tényleg úgy van, és nem csak álmatlan éjszakáit konspirációs elméletekkel töltő személyek találgatásaira kell azt mondanunk, hogy ejnye bejnye!

   nyomkereso
   2012. okt. 16. 11:44

   Pozsony: Biztosíthatlak, hogy amint vulgarizmusokba torkollana az eszmecsere, moderálni fogok, mint ahogy eddig is mindíg. A vitát kiváltó cikkem viszont konkrétumokat tartalmaznak, azok nem "beszkenelt lapok", hanem az eredeti, hivatalos szerződések, vagy Kormányhivatali válaszok törvényes, legitim módon összegyűjtve, melyeket te is megtalálsz az írásban belinkelt helyeken. Ergó, bizonyítékok, hogy amiket leírtam, azok tények. Ezt egyébként maga a vita is alátámasztja, mivel a cikkben szereplő egyetlen állítás sem lett eddig megcáfolva. Amit egyesektől (vagy egy személytől több IP címről) láthatunk, az csak a tények elbagatelizálására tett kísérlet. Kisstílű porhintés, erkölcstelen sumákolás, a "másik oldal is sáros" című kétségbeesett feloldozási kísérlet egyes, nagyon is konkrét személyek felelőssége alól.

   Pozsony
   2012. okt. 16. 12:07

   Azt hiszem, rosszul fogalmaztam az előbb. Nem a cikkben szereplő dokumentumok igazságértékét bíráltam felül, mert azok teljesen eredetinek tűnnek, meg nem is hiszem, hogy hamisításhoz folyamodnál. Én csak azt szeretném megtudni, hogy pl. mire költötte a pozsonyikifli a pénzt, és mivel írod, hogy eddig senki semmit sem cáfolt, szeretném megkérdezni, hogy megkérdezted-e őket az ügyben - elképzelhető, hogy nem olvassák a körképet, nem? Nem szeretnék véleményt formálni valamiről, amit nem látok mindkét oldalról. És bagatelizálni sem, mert hogy nem kóser ez a pénzosztás, az biztos. És hogy rá kell mutatni, az is biztos. De sárdobálással és érzelmeskedéssel sosem fog fény derülni az igazságra, márpedig mindannyian ezt szeretnénk, vagy tévedek? (Ami az IP címeket illeti - be lehet állítani egy olyan lehetőséget, hogy 1 IP címről csak egy név alatt lehessen kommentelni, lehet hogy érdemes lenne elgondolkodni rajta).

   Dunajszky Éva
   2012. okt. 16. 14:30

   Pozsonynak: Én az előző cikk egyik kommentelője voltam, ugyanolyan, mint te most. A cikk megirasahoz nem volt semmi kozom. És nem találgattam, csupán elmondtam a véleményem a kérdéssel kapcsolatban. Ha te úgy gondolod, hogy a NEM AZ IDÉN, HANEM TAVALY, A 2011-es támogatásnyújtáskor adott 6000 ezer euróért rendben van az, hogy bejegyeztetnek egy honlapot s azon össze-vissza egy év alatt két bejegyzes, beirt anyag, hir vagy nevezzuk akarminek, szuletett plusz egy imidzs video, akkor nem igazan van itt mirol beszelgetni. Az igazsag az igazsag marad akkor is, ha eppen nem neked kedvez.

   Pozsony
   2012. okt. 16. 15:12

   Elnézést, ha személyesen Önt érintettem, nem volt szándékos, csak ott volt a neve és valójában az volt a gondom csak, hogy Önt idézik, pedig "csak" hozzászólt egy korábbi cikkhez. Semmiképpen sem Önt akartam rossz fényben feltüntetni, sem a cikkel kapcsolatba hozni, elnézést kérek, ha így jött volna le. Véleményre mindenkinek joga van, ettől hívjuk ezt itt demokráciának vagy minek. A pozsonyikifliről meg majd akkor alkotok véleményt, ha lesz hozzá elég információm. Ismétlem: én nem védek senkit, DE nem is vonok le konzekvenciákat számok és betűk alapján.

prespork
2012. okt. 16. 12:25

Játszod itt a hülyét (érintettként?) Hogy mire költötték a pénzt? Hát ott van a szerződésben, nem látod? Az hogy mi a valóság, meg látjuk. Pl.a pozsonyikifli, ujszo, parameter esetén is. Majd elismerik hogy másra költötték, mert másra is jutott, ha rákérdeznek, nem? Ne nézz hülyének minket, olvasókat.

  Pozsony
  2012. okt. 16. 12:42

  Látom, hogy itt rajtam kívül senkit sem érdekel a dolgok mélyreható vizsgálata. Nem azt mondtam, hogy az érintettek nem hazudtak, de azt sem, hogy igen. Senkit sem nézek hülyének, csak éppen nem alkotok véleményt egy cikk alapján, ahhoz már kicsit öreg vagyok. Csalódtam a körképben, mert az első személyeskedő hozzászólás után fel kellett volna keresnie a bratyiszlavarozskyt és teret adni nekik a magyarázatra. Ha meg nem tudnak, akkor lehet fröcsögni ezerrel rájuk és akkor meg is érdemlik, hogy kutyájuk-macskájuk családfája szidva legyen. Ez a cikk nagyon jó lehetne, ha nem lenne elsietve, mert nagyon sok igazság van benne, ez vitathatatlan. Mélyebbre kellene ásni és nem érzelmek alapján írni, hanem ész érvek mentén, hogy az olvasónak ne legyen hiányérzete. Az Új Szót és a paramétert állandóan szidja a nagyközönség, és az a cikk is szinte csak rájuk fókuszál. Ennél nekem több kell ahhoz, hogy felháborodjak. Ez a mai világban már csak egy vállrándításra érdemes. Biztos vagyok benne, hogy sok más mocskos dolog van még a háttérben, azt kellene még előkotorni, nem 3 embert szidni körbe-körbe.

   korkep.sk
   2012. okt. 16. 15:32

   @Pozsony és Ürdünk: Nekünk "ennyire" tellett, a jelenlegi lehetőségeinkhez képest "erre vagyunk képesek". A blog, mint tudjuk, szubjektív műfaj, ez a cikk pedig a szerző véleménye, tényekkel alátámasztva, mellyel lehet és kell is vitatkozni. Ha neked nem tetszik az írás, az meg a te véleményed. Az olvasó meg majd dönt. Ha tudsz, mutass a nemzetiségi pénzek elosztásának témájában más írást. Szívesen elolvassuk, szívesen tanulunk mi is. Amit elvársz, az egy sajtótermék tudósításától várható el. Aminek örömmel eleget tennénk mi is, hidd el. Kár, hogy a projektünkkel nem győztük meg az illetékeseket arról, hogy erre esélyt kapjunk. Addig is marad a blog, ahol Te is kifejtheted az ellentétes véleményedet. Így lesz a világ kerek.

prespork
2012. okt. 16. 12:57

Ès mindezt egy blogportáltól várod el, igaz? Akik saját bevallásuk szerint is szabadidőben tevékenykednek. Na most bizonyítottad végérvényesen, hogy csak cinikusan hülyének nézed az olvasót. A Körkép megnyitotta a témát, az élére ált. De itt a komplett sslovákiai magyar társadalom meg van vezetve. Hol van pl.a Bumm, vagy a többi blog, hol vannak a "civilek", vagy a Patria rádió, a szlovák TV magyar adása? Miért nem foglalkozik senki a témával behatóan? (Tisztelet a Szabad Újságnak). Hol vagy pl.Te, Pozsony néven itt fórumozó és okoskodó? Hol van a Te munkád? Mivel járulsz Te hozzá (a cinikus terelésén kivül a témának, mely csak a felelősöknek kedvez) hogy jobb legyen? Mindent egy blogtól várni el, akik már eddig is többet tettek le ebben a témában sokunknál? Miért nem derititek ki közösen, mi az igazság?

  Pozsony
  2012. okt. 16. 13:05

  Ez egy jó felvetés. Miért? Én nem tudom. És amúgy meglepő is. Én annyit tudok, hogy ha én mondok, írok valamit, akkor az teljes, nem egyoldalú (már amennyire csak lehet). Én csak ezt kifogásoltam. Ha már belefogott a Körkép a témába, akkor legyen tényleg gondolkodó blogportál és csinálja rendesen. És nem értem, hol terelek, főleg meg cinikusan, már vagy 2x leírtam, hogy elhiszem, ami itt van, csak azt nem hiszem el, hogy ez a legnagyobb szenny és hogy minden úgy van, ahogy. Most tényleg engem kell támadni azért, mert érdeklődök? Hát bocs, hogy szóltam, vedd úgy, hogy nem írtam semmit, ha úgy jobban érzed magad. Tényleg nem tudok hozzátenni semmit, mert nem vagyok újságíró, meg nyomozó, meg blogportál-üzemeltető. De attól még hadd gondolkodjak szabadon.

   prespork
   2012. okt. 16. 13:13

   Ha megnézzük, mire futotta a Körképnek, mire futotta neked, mire futotta A. Nagynak, és mire futotta többieknek, akik kussolnak csak a témában, akkor mindenki levonhatja belőle saját magának a következtetéseket.

   Pozsony
   2012. okt. 16. 13:16

   Én nem tudom, mire futotta senkinek, te se tudod, mire futja nekem (és gondolom azt se, mire futotta az említetteknek), ezért nem is vonok le következtetéseket. Ez a különbség közöttünk.

  Ürdüng
  2012. okt. 16. 13:12

  "Ès mindezt egy blogportáltól várod el, igaz? Akik saját bevallásuk szerint is szabadidőben tevékenykednek." Egy blogportáltól már nem lehet elvárni, hogy ha valamit csinál, azt rendesen tegye? Értem én hogy hobbi ez meg szabadidőprojekt és nem várhatunk el újságírói profizmust, de az azért nagyon alap és megkerülhetetlen dolog, hogy ha valakiről cikket írok, akkor veszek annyi fáradságot és megkérdezem az érintettet is. Abba a három percnyi telefonálásba még egy blogger sem rokkant bele (ha jól tudom). Maga a projekt nem rossz, de teljesen fölösleges ilyen és hasonló ostoba hibákkal elrontani.

   heti hetes
   2012. okt. 16. 13:25

   :))) A hibás ez a portál itt, hogy leírta a felháborító tényeket. Kommenteljetek Ürdüng és Pozsony gyakrabban:))) megspórolom a napi viccrovatot :)))

   Pozsony
   2012. okt. 16. 13:28

   És még hogy ki bagatelizál?!

   Ürdüng
   2012. okt. 16. 13:34

   heti hetes: ezt meg hol olvastad? Elég konkrétan leírtam, hogy maga a projekt tetszik. Miért lenne hibás a portál mert tényeket közöl? Biztos jó hozzászólásra válaszoltál?

   korkep.sk
   2012. okt. 16. 15:41

   Ürdünk: Nekünk "ennyire" tellett, a jelenlegi lehetőségeinkhez képest "erre vagyunk képesek". A blog, mint tudjuk, szubjektív műfaj, ez a cikk pedig a szerző véleménye, tényekkel alátámasztva, mellyel lehet és kell is vitatkozni. Ha neked nem tetszik az írás, az meg a te véleményed. Az olvasó meg majd dönt. Ha tudsz, mutass a nemzetiségi pénzek elosztásának témájában más írást. Szívesen elolvassuk, szívesen tanulunk mi is. Amit elvársz, az egy sajtótermék tudósításától várható el. Aminek örömmel eleget tennénk mi is, hidd el. Kár, hogy a projektünkkel nem győztük meg az illetékeseket arról, hogy erre esélyt kapjunk. Addig is marad a blog, ahol Te is kifejtheted az ellentétes véleményedet. Így lesz a világ kerek.

Funkyngz
2012. okt. 16. 18:12

Nincs azzal semmi gond, hogy folyik itt a véleménycsere meg a vita, de amíg nincsenek kiutalva ezek a pénzek, addig nem szükséges támadni senkit. Az, hogy nincsenek kint a támogatások, azt lehet támadni!!! És szerény véleményem szerint nem a Blogportáloknak kellene a pénzek miatt hőzöngeni. Én másra fordítanám ezeket az összegeket. Kézzelfogható, hagyományőrző kulturális rendezvényekre, újságoknak(Új Szó, Szabadújság), regionális televízióknak(a szepsi TV például) vagy akár magyar ifjúsági csoportoknak(JAIK, JUGYIK, PONTE,stb.) utalnám ki az egészet. Semmiképp sem hobbiújságíróknak, akik saját elmondásuk szerint nem ebből élnek. Ráadásul, ha annyira olvasott egy hírportál, meg kell, hogy éljen a reklámokból és magándotációkból. Ha pedig nem, akkor ne működjön tovább. Érvényes ez a körképre, a paraméterre és a pozsonyikiflire is.

aje
2012. okt. 16. 19:09

ha jól értem akkor a pályázatok jóváhagyása után szerzodésben rogzítik a támogatás feltételeit ahol a pályázó szerzodésben vállalja a támogatás felhasználását... szerintem a Pozsonyikifli.sk SZERZODéST SZEGETT - tehát BUNTETHETO !!!! érdemes lenne buntetofeljelentést tenni a Pozsonyikifli.sk ugyvivoje ellen, nyilvánvaló hogy szerzodésszegést kovettek el, a kifizetés után a honlap megszunt mukodni !!!!

gandalf
2012. okt. 17. 01:05

Elolvasva a két tényfeltáró írást A. Nagy László áldásos tevékenységéről, végigböngészve a kommenteket a cikkek alatt, azt kell, hogy mondjam, a szlovákiai magyar olvasótábor (egyébként annak tájékozottabb, internetező része) láthatóan valahol az internetes középkorban leledzik még, ami az oknyomozó írások „megemésztését“ illeti. A reakciókból ítélve jóval, de jóval elmaradottabbak vagyunk ezen írások megítélése terén, mint a szlovák többség. Köszönhetően a szlovákiai magyar sajtó mai állapotának, úgy offline, mint online. Egy ehhez hasonló, normális társadalomban egyébként tucatjával megjelenő cikk a mi köreinkben annyira nem mindennapos, annyira szokatlan, hogy ha megjelenik, a többség nem is tud (fél?) vele mit kezdeni. Ennek az állapotunknak hála, a mulasztások cinikus mentegetői zavartalanul folytatják nevetséges, kínosan átlátszó tevékenységüket, amelyért bármelyik komolyabb szlovák blog fórumán az igazságérzettel rendelkező, felvilágosultabb kommentelők már rég elzavarták, ellehetetlenítették volna az ezen módszereket alkalmazó személy(eke)t. Íme a sötét szlovákiai magyar médiaközépkor. Online.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket