Halász Béla: az új párt támogatási háttere homályos - Körkép.sk
Károly, Karola
 • HUF: 390.44
 • USD: 1.09
 • -1 °C
 • 4 °C
politika

Halász Béla: az új párt támogatási háttere homályos

Úgy volt, hogy ő is az új párt bejelentői között lesz. Az utolsó pillanatban azonban mégis visszalépett. Azt mondja, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség támogatói háttere homályos, és nem zárható ki, hogy hidas oligarchák finanszírozzák. Szerinte nincs szükség újabb sárdobálásra, ő maga pedig továbbra is Gútáért dolgozna. Halász Bélával beszélgettünk.

Tegnap zászlót bontott a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség. Téged nem láttunk a bejelentésnél, bár nemrég még Fehér Csaba és Sárközi János munkatársaként ismertek. Miért?

Mindenki felelős a saját döntéseiért, én ezt a döntést hoztam meg. Csabát és Jánost is értesítettem róla, hogy nem szeretnék részt venni a párt megalakulásában és a párt munkájában sem.

Mit gondolsz erről a kezdeményezésről, és miért léptél vissza az utolsó pillanatban?

Demokráciában élünk, minden embernek joga van létrehozni pártot, ha úgy látja jónak, ha érzi maga mögött a támogatottságot! Én azért léptem vissza, mivel hiányzott a bizalom és nem adhatom a nevemet egy olyan kezdeményezéshez, amelynek nem ismerem pontosan a támogatói hátterét.

 Kívülről úgy néz ki, mintha a Magyar Közösség Pártja meggyengítését szolgálná ez az új elképzelés. A párt előkészítő bizottságának tagjai Fehér Csaba és ifj. Batta György, akik a legutóbbi komáromi helyhatósági választásokon a Most-Híd listáján indultak. Batta ráadásul Bastrnák Tibor korábbi komáromi polgármester, Most-Hidas parlamenti képviselő mediális háttérországának az egyik képviselője is a régióban. Rosszul látjuk?

Nem tudok erre a kérdésre válaszolni igazán, ezt talán az alapítóktól kéne megkérdezni. Viszont az MKP-t csak akkor gyengítené az új párt, ha hagyja magát gyengíteni. Az MKP szerintem csak foglakozzon tovább a felvidéki magyarság problémáival és hagyjuk az emberekre, hogy melyik kezdeményezés a szimpatikusabb nekik. Azonban arra nincs szükség, hogy egy újabb sárdobálás kezdődjön! Az új párt alapítói pedig nyíltan kijelentették, hogy nem céljuk a magyar parlamenti képviselet gyengítése.

Egy pártalapítás komoly pénzeket igényel. Információid alapján milyen anyagi eszközök állnak rendelkezésre, kik a támogatók?

Erre a kérdésre nem tudok válaszolni, hisz ez volt az egyik oka annak, hogy nem álltam a kezdeményezés mellé.

Ki tudod zárni, hogy e mögött hidas oligarchák állnának?

Azt, hogy e mögött hidas oligarchák állnának, nem tudom kizárni sajnos.

Te magad úgy döntöttél, hogy a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség sorait nem kívánod erősíteni. Milyen közéleti terveid vannak a jövőre nézve?

A reakciókból ítélve a felvidéki magyarságnak annyira politikus fóbiája van, hogy nem képesek hinni már egyetlen politikai kezdeményezésnek sem. Valamit nagyon elronthatott a politikai elit, hogy ilyen állapotok uralkodnak. A civil szféra az, ahol még vannak lehetőségek a javításra, viszont már itt is egyre több megmondó, magamutogató ember, akik így próbálnak politikai hatalmat szerezni. Megyei képviselőként továbbra is próbálok segíteni a magyar kulturális és sport szervezeteknek. A Gútáért Polgári Társulás elnökeként pedig azon dolgozom, hogy a gútai emberekbe ismét visszatérjen az egészséges magyar öntudat és esetleg 4 év múlva egy sikeres népszavazáson sikerüljön visszaszerezni városunk ősi nevét!

Körkép.sk/ny.

(A beszélgetést autorizáltuk, Halász Béla az átiratban semmit nem változtatott.)

