November 17. a bársonyos forradalom ünnepe. 1989-ben ezen a napon bukott meg az egypártrendszer Csehszlovákiában. Mára, 23 évvel forradalom után az is kiderült, hogy a rendszerváltást követő reformok atyja, az egykori szlovák csoda legfőbb titka, az SDKÚ-DS hamarosan bedobja a törölközőt.

Mikuláš Dzurinda kétszeres kormányfő szerdán a parlamentben koalíciós és ellenzéki képviselők szeme láttára alázta meg Pavol Frešo pártelnököt, nehezményezve a párton belüli kommunikációt.

„Tehetetlen vagy!“ – ordította az ülésteremben párttársára Dzurinda, miközben Ivan Mikloš egy papírt lobogtatott. A kinyomtatott e-mailen Štefan Kužma pártigazgató tájékoztatja az SDKÚ-DS hétvégi ülésére készülő Központi Tanácsának tagjait, melyben – az új programtervezeten kívül – az áll, hogy az most először jött létre pártbeli konzultációk során, míg régen a szűk pártvezetés állította össze.

Dzurindánál ez a „párton belüli kommunikáció“ és megbélyegzés verte ki a biztosítékot. Heves kirohanásától mára a szlovákiai sajtó is hangos, melynek üzenete elég világos.

A tekintet mindent elárul

Pavol Frešo vezetésével az SDKÚ-DS halálra van ítélve. Személye a párton belüli „elit“ számára elfogadhatatlan, mely lépten-nyomon tapasztalható. Dzurinda, Mikloš, Žitňanská, Beblavý nélkül viszont a mai személyi felhozatal mellett be lehet csukni a boltot.

A szlovák jobboldal korábbi vezető ereje, a szebb napokat is látott SDKÚ-DS haláltusását vívja.

 hirdetes_300x300  

Szomorú, hogy mindez épp a rendszerváltás hangulatának milliőjében, a közös nyilatkozatot aláíró (vajon minek?) ún. népi platform november 17-i megemlékezése előtt bukott a felszínre a maga meztelen valóságában.

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket a Tumblr-en és a Twitteren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!