Úgy volt, hogy ő is az új párt bejelentői között lesz. Az utolsó pillanatban azonban mégis visszalépett. Azt mondja, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség támogatói háttere homályos, és nem zárható ki, hogy hidas oligarchák finanszírozzák. Szerinte nincs szükség újabb sárdobálásra, ő maga pedig továbbra is Gútáért dolgozna. Halász Bélával beszélgettünk.

Tegnap zászlót bontott a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség. Téged nem láttunk a bejelentésnél, bár nemrég még Fehér Csaba és Sárközi János munkatársaként ismertek. Miért?

Mindenki felelős a saját döntéseiért, én ezt a döntést hoztam meg. Csabát és Jánost is értesítettem róla, hogy nem szeretnék részt venni a párt megalakulásában és a párt munkájában sem.

Mit gondolsz erről a kezdeményezésről, és miért léptél vissza az utolsó pillanatban?

Demokráciában élünk, minden embernek joga van létrehozni pártot, ha úgy látja jónak, ha érzi maga mögött a támogatottságot! Én azért léptem vissza, mivel hiányzott a bizalom és nem adhatom a nevemet egy olyan kezdeményezéshez, amelynek nem ismerem pontosan a támogatói hátterét.

 Kívülről úgy néz ki, mintha a Magyar Közösség Pártja meggyengítését szolgálná ez az új elképzelés. A párt előkészítő bizottságának tagjai Fehér Csaba és ifj. Batta György, akik a legutóbbi komáromi helyhatósági választásokon a Most-Híd listáján indultak. Batta ráadásul Bastrnák Tibor korábbi komáromi polgármester, Most-Hidas parlamenti képviselő mediális háttérországának az egyik képviselője is a régióban. Rosszul látjuk?

 hirdetes_400x285  

Nem tudok erre a kérdésre válaszolni igazán, ezt talán az alapítóktól kéne megkérdezni. Viszont az MKP-t csak akkor gyengítené az új párt, ha hagyja magát gyengíteni. Az MKP szerintem csak foglakozzon tovább a felvidéki magyarság problémáival és hagyjuk az emberekre, hogy melyik kezdeményezés a szimpatikusabb nekik. Azonban arra nincs szükség, hogy egy újabb sárdobálás kezdődjön! Az új párt alapítói pedig nyíltan kijelentették, hogy nem céljuk a magyar parlamenti képviselet gyengítése.

Egy pártalapítás komoly pénzeket igényel. Információid alapján milyen anyagi eszközök állnak rendelkezésre, kik a támogatók?

Erre a kérdésre nem tudok válaszolni, hisz ez volt az egyik oka annak, hogy nem álltam a kezdeményezés mellé.

Ki tudod zárni, hogy e mögött hidas oligarchák állnának?

Azt, hogy e mögött hidas oligarchák állnának, nem tudom kizárni sajnos.

Te magad úgy döntöttél, hogy a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség sorait nem kívánod erősíteni. Milyen közéleti terveid vannak a jövőre nézve?

A reakciókból ítélve a felvidéki magyarságnak annyira politikus fóbiája van, hogy nem képesek hinni már egyetlen politikai kezdeményezésnek sem. Valamit nagyon elronthatott a politikai elit, hogy ilyen állapotok uralkodnak. A civil szféra az, ahol még vannak lehetőségek a javításra, viszont már itt is egyre több megmondó, magamutogató ember, akik így próbálnak politikai hatalmat szerezni. Megyei képviselőként továbbra is próbálok segíteni a magyar kulturális és sport szervezeteknek. A Gútáért Polgári Társulás elnökeként pedig azon dolgozom, hogy a gútai emberekbe ismét visszatérjen az egészséges magyar öntudat és esetleg 4 év múlva egy sikeres népszavazáson sikerüljön visszaszerezni városunk ősi nevét!

Körkép.sk/ny.

(A beszélgetést autorizáltuk, Halász Béla az átiratban semmit nem változtatott.)

Ha tetszett az interjú, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket a Tumblr-en és a Twitteren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!