Ha tetszett az interjú, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket a Tumblr-en és a Twitteren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

hidas oligarcha
2012. okt. 23. 14:21

Azért biztos ami biztos, a bejelentésnél ott figyelt a következő hidas is a háttérben, Andruskó Imre gimiigazgató. Lásd jobb hátsó sor:

Ürdüng
2012. okt. 23. 15:36

"Ki tudod zárni, hogy e mögött hidas oligarchák állnának?" Már csak ezért a kérdésért megérte elolvasni az interjút :D :D :D

  nemere
  2012. okt. 26. 17:47

  kíváncsi lennék, arra a kérdése, hogy "ki tudod-e zárni, hogy e mögött MKP-s oligarchák állnának", mi lett volna a válasz. Valószínűleg ugyanez.... :-)

prof
2012. okt. 23. 16:02

egyértelmű a hidas háttér,,,,ezen nem is kell gondolkodni

hidas oligarcha
2012. okt. 23. 16:20

Bugár Béla, Bugár Béla!! Ezek után még te mersz együttműködésről beszélni?

jclayton
2012. okt. 23. 17:27

Ebben a pillanatban személy szerint kik számítanak "hídas oligarchának"? Ezt azért kérdezem, mert a kérdések és válaszok között is úgy tűnik, mintha egy könnyen azonosítható csoportról beszélnénk, miközben ez azért semennyire nem egyértelmű.

aje
2012. okt. 23. 17:39

hidas oligarcháknak azok nevezhetok akiknek Gyurovszky László és politikus barátai még az MKPban politizálva a kezére játszotta a privatizált állami vállalatokat vagy állami megrendeléseket - így alakult ki Bugár és emberei korul egy csoport amely aztán Bugár leléptetésével az MKP élérol egy új pártot alapított - nincs kizárva hogy ugyenez az érdekkor pénzeli az MKSZt - így próbálja gyengíteni a nemzeti MKPt, nem lepodnék meg ha az MKSZ elkezdene az autonómiáról is csiripelni - egyértelmu hogy ki akarják énekeltetni az MKP szájából a sajtot - furcsa hogy a MOST listáján indulók kezdenek nemzetieskedni ....... buzlik ez a story az elejétol ...

ékszer
2012. okt. 24. 09:02

Most már legalább a híres vezetők Jézus nevében fogják falhoz szorítani és tönkretenni azokat, akik nem lopnak, csalnak, hazudnak az ő zsebükre!!!

oligarcha
2012. okt. 24. 13:40

eleg egyertelmu lejaratas a cikk...egy GONDOLKODO portaltol, erdekes "gondolatok" "oligarchak":)) - a mi kis orszagunkon belul eleg nevetseges szohasznalat...

MKSZ
2012. okt. 24. 22:05

A KDNP elhatárolódik az új szlovákiai szervezettől A felvidéken élő magyar nemzeti közösség érdekeit leghatékonyabban, a magát magyarként meghatározó, etnikai alapú párt tudja képviselni. A Kereszténydemokrata Néppárt az etnikai alapú párt mellet van, összhangban a Magyar Állandó Értekezlet statútumával. A magyarság érdekérvényesítése nem a felvidéki magyar szavazók szétforgácsolását, hanem a magyarság összefogását teszi szükségessé. A Kereszténydemokrata Néppárt elhatárolódik az alakulóban lévő új szlovákiai szervezettől, már csak azért is, mert az a hírek szerint a KDNP kulturális szervezetének, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetségnek a nevét szándékozik használni. Budapest, 2012. október 24. Kereszténydemokrata Néppárt Semjén Zsolt elnök Harrach Péter frakcióvezető, Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke http://semjenzsolt.hu/kozelet/hirek/kdnp-elhatarolodik-az-uj-szlovakiai-szervezettol http://www.hirado.hu/Hirek/2012/10/24/16/Elhatarolodik_a_KDNP_a_formalodo_felvideki_szervezettol.aspx

  Eke Máté
  2012. okt. 29. 11:33

  A KDNP elhatárolódása még jól is jöhet az új pártnak, hiszen ki szeretné a összemosnák őt Semjénnel és Harrachal?

nimród
2012. okt. 26. 20:24

honnan jön ez a hidas duma? valakinek már megint túl buja volt a fantáziája?

aje
2012. okt. 27. 23:01

egy dolog a hibrid támogatás, de a "nagyonkeresztény"formáció zászlaját egy ŠTB ugynok szennyezte be !!! mi fog még itt kiderulni míg osszejon a 10 000 aláírás ?

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket